YÖK: Siyasiler MEB'i bıraksın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın'ın tutuklanıp 78 gün cezaevinde tutulmasını, Said-i Nursi'nin vasiyetini yerine getirmek isteyenlerle, devrimleri korumak isteyenler arasındaki cemaat-cumhuriyet çekişmesinden kaynaklandığını söyledi. Eşme, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) siyasilerden alınarak YÖK, Danıştay gibi bağımsız bir kurum haline getirilmesini de istedi.

YÖK Başkanvekili İsa Eşme, Bağımsız Aydınlanmacı Halkçı Eğitim Derneği'nde önceki gün yapılan 'YÖK Üzerine Söyleşiler' konferansında ihale yolsuzluğu nedeniyle yargılanan Rektör Aşkın'ın konutunun basılması ve tutuklanmasını değerlendirdi. İsa Eşme, şöye konuştu: "Olayı incelemek üzere Van'a giderken uçakta, 'Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir rektör tutuklanıyor. Her halde bir hatası var' diye düşündüm. Ancak incelemelerim sonucu olayın böyle olmadığını gördüm. Van'da Nurcuların lideri Said-i Nursi'nin vasiyetini yerine getirmek üzere oluşturulan bir yapılanma var. Bir de Cumhuriyet devrimlerini korumak için oraya giden arkadaşlar var. Rektör imzaladığı her şeyi bilemez. Ben anladım ki burada başka bir mücadele var. Buradaki mücadelenin kaynağı cemaat-cumhuriyet çekişmesidir."

Rektör Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının Üniversiteye saldırının birinci ayağı olduğunu belirten Eşme, şöyle devam etti: "Samsun 19 Mayıs Üniversitesi olayıyla üniversite kuşatılmış oldu. Daha önce irticai faaliyetlerinden dolayı üniversiteden atılanlar rektörümüzü sorguladı. Üçüncü hareket Malatya İnönü Üniversitesi'nde oldu. Verilen kararlı duruş nedeniyle püskürtüldü."

Yüksek öğretimin gerçekten zor bir durumda olduğunu ifade eden Eşme, ilk yapılacak işin MEB'in siyasilerden alınarak YÖK, Danıştay ya da Yargıtay gibi bağımsız bir kurum haline getirilmesi gerektiğini söyledi. YÖK Başkanvekili Eşme, Türkiye'de dört üniversite dışında 'gerçek vakıf üniversitesi' olmadığını savunarak "Bunlar aldıkları paradan da-ha fazlasını öğrencilerine harcıyor. Ama öyle vakıf üniversiteleri var ki, öğrencisinden 11 milyar lira almış, sadece 1.2 milyar lira harcamış" dedi.

Dört işlem bilmeyen üniversiteli

Eşme, 2005 ÖSS'ye giren 1.5 milyon öğrenciden 900 bininin bir tek fen bilimleri, 200 bininin bir tek matematik sorusu yapamadığını söyledi. Meslek lisesi mezunlarının iki yıllık meslek yüksek okullarına sınavsız geçişine imkân veren uygulamanın ters etki yarattığını belirten Eşme, yeterli okuma yazma becerisine ulaşmamış, dört işlemi bilmeyen öğrencilerin üniversiteye girdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber