Telekulak için mega dava

Yasadışı dinlemeye yönelik en kapsamlı soruşturmada sona yaklaşıldı. Yargı ve emniyet içinde görevini kötüye kullanarak binlerce kişiyi dinleyen 'paralel kulaklar' hakkındaki mega dava, başlıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Aralık 2015 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Telekulak için mega dava

ANKARA

Paralel yapının en güçlü olduğu 2007 ve 2010 yılları arasında gerçekleştirilen yasadışı dinlemelerle ilgili iddianame tamamlanmak üzere. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek'in görevde olduğu dönemde eski başbakan merhum Necmettin Erbakan'dan MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal'a, bakanlardan AYM üyelerine, gazetecilerden siyasetçilere ve iş dünyasına varana kadar binlerce kişi dinlendi.

SAHTE İSİMLE DİNLEME YAPILDI

Usulsüz kararlar, kapatılan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi arşivinden çıkmıştı. Devam eden dava sürecinde soruşturmayı genişleten Başsavcılık, aylar süren titiz bir çalışma ile usulsüz ve hukuka aykırı on binlerce dinleme kararını tek tek inceledi. Sahte isimler kullanılan ve hiçbir delile dayanmayan kararların büyük bölümünün, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin başvurusu üzerine çıkarıldığı tesbit edildi.

SÖZDE ÖRGÜT ÜYELİĞİ İDDİASI

HSYK müfettişleri tarafından yapılan incelemede, sahte isimler kullanılarak on binlerce dinleme kararı alındığı ve hiçbir delile dayanmadan "İBDA-C", "Hizbullah", "Organize Örgüt", "Türk İntikam Tugayı", "Hizb-üt Tahrir" suçlamalarıyla, binlerce kişinin özel hayatının ihlal edildiği belirlenmişti.

Kurumları bile dinlemişler

Sahte isimlerle dinleme yapılan telefon numaralarını tek tek araştıran savcılık, kişilerin yanı sıra, devletin neredeyse tüm kurumlarının üst düzey yöneticilerinin de dinlendiği belirledi. Tek tek ifadelerine başvurulan mağdurlar hazırlığı süren iddianameye "müşteki" sıfatıyla müdahil de olabilecekler. Yasadışı dinleme suçlarında, işlenen suç oranında ceza öngörüldüğü için, hazırlanacak iddianamenin şüphelileri hakkında, mağdur sayısı dikkate alınarak binlerce yıla kadar hapis cezası istenebileceği belirtiliyor.

Aynı kişi hem Balyoz hem de Hizbullah'ta!

Paralel yapılanmanın kulakları tarafından hukuka aykırı kararlarla dinlenen mağdurlardan bazıları hakkında, farklı kararlarla aynı anda iki dinleme yapıldığı da ortaya çıktı. Haklarında "Ergenekon" veya "Balyoz" soruşturmaları kapsamında dinleme kararı bulunan kimi mağdurların, aynı tarihlerde "İBDA-C" veya "Hizbullah" şüphelisi çıkarılmış farklı kararlarla da dinlendiği belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber