'Kadınlar boşanmak istediğinde öldürülüyor'

CHP'li Yüceer: "Sorun boşanma değil, boşanamama. Kadınlar boşanmak istediğinde öldürülüyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2015 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kadınlar boşanmak istediğinde öldürülüyor'

Meclis Genel Kurulu'nda, boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için Meclis araştırması açılmasına dair önergeler üzerinde gruplar adına konuşmalar tamamlandı.

Önerge üzerinde HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, pek çok kadının, boşanmak istediğinde eşleri ve ailelerinin şiddetine maruz kaldığını, öldürüldüğünü belirtti.

Kerestecioğlu, "Önyargılar, toplumsal roller, boşanmış kadınlara yönelik çevre baskısı kadınları evlilik içerisine sıkıştırmışken, hükümetin kurmayı öngördüğü komisyon maalesef boşanmayı önleme komisyonu. Taciz ve kötü muamele içeren evlilikler içindeki kadınlar için ne yapabiliriz? " diye sordu.

Ne kadar "olur" denilirse denilsin, zorla güzellik olmadığını kadınların çok iyi bildiğini ifade eden Kerestecioğlu, kadınların, kendilerini güçlü hissettiklerinde, kötü evliliklerini sonlandırma cesareti gösterdiğini kaydetti.

Kerestecioğlu, artık "Zorla güzellik olur" yerine, "Kadınların hayatı güzel olsun" denilmesini isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bunları söyledikçe şiddetin dozu daha çok artıyor. Boşanmalar neden olmasın istiyorsunuz? İnsanlar ne olursa olsun evli kalsınlar diye mi? Türkiye, boşanmada OECD ülkeleri arasında 27. sırada. Birçok konuda olduğu gibi boşanmada da sonlarda yer alıyoruz. Yani ortada suni bir gündem var şu anda. Böyle bir konu yok Türkiye'de. Asıl sorun, kadınların boşanmak istediklerinde eşleri ve aileleri tarafından baskıya, şiddete maruz kalmaları ve maalesef öldürülmeleridir. Türkiye'de, bir kadın katliamı var ve besleyen en önemli kurum da kadın ve erkeğin hiçbir şekilde eşit olmadığı aile ne yazık ki."

-"Asıl, şiddete nasıl dayandığı araştırılmalı"

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun görüşmelerde yer almamasını eleştirdi.

Türkiye'deki boşanma ve evlenme oranlarında dramatik artma, azalma olmadığını ifade eden Yüceer, "Paniğe gerek yok. Panik olacağınız yer var, ailede kadınların yaşadıkları. Kadınlar en çok güvendikleri yer aile, evlerinde, güvendikleri eşleri, babaları, kardeşleri tarafından şiddete maruz kalıyor" diye konuştu.

Yüceer, her 10 kadından 4'ünün birlikte yaşadıkları erkekler, eşleri tarafından şiddete maruz kalmasının, aile ortamının, kadınların yaşamını tehdit eden kurum haline dönüştürdüğünü kaydetti.

Ailenin güçlendirilmesi politikalarının, kadının güçlendirilmesi bakış açısıyla yeniden değerlendirmeleri gerektiğini dile getiren Yüceer, asıl kadınların bu şiddete nasıl dayandığı, şiddetle nasıl mücadele ettiğinin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Yüceer, sorunun boşanma değil, boşanamama olduğunu dile getirerek, kadınların boşanmak istediğinde öldürüldüğünü, kadın cinayetlerinin yüzde 47'sinin eski koca ya da boşanmak üzerindeki kocalar tarafından işlendiğini söyledi.

-"Aile hayatını etkiledi"

AK Parti Milletvekili Emrullah İşler, ailenin, insanlık tarihinin başlangıcıyla var olduğunu, toplumun varlığını devam ettirmede en önemli görevi üstlendiğini vurguladı.

Geçen yüzyılın başlarından itibaren mantıkçı, pozitif anlayış ve düşünce biçimlerinin, kültür, düşünce dünyalarını etkilemeye başlamasıyla aile hayatının da etkilendiğini kaydeden İşler, "Bu nedenle aile yapımızda sarsılmalar başlamıştır. Özellikle küresel ölçekte kitle haberleşme araçlarının artmasıyla birlikte gelenek, ahlak ve öz kültürümüzü dikkate almadan yapılan yerli dizi ve filmlere ek olarak, bazı yabancı yayınların, filtresiz olarak toplumumuza sunumu, aile yapımız üzerinde büyük tahribatlara yol açmıştır" dedi.

İşler, Türkiye'de boşanmanın, son 20 yıla kadar önemli bir olgu olarak algılanmazken son dönemde toplumsal bir sorun oluşturduğunu belirtti. İşler, son yıllarda aile içinde kadına şiddetin artmasının, boşanmanın en önemli nedenlerinden biri olarak görüldüğünü dile getirdi.

Dünyanın bir çok ülkesiyle karşılaştırıldığında Türkiye'deki boşanma oranlarının düşük olduğuna işaret eden İşler, "Ülkemizde boşanmalar halen ciddi bir sosyal sorun oluşturma aşamasına bugün itibariyle gelmemiştir. Ancak 1990'lı yıllardan itibaren gözlenen artış, boşanmaların ülkemiz için de bir sosyal sorun potansiyeli taşımaya başladığı, üzerinde durulması gereken bir husustur" dedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, gruplar adına konuşmaların tamamlanmasının ardından birleşimi, yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber