MEB, hasta öğrencileri tedavi ettirecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ekim 2006 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda zaman zaman yapılan sağlık taraması uygulaması bu yıl geliştiriliyor. Daha önce öğrencilere sadece hastalıkları hakkında bilgi veriliyordu

Artık tedavilerini de devlet üstlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ve lise öğrencilerini sağlık taramasından geçirdikten sonra hastalığı bulunanları tedavi ettirecek. Masraflar genel sağlık sigortasından karşılanacak. Söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortak bir protokol imzaladı. İki bakanlığın müsteşarları tarafından 25 Eylül'de onaylanan ?Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü', öğrencilerin sağlık şartlarının en üst düzeye çıkarılmasını hedefliyor. Okulun çevresi dahil sağlığı olumsuz etkileyebilecek her türlü etmenin denetimi öngörülüyor.

Okul sağlığı için iki bakanlık arasında en üst seviyede işbirliği yapıldığını kaydeden Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Nezir Kahraman, artık hastalık tespit edilen öğrencinin tedavisinin de yapılacağını söyledi. Kahraman, tüm öğrencilerin bir program dahilinde kontrolden geçirileceğini belirtti. Protokol kapsamında okuldaki tüm sağlık sorunları tek tek tespit edilip raporlaştırılacak ve sonuçları ocak ve haziran aylarında iki bakanlığa da bildirilecek. Belirlenecek program kapsamında okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere, bölgesel özellikler de dikkate alınarak genel muayene ve hastalık (görme, işitme, gelişme geriliği gibi) taramaları yapılacak. Muayene sonucunda hastalık tespit edilen öğrenciler, hastalığın durumuna göre sağlık ocağı veya hastaneye sevk edilecek. Öğrencilere gereken aşıların zamanında yapılması sağlanacak. Öğrenci, öğretmen, okulda çalışanlar ve gerektiğinde velilere sağlık konularında eğitim verilecek. Taramalarda diş fırçalama alışkanlığından çürük diş sayısına kadar öğrencilerin sağlık durumu ile tuvaletlerin sıhhi olup olmadığı, çöplerin uygun olarak toplanıp toplanmadığı gibi çevre sağlığı da incelenecek. Protokolü il milli eğitim müdürlükleri yürütürken, tuvalet, su gibi çevre sağlığı sorunu olan okulların sorunlarının giderilmesi için sağlık teşkilatı ve yerel idarelerle işbirliği yapılacak. Öğrencilerin sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması için vali yardımcısının başkanlığında il sağlık müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğü temsilcilerinden oluşan komisyon kurulacak.

Tarama kapsamında öğrenciler, okul ve çevresiyle ilgili detaylı formlar doldurulacak. Okuldaki derslikler ile diğer salon ve odalar, tuvaletler, avlu ve bahçeler, kantinler ve yemekhanelerin öğrencilerin gelişim çağına uygun nitelikte, gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip olup olmadığı kontrol edilecek. Kantin ve yemekhanelerde sağlığa uygun, çocukların ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik besinlerin satışının yapılması sağlanacak ve çevrede açıkta gıda satışı önlenecek. Ayrıca evlerde kullanılmayan ilaçların toplanması ve sağlık ekibine teslim edilmesi için duyuru yapılacak. Kullanılabilecek durumdaki ilaçlar fakir öğrencilere dağıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber