Mardin'de TOKİ tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ'nin Mardin-Midyat'taki konut projesini durdurması tartışılıyor. TOKİ'nin gerekçesi, imar planının onaylanmaması. Belediye tutanaklarına göre plan onaylanmış. Belediye Başkanı, 'Proje gerçekleşsin' diyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Mardin'in Midyat ilçesinde 304 konut, 24 derslikli ilkokul ve cami projesine başladı. Yer belirlendi, ihale yapıldı, iş müteahhite verildi, belediye araziye yol yaptı, müteahhit şirket şantiye kurdu... Ancak kısa bir süre sonra iş durduruldu. Şantiye kaldırıldı. Mardin'de tartışma başladı. TOKİ'den ev alma umudunda olanlar tepkili... Belediye Başkanı tepkili... Muhalefet milletvekilleri, "AKP'li müteahhitlerin daire satışları vardı. Onlar dairelerini satsın diye proje ertelendi" görüşünü savunuyor.

TOKİ'nin Mardin - Midyat projesini durdurması ilde tartışma yarattığı gibi, 'şaibe' iddialarına da konu oldu. İdarenin Ocak 2006'da ihalesini tamamladığı 304 konutluk projeyi askıya alması konusunda Mardin Belediye Başkanı Şehmuz Nasıroğlu, "Projenin gerçekleşmesini istiyoruz. Ocakta ihalesi tamamlanan, şantiyesi kurulup inşaata başlanan projenin mart ayında neden iptal edildiğini anlayamadık" diyor.

'Belgeler tamamdı'

TOKİ'nin iptal gerekçesi, belediyenin imar uygulama işlemlerini tamamlamamış olması ve proje alanının küçük bir bölümünü oluşturan 6 dönümlük kısmın 'şahıs arazisi' olması. Midyat Belediye Meclisi'nin tutanaklarına göre ise belediye meclisi söz konusu arazinin imar planlarını 16 Kasım 2005'te görüşerek onaylamış. Belediye şantiye alanına kadar yol yapmış. Belediye Başkanı Nasıroğlu, şöyle konuşuyor:

"Müteahhide söyledim, arsa sahipleriyle anlaşırız, arazi sahipleriyle görüştüm. 20 trilyonluk işe giriyorsun 100 milyarlık arsayı mı alamayacaksın. TOKİ kendini temiz çıkarabilmek için böyle konuşuyor. Midyat Estel girişinde yer alan projenin, yolları yapılmaya başlanmıştı. Bir günde ne olduysa gittiler. Biz tüm belgeleri tamamlamıştık."

Muhalefetin iddiası

ANAP Mardin Milletvekili Muharrem Doğan'ın konu ile ilgili iddiası vahim. Doğan, "AKP'li müteahhitlerin, AKP'yi destekleyen yap-satçı bazı müteahhitlerin baskısıyla bu iş durdurulmuş. Bayındırlık ve İskan Bakanı'na, TOKİ Başkanı'na sordum, 'İhaleyi 20 gün içerisinde yapacağız' dediler ama altı ay oldu hiç ses yok" diyor. İhalenin iptal edilmesinden dolayı devletin zarara uğratıldığını anlatan Doğan'ın bu konudaki hesabı şöyle:

"Metrekaresi ocakta 357 YTL'ye ihale edildi. Şimdi ise TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, fiyatların yükselmesinden dolayı ihaleye çıkamadıklarını ve yapılacak olan yeni bir ihalede fiyatın 380 YTL'ye çıktığını, bu fiyata bile adam bulamadıklarını söylüyor. Aradaki farktan dolayı devletin zararını kim karşılayacak? Bu konuyla ilgili soru önergesi vereceğim. Belediye belgeleri tamamlamıştı. TOKİ doğru söylemiyor. Yerin bir kısmının bir kişiye ait olduğu ortaya çıkmış. Mahkemelik olmuşlar. İnşaat sürerken de bu mahkeme hallolurdu. Türkiye genelinde 20 büyük müteahhit arasında 9 kere vergi rekortmeni oldum. Bu olay başıma birçok kez geldi, ihaleyi iptal ettirecek bir gerekçe değil. Proje bölge için çok önemli."

TOKİ Başkanı: Güzel iş, bunu yapmak istiyoruz

Mardin'deki projeyi yapmak istediklerini belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konu hakkında şu açıklamayı yapıyor:

"Güzel bir iş, yapmak istiyoruz. İhale sonucunda en uygun teklif, Öz Er-Ka İnşaat tarafından verilmekle birlikte, ilgili belediye tarafından yapılması gereken imar uygulama işlemleri tamamlanmamış ve idaremizce hazırlanarak ilgili belediyeye gönderilen imar planlarının onaylanmamış olması nedenleriyle 6 Mart 2006 tarihinde ihale, henüz değerlendirme aşamasındayken iptal edildi. Yani bu işe ait olarak firma ile bir sözleşme imzalanmamış ve yer teslimi yapılmamıştır."

İhaleyi alan Öz Er-Ka: TOKİ böyle takdir etmiş

Mardin Midyat'ta TOKİ konutlarının yapımı için açılan ihaleyi kazanan Öz Er-Ka İnşaat İhale Koordinatörü Salih Ataman ihalenin iptal edilip işin durdurulmasına ilişkin olarak, "Şirket olarak zararımız oldu. Ancak TOKİ sorunun halledilemeyeceğine karar verip ihaleyi iptal etti. Onların takdiridir, demek böyle uygun gördüler" diyor. TOKİ'nin Manisa'daki inşaatını da yaptıklarını belirten Ataman, Midyat'taki projenin bir daha ihale edilmesi durumunda yeniden ihaleye gireceklerini söylüyor. Ataman ayrıca, "Daha önce böyle bir nedenle ihale iptal edildi mi?" şeklindeki soruyu, "Önceden bu nedenden dolayı ihale iptal edilmedi" diye yanıtlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber