'Türkiye düşünmeden hareket ediyor'

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleştirilen toplantı sırasında Türkiye'nin Irak hükümetinden izin almadan sınır dışına asker gönderdiğini öne sürerek, Türkiye'nin düşünmeden ve açıklanmayacak bir şekilde hareket ettiğini iddia etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2015 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye düşünmeden hareket ediyor'

BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen kapalı toplantıda Türk askerinin Musul yakınlarındaki varlığı ele alındı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleştirilen toplantı sırasında Türkiye'nin Irak hükümetinden izin almadan sınır dışına asker gönderdiğini öne sürerek, Türkiye'nin düşünmeden ve açıklanmayacak bir şekilde hareket ettiğini iddia etti.

Churkin kapalı toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hareketinin aynı zamanda koalisyon tarafından Suriye hükümetinin rızası olmadan gerçekleştirdiği hava operasyonlarındaki yasadışılığın bir yansıması olduğunu söyleyerek, konseyin Rusya'nın uluslararası hukuka ve egemenliğe saygı duyulması ihtiyacını bir kez daha ifade eden ve IŞİD'e karşı birlik çağrısı yapan bir bildiri okunmasına dair önerisini kabul etmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Rus temsilci, Irak ve Türkiye arasındaki karşılıklı görüşmenin bu problemi çözmesi halinde bunun iyi bir şey olduğunu sözlerine ekleyerek, "Türkiye'nin kararı IŞİD ile mücadele ve Irak'la ilgili olsaydı neden Irak hükümetinden izin alınmadı?" açıklamasını yaptı.

Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Alhakim ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bağdat ve Ankara'nın anlaşmazlığı karşılıklı olarak çözmeye çalıştığını ifade ederek, "Bence çok iyiye gidiyor" dedi. Iraklı temsilci, Türk askerinin sınırı yasadışı bir şekilde geçtiğini iddia ederek, "Şunu açıkça ifade ettik. Sınır üzerinden gelen geri gitmek zorunda" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise Türkiye'nin komşularının toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu, Türkiye'nin ortakları ile görüştüğünü ve konuyu çözmeye çalıştığını ifade ederek, "Bu sorunu en iyi ve en fazla çabayla çözülmesi için zaman verelim" dedi. Hükümetin IŞİD'in en büyük tehdit olduğunu göz ardı etmediğini bildiren Çevik, Türk eğitimcilerin neredeyse bir yıldır Irak'ta olduğunu bildirdi.

ABD'nin DM Daimi Temsilcisi Samanth Powder ise ülkesinin Türkiye ve Irak arasında siyasi diyalog uyarısında bulunduğunu ifade ederek, "Irak hükümetinin rızasıyla ve koordinasyon halinde operasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz. Tüm ülkelerin de bu şekilde davranması gerektiğine inanıyoruz"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber