Merkez Bankası'nda ikinci atama krizi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Para Kurulu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı'na atanacak iki kişiyi Bakan Babacan'a beğendiremeyen Başkan Yılmaz'ın Banka Meclisi'nde de sıkıntı yaşadığı belirtiliyor

Krizli bir sürecin ardından Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Durmuş Yılmaz'ın, Devlet Bakanı Ali Babacan'la yaşadığı ?bağımsızlık? geriliminin boyutları büyüyor. Başkan Yılmaz bir kaç gün önce, dört aydır boş olan Başkan Yardımcılığı ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyeliğine ilişkin ?atama yapılamaması bankanın bağımsızlığıyla ilgili mi? sorusuna ?doğrudan ilgilidir? yanıtını vermişti. Başkan Durmuş Yılmaz'ın bu sözlerinin arkasında yatan gerilimin sadece 2 kişiyle ilgili atama sıkıntısından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Ankara kulislerinde ?bağımsızlık sancısı?na ilişkin Başkan Yılmaz'ın Banka Meclisi'nde de önünün tıkandığı belirtiliyor.

MECLİS ÜYELİĞİNDE SIKINTI

Buna göre hükümet, Yılmaz'ın teklifi üzerine üçlü kararnameyle atayacağı isimler konusunda Başkan'ın önerdiği isimleri kabul etmiyor. Bakan Ali Babacan bu konuyla ilgili bir kaç gün önce Madrid'te bir açıklama yaparak, ?Durmuş Bey'in önerdiği bir kaç isim önümüzde. Cumhurbaşkanı'na sunmadık? demişti. Hükümet, Yılmaz'ın istediği adayları atamadığı için şu anda PPK yeter sayıda toplanabiliyor. Bir üyenin kaza ya da hastalık yaşaması durumunda Kurul, faiz kararı da dahil olmak üzere, hiçbir karar alamayacak durumda.

Öte yandan, bazı kaynaklar, Durmuş Yılmaz'ın Hükümet'in yasaya göre hiç bir dahli olmayan Banka Meclisi'ne de birini atayamadığına dikkat çekiyorlar. Edinilen bilgiye göre, Yılmaz üyeleri toplayarak, Banka Meclisi için kendisinden boşalan yere de birini seçemiyor. Banka Meclisi'nde halen bir üyelik boş durumda.

Yasaya göre, Banka Meclisi üyeliğine, Genel Kurul'un toplanacağı Nisan ayına kadar bir isim geçici olarak atanabiliyor ve bunun için Hükümet'in onayı aranmıyor. Görevlendirmenin yapılmaması ise, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başkan Yılmaz tarafından belirlenecek isme müdahale isteğine dayandırılıyor.

Gerilim Singapur yolculuğunda hissedildi

Ankara kulislerine yansıyan bir bilgiye göre de, Babacan ile Başkan Durmuş Yılmaz arasındaki gerilim IMF yıllık toplantıları için Singapur'a gidiş sırasında belirgin olarak hissedildi. Heyette yer alanlar Başkan Yılmaz'la, Babacan'ın bir araya gelmekten kaçındıklarını ve sohbet etmediklerini belirtirken, VİP salonuna da ayrı ayrı bölümlerde oturduklarına dikkat çekiyorlar. Uçakta da sadece selamlaşmayı tercih eden Babacan ve Yılmaz'ın seyahat boyunca hiçbir sohbette bulunmaması da heyette bulunanlarda şaşkınlık yarattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber