Rusya, kara kutuyu okuyamadı

Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının kara kutusunu inceleyen uluslararası ekip, cihazdaki devrelerin okunamaz derecede hasar aldığını açıkladı. Rusya, veri kurtarmada uzman Rus ekipleri projeye davet etti.

Haber Giriş : 21 Aralık 2015 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rusya, kara kutuyu okuyamadı

Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının kara kutusunu incelemeye Cuma günü başlayan Rus yetkililer, cihazdan bilgi temin etmekte başarısız olduklarını açıkladı.

Çin, İngiltere ve Rusya'dan uzmanların üzerinde çalıştığı Su-24 tipi Rus jetinin kara kutusunda bulunan 16 mikro devreden 13'ünün kullanılamaz halde olduğu, üçünün de hasar gördüğü paylaşıldı.

Rus Hava Kuvvetleri yetkilisinin yaptığı açıklamada, kara kutunun incelenmesi için konusunda uzman bilim insanları davet edildi. Rusya Savunma Bakanlığı Uçuş Güvenliği Departmanı adına açıklama yapan Sergey Bainetov, "Maalesef bu süreç uzayacak fakat elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Pazartesi açıklama bekleniyordu

Rusya, cihazı incelemek için 14 ülkeden uzman davet etti; daveti İngiltere ve Çin kabul etti.

Rusya, Cuma günü incelemeye başlayacak uzman ekibi tanıtmak ve süreç hakkında bilgi vermek için canlı yayında bir basın toplantısı düzenlemişti. Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Sergey Dronov, uzman ekibinin kara kutu üzerinde çalışmaya başlamasından önce bir basın toplantısı düzenleyerek, cihaza henüz hiçbir müdahale yapılmadığını göstermek istediklerini söylemişti.

İlk bulguların Pazartesi açıklanacağını söyleyen Dronov, "Uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediğine dair kanıtlarımız var" demişti.

İhlal tartışması

Türkiye, 24 Kasım'da 17 saniye boyunca hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürdü. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye'ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söyledi.

ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini doğrularken, Suriye ve İran ihlalin gerçekleşmediğini savundu.

Kaynak: Reuters

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber