FETÖ sanık sandalyesinde

Gülen'in 1 numaralı sanık olduğu Tahşiye'de, örgütün beyin takımı ilk kez hakim karşısına çıktı. 9'u tutuklu 33 şüpheli kumpasların hesabını vermeye başladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Aralık 2015 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ sanık sandalyesinde

Kemal Gümüş

Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması; kumpaslara dayandırdığı soruşturmalarla ilgili hesap vermeye başladı. Devletin kılcal damarlarına sızarak, yasa dışı dinlemeler yapan ve elde ettiği bilgilerle Türkiye'yi dizayn etmeye çalışan Paralel Devlet; siyaset ve iş dünyasının yanısıra devlet yöneticilerini de dinleyerek casusluk faaliyetlerinde bulundu. 17-15 Aralık 2013 darbe girişimleriyle deşifre olan karanlık yapıyla ilgili İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çeşitli şehirlerde açılan yüzlerce soruşturmanın büyük bölümü devam ediyor. Bu davaların en önemlilerinden biri olan Tahşiyede Kumpas davasının ilk duruşması dün İstanbul Çağlayandaki Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz adliyesinde başladı.

TAHŞİYE KUMPASI

Risale-i Nur talebelerinden oluşan ve Mehmet Doğan'ın etrafında toplanan Tahşiyecilere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan davada 9'u tutuklu 33 sanık yargılanıyor. Fethullah Gülen 1 numaralı şüpheli olarak yargılandığı davada STV Genel Müdürü Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün gibi isimler bulunuyor.

BEYİN TAKIMI

Dava, Tahşiye kumpası mağduru Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca başlatıldı. 2014'ün Aralık ayında düzenlenen operasyonda, 2009'daki ''Tahşiyeciler'' grubu soruşturmasında, "Suç ve Delil Uydurdukları", "Şüphelilere Kumpas Kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Karaca'nın da aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklandı. Daha sonra bu soruşturma kapsamında, Atayün ile Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Soruşturmanın 17 Haziran'daki ikinci dalgasında 4 polis daha tutuklandı. Toplam sayısı 33'e ulaşan şüpheliler hakkındaki iddianamede, Gülen ile Karaca, "Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek" ile suçlandı. Diğer 31 şüpheli ise "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmakla" suçlanıyor.

İstinabe yoluyla ifadeye hazırım

Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, duruşmada "Müvekkilim 15 yıldır yurtdışında. Usulen tebligat yapılması gerekirken, tebligat yapılmadan karar verilmiştir. İstinabe yoluyla (Bir devletin yetkili bir adli makamının diğer bir devletin adli makamı adına yerine getirdiği işlemler bütünü) bu yapılabilirdi. Müvekkilim istinabe yoluyla ifade vermeye hazırdır" dedi.

MİT DOSYA YOLLADI

Dün İstanbul'da başlayan duruşmada Hidayet Karaca, davanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Avukatları ise mahkemenin davaya bakmakla yetkili olmadığını iddia etti. İtirazları ret eden Mahkeme Başkanı, Tahşiye davasıyla ilgili MİT'ten rapor geldiğini ve raporun UYAP sistemine kaydedildiğini aktardı. MİT raporu, Paralel'in kumpas kurduğu Tahşiye grubunun, El Kaide ve benzeri terör örgütleriyle ilişkili olmadığına yervererek Paralel'in kumpasını ortaya koydu.

HESAP VERME ZAMANI

Ergenekon, Balyoz, KCK, 17-25 Aralık süreci soruşturma ve davalarının arkasındaki güç olan FETÖ'den ilk kez hesap sorulacak olması nedeniyle Tahşiye Kumpası Davası büyük önem taşıyor. Devlete sinsice sızan örgütün başı ve beyin takımının sanık sandalyesine oturtulması kritik bir süreç. FETÖ'nün Tahşiye ile başlayan hesap verme süreci diğer dava ve soruşturmalarla devam edecek. Bunların bir kaçı şöyle. "Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla 69 sanık hakkında açılan dava 6 Ocak'ta, "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında 122 kişinin yargılandığı dava 1 Şubat'ta, 143 polisin yargılandığı "Paralel Devlet Yapılanması'' davası ise 15 Şubat'ta başlıyor. Türkiye'de yürüyen davaların 1 numaralı sanığı Gülen, ABD'de hakkında açılan davalarla karşı karşıya.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber