Polis, 'Reno'lardan kurtuluyor kiralık otomobil kullanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, 1987 model Renault 12 marka otomobillerle suçlu takip etmekten kurtuluyor. Başkent polisi bin 40 araçtan oluşan otomobil filosunun tamamını satıp yerine son model araçlar kiralamaya hazırlanıyor. Hazırlanan projeye göre, araçlar üç yıl için kiralanacak. Böylece polis, her üç yılda bir otolarının tamamını yenilemiş olacak.

Birçok yerde 20 yıllık otomobillerle devriye görevi yapan polis ekipleri, son model araçları kullanan suçluları yakalamada hayli zorlanıyor. Son olarak Ankara'da yaşanan bir hırsızlık olayı, polisi suçlu takibindeki polisin eski araçlarla nasıl aciz bir durumda kaldığını gözler önüne serdi. Mamak'ta 1987 model Renault marka ekip otosu ile devriye gezen polis ekibi, hırsızlık zanlılarının bulunduğu son model BMW marka bir aracı takibe aldı. Gece geç saatlerde yaşanan kovalamacada yolların da boş olması nedeniyle hırsızlık zanlıları polis takibinden kolayca kurtuldu. Emektar polis otosu bu hıza ayak uyduramadığı gibi arızalanarak, ekibi yolda bıraktı.

İhale 3 yılda bir yenilenecek

Daha önce yaşanan başka olaylarda da benzer durumla karşılaşan Ankara Emniyeti ekonomik ömrünü doldurmuş ekip otolarından kurtulmak için çalışma başlatttı. Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın talimatıyla İkmal Şube Müdürlüğü'nce yapılan hazırlığa göre; müdürlüğün elinde bulunan bin 40 araçtan oluşan filo ihale ile satışa çıkarılacak. Bu satıştan elde edilen gelirle polis araç kiralama yoluna gidecek. Özel firmalar aracılığıyla kiralanan araçlar, 3 yıl süreyle polise hizmet verecek. Üç yıl sonunda yeniden ihaleye çıkılacak. Böylece, polis her üç yılda bir araçlarını yenilemiş olacak. Araçlar arızalandığında firma bu araçların onarımını da üstlenecek. Bu amaçla firma, polisin ihtiyacı olabileceği gerekçesiyle en az 50 aracı da hazır bulunduracak.

Polisin kiralayacağı araçlar kaskolu da olacak. Böylelikle suçlu takibinde kaza yapıldığında polis memurunun cebinden herhangi bir para çıkmayacak. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde Ercüment Yılmaz'ın makam aracı olarak kullandığı Audi marka otomobil ile kamyon tipi taşıyıcı araçların kaskosu bulunuyor. Bu araçların dışındaki polis araçları kaskosuz. İkmal Şubesi'nin projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte polis akaryakıt ihalesi de yapmayacak. Halen mevcut uygulamaya göre polis ihtiyaç duyulan zamanlarda akaryakıt ihalesi düzenliyor. Bu akaryakıt da Emniyet'in Ostim'deki istasyonlarında tutuluyor. İkmal Şubesi'nin araştırmasına göre emniyet bünyesinde bulunan bin 40 araç Ostim'deki istasyona her hafta iki kez yakıt almaya gidiyor. Bunun maliyeti ise bir milyon 200 bin YTL. Hazırlanan projeye göre emniyet, yakıtı anlaşmalı akaryakıt firmalarından temin edecek.

Almanya modeli örnek alındı

Ankara Emniyet Müdürlüğü İkmal Şubesi'nce yapılan hazırlıkta Alman polisi örnek alındı. Almanya'da master yapan bir öğrenci de çalışmalara destek verdi. Edinilen bilgiye göre Alman polisi bünyesinde demirbaş olarak sadece deniz ve hava araçları bulunuyor. Bunun haricindeki araçlar kiralama yolu ile temin ediliyor. Üç yıl için otomobil kiralayan Alman polisi son model Mercedes E 200 marka otomobillerle güvenlik hizmeti sağlıyor.

Üst düzey polis yetkilileri otomobil kiralama yöntemiyle polisin tamir ve bakım gibi masraflardan da kurtulacağı görüşünü savunuyor. Son model araçlarla suçlu takibinde polisin çok daha etkili olacağını dile getiren üst düzey bir yetkili, polisin son model araçlar kullanan suçluları takibinde aciz duruma düştüğünü anlatıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde başlaması planlanan pilot uygulamanın önümüzdeki günlerde diğer illere de yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber