'Türkiye, 24 çeyrektir engellemelere rağmen büyüyor'

AK Parti'li Muş: "Türkiye, 24 çeyrektir tüm engellemelere rağmen kesintisiz büyümektedir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2015 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye, 24 çeyrektir engellemelere rağmen büyüyor'

2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine, TBMM Genel Kurulu'nda başlandı.

Tasarının tümü üzerinde HDP Grubu adına söz alan Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, AK Parti iktidarının dış politikadaki yanlışlarının Türkiye'yi birçok açıdan etkilediğini savundu.

Yanlış dış politikalardan kaynaklı olarak İsrail, Suriye, Irak, İran, Mısır gibi komşu ülkelerle ve son olarak Rusya'yla yaşanan problemlerin, Türkiye ekonomisi açısından ihracat ve ithalat dengesini bozduğunu, dövizdeki oynamalar nedeniyle ülkenin emeği ve kaynaklarının artan faiz ve dış borçlara gittiğini öne süren Yıldırım, "Neredeyse iyi niyet ilişkisine sahip olduğumuz komşu ülke kalmamış. Bu durum sadece güvenlik, savunma ve dış ilişkileri zedelemekle yetinmemiş aynı zamanda ekonomik açıdan da dış ticaret dengesini ülkemiz açısından altüst etmiştir" dedi.

AK Parti iktidarının 13 yıllık yanlış ekonomi politikalarının sonuna gelindiğini, ekonomide yaratılmış olan yapay bahar sürecinin tamamlandığını savunan Yıldırım, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi sadece demokrasi, özgürlükler, barış ve sosyal ilişkiler açısından değil, ekonomide de kötü günler bekliyor" diye konuştu.

-"Bütçe hakkının ihlali"

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türk ekonomisinin birinci temel sorununun mal ve finansman açısından büyük ölçüde dışa bağımlılık olduğunu söyledi.

AK Parti'nin 13 yıllık iktidarı döneminde enerji arz açığıyla ilgili kayda değer bir gelişme yaşanmadığını belirten Usta, şunları kaydetti:

"Geçici bütçe, maalesef ülkenin temel ve yapısal sorunlarını aşmaya yönelik herhangi bir unsur içermemektedir. Geçici bütçe kanununun oturduğu makroekonomik çerçeve belirsizdir. 2016 yılı ilk çeyreğinde nasıl bir büyüme, nasıl bir dış ticaret hacmi, ne kadar enflasyon öngörülüyor, bu konuya ilişkin hükümetin ortaya koyduğu ne bir varsayım ne bir senaryo ne de bir tahmin vardır. Nasıl bir dış ekonomik konjonktür esas alınmıştır, bu belli değildir.

Parlamentonun bütçe hakkı çerçevesinde bakıldığında da TBMM'nin ne kadar gelir karşılığında tasarıyla öngörülen ödenekleri onaylayacağını bilmek hakkı vardır. Geliri bilmeden Parlamentoda sadece harcamaların görüşülmesi, Meclis'in bütçe hakkının ihlali anlamına gelmektedir."

-"Dış ticarette sürekli açık veriyoruz"

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, geçici bütçe yapmak yerine süreleri sıkıştırarak 2016 yılı bütçesinin görüşülmesini genel başkanlara önerdiğini, ancak CHP Genel Başkanı'nın konuyla ilgisi olmayan nedenlerle bu öneriyi kabul etmediğini söylediğini anımsattı.

"Sayın Genel Başkanımızın konuyla ilgili olmadığı söylenen önerisi, aslında, konunun tam da özüydü" diyen Temizel, "Biz 'bütçeyi sıkıştırarak görüşülmesini yapmayalım' demedik. 'Bütçeyi sıkıştıracaksak, hiç değilse yapılmış uygulamalarla ilgili olarak kesin hesap kanun tasarılarını rahat rahat özel bir komisyonda, kesin hesap komisyonunda inceleyelim' dedik. Olay bundan ibaret" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin 2014 yılı itibarıyla 444 milyar 909 milyon dolarlık cari açık biriktirdiğini ifade eden Temizel, "Yani biz her yıl ortalama olarak 40 küsur milyar dolar cari açık veriyoruz. Dış ticaret açığımız daha korkunç vaziyette, 588 milyar dolar. Dış ticarette sürekli açık veriyoruz. Yani döviz kazandırıcı işlemimiz yok, ekonomimizi büyütmek için sürekli olarak borç bulup bu açıkları kapatmak zorundayız" dedi.

Geçici bütçenin 2015 yılının sadece üç aylık ödeneklerini belirli oranlarda artırarak kullanmaktan başka bir özelliği olmadığını dile getiren Temizel, bu bütçeyle kazanılan zamanın daha sonraki bütçe görüşmeleri sırasında değerlendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

-"Reel büyümeyi merkeze aldık"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti bütçelerinde her zaman insanı merkeze alan bir yaklaşım sergilendiğini kaydetti.

Günü kurtarma basitliğine kapılmadıklarını, mali disiplinden taviz vermediklerini, bütçe dengesini kırılgan olmaktan çıkardıklarını ifade eden Muş, "Sanal refahı reddettik, reel büyümeyi merkeze aldık. 24 çeyrektir Türkiye tüm engellemelere rağmen kesintisiz büyümektedir" dedi.

AK Parti'nin 13 bütçenin tamamını realize ettiğini ve bunların tamamının sonuçlarının alındığını dile getiren Muş, "Enflasyon canavarı artık televizyonlardan ve gazetelerden kayboldu. Türkiye, AK Parti ile tek haneli enflasyonla tanıştı" diye konuştu.

Türkiye'nin ikinci atılım döneminin başladığını ifade eden Muş, çok daha üretken, ihracat yapan ve hızlı büyüyen bir ekonomik yapıya ulaşılacağını, üretim kapasitesinin çok daha artacağını dile getirdi.

AK Parti dönemlerinde ülkenin tamamına yatırım yapıldığını belirten Muş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılan hastane ve okullardan örnekler gösterdi.

Öte yandan, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeliğine seçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber