Mahkemeler arası hukuk mücadelesi

Boşanmak istediği kocası tarafından öldürülen Sakine Akkuş davasında Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı tasarlayarak öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbede çarptırdı... Yargıtay ise öldürme eyleminin tasarladığına dair net delil bulunamadığı ve maktulün sadakat yükümlülüğünün araştırılmadığı gerekçesiyle kararı bozdu. Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gitti...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkemeler arası hukuk mücadelesi

Türker Karapınar - Ankara

İstanbul Bahçelievler'de 7 Şubat 2011'de iki çocuk annesi Sakine Akkuş'u sokak ortasında üç kurşunla öldüren resmi nikahlı kocası Erdal Akkuş'un yargılandığı davada, Yargıtay ile yerel mahkeme arasında hukuk savaşı yaşandığı ortaya çıktı. Yerel mahkeme, sanığın cinayeti tasarladığını ve haksız tahrikten bahsetmenin söz konusu olmadığını söyledi. Yargıtay ise, sanığın öldürmeye ne zaman karar verdiği ve bu kararında ne kadar zamanla sebat ve ısrar gösterdiğinin ortaya konamadığı ayrıca evinden üç ay ayrı kalan maktulün evlilik birliğinin gerektirdiği sadakat yükümlülüğünün de araştırılmasını istedi. Mahkeme, bu karara, "özel hayatı var" diyerek, direndi. Son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.

Olay, 2011'de saat 01.00 sıralarında İstanbul Bahçelievler Soğanlı mahallesi Necati Bey caddesinde meydana gelmişti. Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararda, olay öncesinde maktulün sanık eşine evine dönmeyeceğini defalarca telefonla ve yüzyüze beyan ettiği, aradan geçen zamana rağmen sanığın öldürme kararından soğukkanlılığını koruyarak vazgeçmeyerek, maktulü öldürme amacıyla silah temin ettiği belirtildi. Kararda, sanığın olay gecesi maktulü çocuklarıyla birlikte yemeğe davet ettiği, yemekten sonra önce çocuklarını eve bıraktığı, sonra da maktülü kaldığı annesinin evine bıraktığı esnada ısrarla, koşulsuz olarak üç el ateş ettiği kaydedildi. Kararda, sanığın eşini ruhsatsız tabanca ile tasarlayarak öldürdüğü ve maktulden kaynaklanan haksız tahrikin bulunmadığı anlaşıldığından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiği ifade edildi.

Bozma kararında skandal

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı skandal bir gerekçeyle bozdu. Kararda, sanığın maktulü öldürmeye ne zaman karar verdiği ve bu kararda ne kadar zamanla sebat ve ısrar gösterdiği kesin delillerle ortaya konamadığı halde tasarlayarak öldürme suçundan hüküm kurulması ile maktulün kocasının evinden ayrı kaldığı zamanlarda evlilik birliğinin gerektirdiği sadakat yükümlülüğüne aykırı davranıp davranmadığı araştırılmadan haksız tahrik hükümlerinin uygulanmaması bozma nedeni gösterildi.

Son karar kurulun

Yerel Mahkeme ise bozma kararına direndi. Direnme kararı sanık avukatı tarafından temyiz edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tebliğnamesinde, sanık avukatının, eksik kovuşturma, suç vasfı, ağır haksız tahrik, takdiri indirim nedenlerinin uygulanmamasına ilişkin itirazlarını yerinde görmeyerek, usul ve yasaya uygun olan mahkumiyet kararının onanmasını talep etti. Olayda, Sakine Akkuş'u öldüren resmi nikahlı kocasının tasarlayarak öldürmek suçunu işleyip işlemediği ve hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.

YEREL MAHKEME KARARININ ARKASINDA DURDU:

Tasarlayarak öldürdü, 'haksız tahrik' yok

12. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Maktul tarafından eşine karşı açılan boşanma davası dilekçesinde, "şiddete maruz kaldığını, eşi tarafından kendisine baskı uygulandığını, sıkıntı çektiğini, kıskançlık ve baskıların artması nedeniyle dışarı çıkamadığını, akrabaları ve arkadaşlarıyla görüşemediğini, eşinin tehditlerine maruz kaldığını, ailesinin yanına gitmesi halinde sanığın bu hususu bir namus meselesi haline getirdiğinin" açıkça belirtildiği kaydedildi.

Boşanma davası devam ederken sanığın adresini terk ettiği, boşanma davasının müracaata kaldığı, maktulenin boşanma davasını yenilediği belirtilen direnme kararında, 26 Nisan 2011 olarak belirlenen yeni duruşma tarihi gelmeden maktulenin sanık tarafından 7 Şubat 2011'de öldürüldüğü kaydedildi.

'Özel hayatın gizliliği'

Kararda, sanığın maktulü öldürme kararını önceden aldığı, öldürme kararı neticesinde hazırlanıp plan yaptığı, öldürme kararını gerçekleştirmek için suçta kullanacağı araçları seçtiği, ayrı kalmalarına rağmen bu kararından vazgeçmeyerek olay günü maktuleyi üç el ateş etmek suretiyle öldürdüğü, eylemi tasarlayarak işlediği belirtildi.

Direnme kararında, sanığın duruşmalarda evinden ayrı kalan eşinin 3 ay boyunca kimlerle görüştüğü, konuştuğu, nerede kaldığı gibi konularda bir iddia ve beyanının olmadığı, ayrıca bu tür bir araştırmanın anayasada güvence altına alınmış olan özel hayatın gizliliği ve korunması ilkesine aykırı olduğu değerlendirilerek, haksız tahrik yönündeki bozma kararının yerinde olmadığı belirtildi.

İstanbul'da 7 Şubat 2011'de boşanmak istediği kocası tarafından kurşunlanarak öldürülen Sakine Akkuş'tan geriye gözü yaşlı iki çocuk kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber