İstihdamın artırılması için SSK işveren prim oranı %14'e düşürülsün

Haber Giriş : 18 Mart 2004 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdamın artırılması için SSK işveren prim oranı %14'e düşürülsün

İstihdamın Arttırılması Çalışma Grubu, Başbakanlık'a işsizlik raporu sundu. Raporda, SSK işveren prim oranının üç yıllık bir indirim programı ile aşamalı olarak yüzde 14'e düşürülmesi önerildi.

Türkiye İktisat Kongresi kapsamında oluşturalan "İstihdamın Arttırılması ve İşgücü Piyasası Çalışma Grubu" istihdam ve işsizlik konusunda bir rapor hazırlayarak Devlet Planlama Teşkilatı'na sundu. Çalışma Grubu'nun hazırladığı raporda yapılan öneriler arasında aktif işgücü piyasası politikasının uygulanmasının yanı sıra, bürokrasinin kolaylaştırılması, kadın istihdamının arttırılması, yabancı kaçak işçiliğin önlenmesi ve nüfus artış hızının düşürülmesi gibi öneriler de yer alıyor. Sosyal yardım ve sosyal hizmet faaliyetlerinin istihdam yaratmadaki etkisine değinilen raporda, siyasiler de uyarıldı. Siyasilere yapılan uyarılar arasında istihdam yaratmak için siyasi popülizme imkan tanınmaması dikkat çekiyor.

İşveren teşvik edilsin
Kayıtdışı daraltıldıkça vergi ve prim yükünün azaltılmasının önerildiği istihdam ve işsizlik raporunda, istihdam bazlı teşvik sistemine geçilmesi önerildi. Bu sisteme göre ilave her istihdam için işverenlere gelir ve kurumlar vergisi indirimi, sigorta prim indirimi, ücret sübvansiyonu, enerji maliyetinin düşürülmesi, ihracat kredisine öncelik gibi özendirici araçlar kullanılıyor. Raporda bu teşvikin ülke genelinde ve sürekli olmasının, ve SSK primine esas kazancın alt sınırı ile asgari ücretin eşitlenmesi de istendi.

Söz konusu eşitleme için aktüeryal dengenin de gözetilerek bir eşitleme takviminin öngörülebileceğinin hatırlatıldığı raporda, SSK işveren prim oranının da 3 yıllık bir indirim programı ile aşamalı olarak yüzde 14'e düşürülmesi önerildi. Yüzde 14 şu anda işçi hissesi olarak kesiliyor. Raporda vergi ve SSK hizmetlerinin organize sanayi bölgelerinde açılacak bürolarla işyerlerine götürülmesinin de önerildi.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber