Antalya G20'lerin yol haritası olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'nin bundan sonraki zirveler için yol haritası çizeceğini söyledi. Erdoğan, "İnanıyorum ki Antalya Zirvesi'nin sonuç bildirgesi dolu dolu bir sonuç bildirgesi olacak ve bundan sonraki G20'lerde de buraya çok atıfta bulunulacaktır" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Kasım 2015 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antalya G20'lerin yol haritası olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde AA Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez'in Antalya'da gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin sorularını yanıtladı. Zirvenin başarılı bir organizasyon olacağını belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:

G20'deki açılımlar veya açılımların dışında gündeme gelen konular ile ele aldığımız zaman hakikaten dünyada ekonomik bileşenlerin bir araya geldiği bir forumdur G20. Bunun dışında da özellikle çalışma yemeklerinde dünya gündeminde çok farklı konular da oluşabiliyor. Şu anda mesela iklim değişikliği, bu çalışma yemeklerinde görüşülecek konulardan bir tanesi. Uluslararası terörizm yine bu konuda ele alacağımız önemli başlıklardan bir tanesi.

BAŞARILI BİR ORGANİZASYON

Antalya'daki bu zirvede güvenli bölge olarak ilan edilen yerin son durumunu gördüm. Diyebilirim ki önemli bir hazırlık döneminden geçtik ve başarılı da bir yapılanma oldu. Gerek ev sahibi olarak bizler, gerekse misafirlerimiz, kalacakları mekanlar itibarıyla olsun, yapacakları görüşme mahalleri itibarıyla olsun, inanıyorum ki bundan önce yapılanlardan çok daha farklı bir zemini, mekanı burada bulacaklar ve unutamayacakları bir Antalya Zirvesi'ni yaşayacaklar diye düşünüyorum.

DOLU DOLU SONUÇ BİLDİRGESİ

İnanıyorum ki Antalya Zirvesi'nin sonuç bildirgesi dolu dolu bir sonuç bildirgesi olacak ve bundan sonraki yapılacak olan G20'lerde de buraya çok atıfta bulunulacaktır. 'Antalya Zirvesi'nde alınan karar' veyahut da 'Antalya Zirvesi'nde belirlendiği gibi' şeklinde atıfta bulunmak suretiyle geleceğe yönelik

G20'lere de o bir yol haritası çizecektir.

ALT YAPIYA 80 TRİLYON DOLAR

Her G20'nin kendine has bazı başlıkları var. Türkiye'nin başlıkları "Kapsayıcılık", "Yatırım" ve "Uygulama" olacak. Gençlik, kadınlar ve KOBİ'ler kapsayıcılığın içine alındı. Kapsayıcılıkla beraber, kapsayıcı bir büyüme anlayışı var. Bunu buraya taşımış olduk. Gelişmiş ülkelerin bu noktada o diğer gelir gruplarına karşı duruşunu kapsayıcılık içerisinde ele almış bulunuyoruz. Yatırımlar noktasında, altyapı yatırımları önem arz ediyor. Altyapı yatırımlarında 2030'a kadar 80 trilyon dolar ile 100 trilyon dolar arasında bir yatırımın gerçekleşmesi bekleniyor.

KAMU- ÖZEL İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ

Peki bu nasıl olacak? Burada kamu-özel iş birliği büyük önem arz ediyor. Eğer kamu-özel iş birliğiyle bu adım atılırsa o zaman bu problem ortadan kalkar. Altyapı yatırımları olmaksızın üstyapıyı gerçekleştiremezsiniz. Onun için de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin burada özellikle kamu ve özel iş birliği yapmak suretiyle.... Türkiye bunun en önemli, en güzel örneklerinden bir tanesidir ve biz son 12 yılda bunu bu şekilde başardık. Bundan sonra da bu süreci yine bu şekilde sürdüreceğiz.

İSLAMİ FİNANS GÜÇ KATAR

Türkiye'de 'Katılım AŞ' diye ifade ettiğimiz, 'İslami bankacılık' diyorlar, gerçi ben bankacılık olayına pek sıcak bakmıyorum, İslami finans olarak bu iş ele aldığımız zaman buradan da çok ciddi bir çıkış, çünkü İslami finansın buna girmesi de çok ciddi bir güç katacaktır diye düşünüyorum. Uygulama olmadıktan sonra diğerlerinin anlamı olmaz. Uygulamayı, o iradeyi ortaya koyacak olan yöneticilerdir. Yöneticiler burada çok ciddi bir irade ortaya koymak zorundadır ki burada neticeyi elde edelim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber