Enerji, patronlara dert oldu

Petrol ve gaz fiyatlarındaki değişim ile kurdan olumsuz etkilenen enerji sektörü, holdinglerin 2015'te en önemli derdi oldu.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 14 Kasım 2015 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerji, patronlara dert oldu

Esen EVRAN

Son yılların en gözde sektörü olan enerjide rüzgar tersine dönünce, yatırım yapmak için birbiri ile yarışan patronların en büyük derdi 'enerji' oldu. Nitekim dün Vodafone'un desteği ile gerçekleştirilen CEO Club'da patronlar, 2015 yılını değerlendirirken, "Ucuz atlattık" derken, peşi sıra "Bizi enerji vurdu" diyerek durumu özetledi. Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, enerji sektörüyle ilgili konuşurken, "Talebe göre çok fazla yatırım oldu. Ama verimsiz santralları ayıklayabilirsek, arz talep dengesi oturtulabilir" ifadesini kullandı.

Sektöre yeni giren Kibar Holding'in CEO'su Tamer Saka'nın, konuşmasının başında "Biz de enerjideyiz" sözlerinin, bu sektörün yorgunu diğer CEO'ların esprili yorumları ve gülüşmelerine neden olması da bu alanda işlerin pek parlak olmadığının bir başka işaretiydi. Agah Uğur, 2015'i her şeye rağmen minimum hasarla geçirdiklerini söyledikten sonra yaptığı "Kum torbası gibiyiz, ona da vurursun vurursun patlamaz" benzetmesiyle patronların krizlere direncini özetlerken, Ahmet Dördüncü son noktayı koydu: Seçimler bitti, 2016 'Nerede kalmıştık yılı' olacak.

Akkök Holding CEO'su AHMET DÖRDÜNCÜ: Yeni yılda net karlılıkta daha iyi olmayı umuyoruz

"2015 yılında gelişmekte olan ülkelerde belki en iyi ülke Türkiye oldu. Avrupa'daki büyüme belki biraz daha hareketli ama hiç iş dünyasını tatmin edecek seviyede değil. ABD biraz daha iyi durumdaydı. Akkök Holding olarak gerek emtia fiyatlarının düşmesi, gerek diğer sebeplere bağlı olarak ciroda 2014'ü korumak gibi bir hedefimiz vardı. Ancak bunlara rağmen faaliyet karlılığımızda ciddi bir iyileşme görüyoruz. Bu yıl net karların daha iyi olacağını tahmin ediyoruz."

Doğuş Holding CEO'su HÜSNÜ AKHAN: Perakendede yeni stratejimiz daha kitlesel markalar

"Enerjide hem üretim hem yatırımdayız. Aslancık barajlarında üretim devam ederken, Artvin inşaatımızı tamamlayarak su tutmaya başladık. Ama enerji sektöründeki sıkıntı hepimizin malumudur. Marina konusunda yıl bitmeden çok önemli bir yatırıma imza atacağız. Perakendede lüks segmente ek olarak daha kitlesel markaları da getiriyoruz. İtalyan kozmetik zinciri Kiko'ya yer arıyoruz. İkinci olarak Nike ve Adidas gibi dünya çapında bir spor markasını getireceğiz."

Zorlu Holding CEO'su ÖMER YÜNGÜL: Teknik tekstilde yüzümüzü ABD ve Avrupa'ya döndük

"2015 için yanıldığımız en büyük konu komşu pazarlarımızın küçülmesi. Biz 2013'ten itibaren yönümüzü batıya çevirdik. 2015'in de diğer gruplara göre bizdeki en önemli farkı şu, güneşi batıdan doğurma eğilimine gittik. Yoğunluğumuzu tamamen teknik tekstile yönlendirdik. Tekstil işinde de kafamızı ABD ve Avrupa'daki laboratuvarlara çevirdik. Örneğin son dönemde sinek kovalayan örtü ve kendi kendini temizleyen perde gibi çok değişik şeyler var. Bunları hayata geçiriyoruz."

Sabancı Holding CEO'su ZAFER KURTUL: Düşük fiyatlar enerjide devlet reformu için fırsat

"2015 bizim için risk yönetimi yılıydı. Enerjide geçen sene 100 milyon lira zarar etmiştik. Bu yıl 9 ayda 150 milyon lira kar ettik. Ancak sektörde devletin ağırlığı çok fazla. Enerji fiyatı çok düşük bu, hükümetin reform yapması için iyi bir fırsat. Birçok verimli santral çalıştırılmazken devlete ait birçok santral düşük verimlilikte faaliyet gösteriyor. Biz Bandırma santralımızı yüzde 60 verimlilikte çalıştıramıyoruz ancak bir bakıyoruz verimliliği yüzde 45-50 civarında olan çalıştırılıyor."

Borusan Holding CEO'su AGAH UĞUR: 2015 kötü bir yıldı, yine de çok ucuz atlattık

"2015 için felaket şartlar altında geçti ancak yine ucuz atlattık diyebilirim. İnovasyon bizim için çok önemli ve 5 tane şirketi hayata geçirdik. 3 yıldır dolar bazında büyüyemiyoruz. TL bazında yüzde 21 büyüdük ama işlerimiz dolar ve Euro olunca TL'yi kullanmak bana uygun gelmiyor. Bu sene onu yüzde 7-8 büyütmek istiyoruz, ana hedefimiz o. Yatırımlarımızın çoğunu son 3 yılda yaptık."

Kibar Holding CEO'su TAMER SAKA: 1 milyar dolarlık yatırım portföyümüz devrede

"2015 bizim için iyi bir yıl oldu ve daha da iyi olabilirdi, ABD'li bir ortak ile atık yönetimi işine girdik. 2016 yılında bunu geliştireceğiz. Ayrıca gayrimenkul işkolunu geliştirmeye başladık. Diğer yatırımımız ambalaj sektöründe oldu. Son olarak da özelleştirme sürecinde enerji yatırımı yaptık. 2016 için elimizde 1 milyar dolarlık bir yatırın portföyümüz var. Bu yıl dijitalleşme konusunu ön plana aldık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber