Enerji İçecekleri tebliği yine değişti...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2006 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji içeceklerinin içindeki inositol, glukoronolakton ve taurin miktarları, yargı kararları doğrultusunda düşürüldü.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği'nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tüketiciler tarafından sürekli dava konusu yapılan tebliğde, en son bu yıl Ocak ayında, içeriğindeki kafein miktarının değiştirilmesine ilişkin değişiklik yapılmış ve kafein miktarı litrede 150 mg'ye düşürülmüştü. ancak, diğer etken maddelerin miktarında bir değişikliğe gidilmemişti.

Tebliğ, enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirliyor. Sıvı ve toz formdaki enerji içeceklerini kapsayan tebliğ değişikliği ile enerji içeceklerinin içeriğindeki inositol miktarı litrede 200 mg'den 100 mg'ye, glukoronolakton miktarı 2 bin 400 mg'den 20 mg'ye, taurin miktarı da 4 bin mg'den 800 mg'ye indirildi.

Enerji içecekleri, özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmeyecek ve içeceklerin karbonhidratlardan sağlanan enerji değeri 100 ml'de 45 kcal'den az, kafein miktarı 150 mg/L'den fazla, alkol miktarı hacmen yüzde 0,05'den fazla olmayacak.

Enerji içeceklerinin ambalaj ve etiketlenmesinde, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Etiketleme bölümüne uyulacak. Ayrıca, etiket bölümüne, ''tüketicilere uyarı'' adı altında, ''Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir. Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez'' ifadeleri yer alacak.

Önceki tebliğde, ''18 yaş altındaki kişilere satılamaz'' ifadesi yer alıyordu.

Enerji içecekleri tebliği uyarınca, bu ürünlerin üretim, satış ve pazarlanması sırasında, Türk Gıda Kodeksi'nin diğer ilgili düzenlemelerine de uyulacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan iş yerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu hükümlere uyacak. Bu hükümlere uymayan iş yerleri hakkında yasal işlem yapılacak.

Tebliğde, mevcut firmalara, enerji içeceklerinin içindeki inositol, glukoronolakton ve taurin miktarlarının düşürülmesi nedeniyle uyum süresi verilmemesi dikkati çekti.

Mevzuat gereği, tebliğde belirlenen miktarların üzerinde kimyasal içeren ürünlerin, bugünden itibaren piyasada satılmaması gerekiyor.

SÜREKLİ YARGIYA GÖTÜRÜLEN DÜZENLEMELER

Enerji içecekleri ile ilk düzenleme 2002'de yapılırken, kafein oranının 150 mg/lt olarak belirlenmesi nedeniyle bazı firmalar konuyu yargıya götürmüştü. AB'ye uyum amacıyla 2004'te yapılan değişiklik ile enerji içeceklerinin litresindeki kafein miktarı 150 mg'den 350 mg'ye çıkarılırken, diğer etkili madde miktarları, yüzde 100 ile 120 katına varan oranlarda artırılmıştı.

Tüketici derneklerinin şikayeti üzerine açılan davalar üzerine, kafein miktarı düşürülürken, diğer etken maddelerin miktarında bir değişikliğe gidilmedi.

En son, bir vatandaşın, enerji içeceklerinin içeriğindeki kafein dışındaki etken maddelerin miktarın artırılmasına ilişkin tebliğ değişikliği üzerine açtığı davada, Danıştay, Eylül ayında, bu tebliğin yürütmesinin durdurulması kararı vermişti.

Enerji içeceklerine ilişkin düzenlemeler, bazı firmaların AB kökenli olması nedeniyle, AB ile görüşmelerde de sürekli gündeme geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber