Fıtık ameliyatlarında 'SILS' tekniği

Fıtık ameliyatlarında tek kesiden laparoskopik (SILS) fıtık tamiri tekniğinin başarılı bir şekilde uygulanabildiğini ifade eden Doç. Dr. İlhan Karabıçak, bu yöntemle hastaların daha çabuk iyileştiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2015 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fıtık ameliyatlarında 'SILS' tekniği

Kapalı yöntem ile fıtık tamirinin açık cerrahi ile fıtık tamirine göre çok fazla avantaj ve üstünlüğünün olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, kapalı yöntemle yapılan tamirlerde hastaların karnına küçük kesiler yapıldığını, bu işlem için özel olarak geliştirilmiş alet ve kamera ile bu ameliyatların tamamlandığını söyledi. Dr. Karabıcak, "Kapalı yöntem ile ameliyat olan hastaların iyileşmesi daha çabuk oluyor. Hastalar aynı gün veya bir gün sonra ayağa kalkıp dolaşabiliyorlar. Ameliyat kesisi daha az, estetik görüntüsü çok daha iyi ve ameliyata bağlı karın ağrısı daha az oluyor. Kapalı fıtık ameliyatı olan hastalar daha erken taburcu oluyorlar. Bu durumda çalışanların daha erken işlerine dönmelerini sağlamaktadır" dedi.

"SADECE 2,5 SANTİM UZUNLUĞUNDA BİR KESİ YAPILIYOR"

Tek kesiden laparoskopik (SILS) fıtık tamirinin ise kapalı fıtık tamirinin yeni bir versiyonu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Karabıçak, "SILS tekniği ile hastada sadece 2,5 santim uzunluğunda kesi yapılmaktadır. Bütün cerrahi işlem bu küçük delikten tamamlanmaktadır. Klasik laparoskopik fıtık tamirine göre SILS tekniğinde hastaların karnında daha az kesi yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

"HASTALIĞIN TEKRARLAMA İHTİMALİ DAHA AZ"

SILS tekniği ile kesi yeri fıtığı tamiri OMÜ'de başarılı bir şekilde uygulandığını belirten Karabıcak, "Bu tekniği 25-30 santim boyutundaki çok büyük fıtıklarda bile uygulamaktayız. SILS tekniği ile kesi yeri fıtığı ameliyatını dün 3 farklı hastada uyguladık. İki hastada 25 santim uzunluğunda kesi yeri fıtığı, bir hastada ise göbek fıtığı vardı. Bu kadar büyük fıtıkları 2,5 santimlik bir kesiden tamir ettik. Fıtık ameliyatları sonrası hastalığın tekrarlama ihtimali var ama kapalı yöntemle bu olasılık çok daha az. Bundan dolayı uygun hastalarda kapalı yöntemi veya SILS tekniğini tercih etmekteyiz" diye konuştu.

HASTALAR AMELİYATTAN MEMNUN

SILS tekniği ile fıtık ameliyati olan Selma Fidan, "2 yıl önce karaciğer nakli ameliyatı oldum. Ameliyat yerinde şişlik olustu. İlhan hoca kapalı yöntemle ameliyat yaptı. Hoca ameliyatta ikinci bir fıtık daha bulmus. Karaciğer nakli hastası olduğum için bana en uygun olan, küçük bir kesi ile ameliyat olmam beni çok mutlu etti". Daha önce pankreas tümörü ameliyatı olan ve karnında büyük bir fıtık oluştuğunu belirten Remzi Doğan, "Ameliyatın bu kadar basit olduğunu bilseydim önceden ameliyat olurdum. Boşu boşuna yıllarca fıtıkla dolaşmışım" açıklamalarında bulundular.

Hastalar ameliyattan kısa bir süre sonra taburcu oldular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber