MEB'in yanlışları eğitimi içinden çıkılmaz hale getiriyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Ekim 2006 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce 2005 yılında yapılan müdür yardımcılığı sınavındaki 6 sorunun ve cevap anahtarının yanlış olduğu Ankara 4. İdare Mahkemesi'nce belirlendi. Mahkeme, yanlış sorulara dayalı değerlendirmelerin de hatalı olacağına, sınava dayalı işlemlerin yürütmesini durdurdu.

Son iki yılın Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'ndaki yanlışlarıyla dikkatleri üzerine çeken MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün, Bakanlığı zor durumda bırakacak başka bir yanlışa daha imza attığı ortaya çıktı. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 26 Mart 2005 tarihinde eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına atanacak adayların belirlenmesi amacıyla yapılan sınavda yanlış sorular olduğu Ankara 4. İdare Mahkemesi'nce doğrulandı.

6 SORULAR HATALI, İŞLEMLER DAYANAKSIZ

4. İdare Mahkemesi, Eğitim-Sen'in başvurusu üzerine yaptığı inceleme sonucunda 6 sorunun ve cevap anahtarının yanlış olduğunu belirledi. Mahkeme kararında, ?Sınav kağıtları üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesi neticesinde yapılan değerlendirmelerde 14, 22, 35, 74, 82 ve 85'nci sorularının ve cevap anahtarlarının hatalı olduğu belirlenmiş olup, yapılan değerlendirmeler hükme esas alınabilecek bilimsel yeterlilikte bulunmuştur" denildi. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayalı olarak sınavın objektif ölçme ve değerlendirme ilke ve tekniğine uygun olmadığı kanaatine vararak, sınavda ve bu sınav sonucunda yapılan değerlendirme işlemlerinde ?hukuka uyarlık" görülmediğini bildirerek, sınava dayalı işlemlerin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

KARMAŞA ORTAMI

4. İdare Mahkemesi'nin, 2005 yılında gerçekleştirilen sınava dayalı işlemlerin yürütmesini durdurması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınavı esas alarak yaptığı tüm atama işlemlerini boşlukta bıraktı. Sınava giren tüm adaylarının başarısının yanlış sorular çıkarıldıktan sonra yeniden değerlendirmesini zorunlu kılan Mahkeme kararla MEB tam anlamıyla ?karmaşa ortamıöna girdi.

ALAADDİN DİNÇER: MEB'İN TÜM SINAVLARI ŞAİBELİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, mahkemece de belirlenen sınav yanlışını değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, MEB'in sınavları ?beceriksiz, yeteneksiz" kişiler tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, ?Bakalım Bakanlık hangi Ali Cengiz oyunuyla bu rezaleti örtecek" dedi. Bakanlığın yaptığı tüm sınavların şaibeli olduğunu savunan Dinçer, ?Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde çalışanlar aracılığıyla soruların dışarı sızdırıldığından da şüpheleniyoruzö diye konuştu.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber