Rektör Emin Alıcı'ya karşı 'mağdurlar platformu' oluşturuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ekim 2006 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı'ya karşı üniversite bünyesinde platform oluşturuluyor.

Avrasya Arkeoloji Araştırmaları Bilim Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Semih Güneri, muhalif ve mağdurları platform çatısı altında toplayarak güçbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Kendisinin de birçok konuda mağdur olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Güneri, DEÜ eski Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman'ın davetiyle 1998 ile 2000 yılları arasında Arkeoloji Bölümü'nün kurulmasını sağladığını, Doğu Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya Türk kültürü araştırmaları konusunda uzman olduğunu belirtti.

Bu uzmanlığını Orta Asya, Sibirya ve Moğolistan'da önemli arkeolojik projelere başkanlık ederek kanıtladığını belirten Güneri, rektörün son 5 yıldır kendisine karşı farklı bir tavır takındığını, 2 yıldır da randevu vermediğini iddia etti.

Uluslararası konularda rektörlükten halledilmesi gereken ciddi işler olduğunu belirten Güneri, "Rektörlüğe ulaşamadığımız için işler bir yerde tıkanıyor. Prof. Dr. İzge Günal, 17 gün randevu alamamış. Biz çok daha önemli konularda görüşmek için 2 yıldır randevu alamıyoruz. Hiç abartıyor değilim, 3 ayrı yazılı (tarihli ve sayılı) ve sözlü randevu taleplerimiz var." dedi.

Türk kültürünün arkeolojik kaynaklarını araştırmak üzere 1998'de kurulan 'Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin 5 yıldır kapalı tutulduğuna dikkat çeken Semih Güneri, araştırmaların sağlıklı bir biçimde ve kurumsal düzeyde yapılabilmesi için merkezin yeniden faaliyete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Üniversitede kendisine yönelik yıldırma propagandası uygulandığını ifade eden Güneri, "2002'de Moğolistan'da başkanlığımda yapılan arkeolojik kazılardan dönüşümde, hiçbir soruşturma yapılmadan, maaşımın yarısı bir yıl süreyle rektör emriyle kesildi. Dava açtık kazandık. Üniversite kesilen parayı (10 milyar TL) faiziyle geri ödedi. Bu şu demekti: Türk kültürü konusunda bundan sonra proje yapma, yaparsan başına bunlar gelecek. Son günlerde yaptıklarına bakılırsa Emin Alıcı'nın Türkiye'nin de düşmanı olduğunu anlarız. Buna karşılık o günden beri araştırmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Merkez yerine dernek kurduk, kurumsallığı bu biçimde kapatmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. A. Semih Güneri, şöyle devam etti: "8 - 11 Mayıs 2007 tarihleri arasında, İzmir'de, Türkiye'nin en büyük, dünyanın birkaç büyük arkeoloji kongresi arasında görülen "Birinci Uluslararası Avrasya Arkeoloji Kongresi" yapılacak. Kongre bizim projemizdir. Projemiz ( http://www.ficea2007.org/) başta Kültür Bakanlığı olmak üzere, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, EBSO ve İzmir ve Türkiye'de sayısız özel ve resmi kurumlarca desteklenen bir dünya projesidir. Ancak ne var ki, Mayıs 2004'ten beri bu proje hakkında bilgi vermek için randevu istediğimiz Rektör Emin Alıcı bizimle görüşmek istemiyor. 2004 Haziran'ında dekanımız aracılığıyla kendilerine proje dosyası gönderdik. Ancak cevap, 'Böyle bir kongrenin DEÜ'de yapılması mümkün değildir' şeklindeydi."

Bu nedenle Rektör Emin Alıcı'ya karşı bir platform oluşturmak istediğini ifade eden Avrasya Arkeoloji Araştırmaları Bilim Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Semih Güneri, "Yakında rektörlük seçimleri görünüyor. Başımıza yeni bir Emin Alıcı istemiyoruz. O nedenle, belli bir tarihten itibaren Emin Alıcı ve onun önereceği kendi türünden rektör adaylarına karşı eylem başlatmış bulunmaktayız. Yeni bir platform oluşturuyoruz. Kavgasız dövüşsüz, huzur içinde bilim yapmaktan başka hiçbir beklentimiz yok." diye konuştu.

Üniversitede 5 yıldır uygulanan"aktif eğitim" sistemi yüzünden öğrencilerin bilgi ve becerisiz mezun olduklarını aktaran Güneri, bu yüzden birçok bölümde eğitimin çöktüğünü ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber