Unakıtan'ı faka bastıran sahte konsolostan itiraf

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 06 Ekim 2006 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unatıkan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Somali'den sahte bir heyetle iş görüşmesi yaptıklarını itiraf ettiler. Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'ndan dün yapılan ortak açıklamada, "Unakıtan heyetle sadece 15 dakika görüştü. Ardından Durmuş Yılmaz ile de kısa bir görüşme yapıldı. Ancak görüş ve önerileri dikkate alınmadı" denildi.

Maliye Bakanı'ndan gelen itirafa karşın sahte heyete başkanlık eden sözde fahri konsolos Aydoğan Gürses Kemal Unakıtan'la yeniden görüşeceğini söylüyor. Gürses Referans'a yaptığı açıklamada "Unakıtan ile konsolos sıfatı ile değil, işadamı olarak görüştüm. Kara para aklama iddiaları yanlış. Somali parasını Türkiye'deki matbaalarda bastırmak istiyoruz. Sayın Unakıtan ile önümüzdeki günlerde yine görüşeceğim" dedi.

Eyfel Petrol A.Ş'nin sahibi Aydoğan Gürses, karışıklığın Somali Cumhurbaşkanı Abdinur Derman'ın Birleşmiş Milletler dolayısı ile Türkiye tarafından tanınmamasından kaynaklandığını söyledi. Gürses, "Atatürk'ü de zamanın da kimse tanımıyordu, Beş aya kalmaz Abdinur Derman'ın BM tarafından mecburen tanınacak. O zaman bu yapılanlar Somaliler tarafından unutulmayacak diye konuştu.

Somali fahri konsolosu olduğunu ileri sürerek sahte bir heyetle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la görüşen Aydoğan Gürses, "Unakıtan'la konsolos sıfatı ile değil, işadamı olarak görüştüm. Kara para aklamıyoruz, Somali parasını Türkiye'deki matbaalarda bastırmak istiyoruz. Sayın Unakıtan'la önümüzdeki günlerde yine görüşeceğim" açıklamasını yaptı. Referans'ta önceki gün çıkan haber üzerine açıklamalarda bulunan Eyfel Petrol A.Ş.'nin sahibi Aydoğan Gürses, karışıklığın Somali Cumhurbaşkanı Abdinur Derman'ın Birleşmiş Milletler, dolayısıyla Türkiye tarafından tanınmamasından kaynaklandığını söyledi.

Gürses, "Birkaç hafta önce Somali'den, konsolosluğun tanınması için evraklar Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi. Konsolosluk yazıları, resmi damgalarla verildi. Resmi prosüdür takip edildi. Bakanlığın cevabı ise 'Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi. Somali Cumhurbaşkanı'nı BM tanımıyor. Bu nedenle konsolosluk başvurunuzu kabul edemiyoruz. Konsolosluk sıfatını kullanmayın' oldu. Biz de bu sıfatı kullanmayacağımıza dair taahhütnamemizi yazıp, geçen hafta gönderdik. Maliye Bakanı da beni iddia edildiği gibi konsolosluk sıfatı ile değil işadamı olarak kabul etti. Ben oraya Aydoğan Gürses olarak başvurdum. Bakanımız da beni Aydoğan Gürses olarak kabul etti" diye konuştu.

Somalililerin matbaası yok

Kara para aklama iddialarını kabul etmeyen Gürses, Somalililerin parasını Türkiye'deki matbaalarda bastırmak için geldiklerini söyledi. Gürses, "Para yok ki ortada aklaması olsun. Bunlar ne biçim iddialar. Eğer para aklamak gibi bir amacımız olsaydı neden Dışişleri Bakanı ya da Maliye Bakanı ile görüşmek isteyelim. Başka tezgâhlar kurardık" diye konuştu.

Gürses, şöyle devam etti: "Konu sadece Sayın Somali Cumhurbaşkanı dediğimiz Abdinur Derman'ın Türkiye Cumhuriyeti'yle işbirliği yapmak istemesinden ibaret. Bunun için de Sayın Maliye Bakanı'ndan randevu istedik. Somalililerin Türkiye'deki gibi gelişmiş matbaaları yok. Paraları eskimiş. Yeniden basılması lazım. Bu nedenle bakanımıza Somali parasını Türkiye'de bastırmak istediğimizi ilettik. Türkiye Cumhuriyeti'ne 'Somalililerin parasını birlikte basalım mı? Parası neyse veririz' dedik. Bakanımız da bizi Merkez Bankası'na yönlendirdi. Bunda ne gibi bir mahzur var?"

Bakan Unakıtan'ın taleplerine hassasiyetle yaklaştığını belirten Aydoğan Gürses, "Sayın Unakıtan 'Ben Dışişleri Bakanı'yla görüşeceğim. Siz bir de Merkez Bankası ile görüşme yapın. Ne yapabiliriz, ne yapamayız, bakalım. Sonra ben size haber vereceğim' dedi" diye konuştu. Gürses, daha sonra Merkez Bankası ile bir görüşme yaptıklarını doğrulayarak "Bakanın söylediği üzere Merkez Bankası ile bir iş görüşmesi yapıldı. Merkez Bankası da 'Biz bir inceleyelim' cevabını verdi" dedi.

BM mecburen tanıyacak

Derman'ın Cumhurbaşkanlığı'nın BM tarafından tanınmamasını da değerlendiren Gürses, "Derman ülkesindeki yedi kabileyi birleştirdi. Barış sağladı. 2003 yılında seçimle başa geldi. Atatürk'ü de zamanında kimse tanımıyordu" dedi. Beş aya kalmaz Abdinur Derman'ın BM tarafından mecburen tanınacağını da iddia eden Gürses, "O zaman bu yapılanların Somalililer tarafından unutulmayacağını" söyledi. Dışişleri Bakanlığı da Somali'de geçici bir federal hükümet olduğunu, Derman'ın ise Türkiye tarafından resmi bir yetkili olarak tanınmadığını bildirdi.

Dışişleri'ne göre savaş ağası

Aydoğan Gürses, Somali Cumhurbaşkanı dediği Abdinur Derman'ın imzasıyla kendisini fahri başkonsolos olarak göstererek Dışişleri'nden randevu talep etti. Dışişleri yaptığı araştırma ile Derman'ın Somali Cumhurbaşkanı olmadığını, bir savaş ağası olduğunu tespit etti. Bunun üzerine Dışişleri randevu vermedi. Ancak heyet Maliye Bakanlığı'ndan randevu kopararak Bakan Kemal Unakıtan'la görüşmeyi başardı. Somalili bir bakan ve Aydoğan Gürses'ten oluşan heyet Unakıtan'a "Somalililerin parasal işlemlerini İsviçre üzerinden gerçekleştirdiklerini ancak bundan böyle bu işlemleri Türkiye üzerinden yapmak istediklerini" söyledi. Somalili heyet daha sonra Unakıtan'ın yönlendirmesi ile Merkez Bankası ile de bir görüşme yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber