'Her yıl vergi harcaması raporu yayınlanacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "İnşallah gelecek sene Eylül ayında ilk vergi harcaması raporunu yayınlayacağız. Ondan sonra da her yıl bu vergi harcaması raporu yayınlanacak" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2015 23:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Her yıl vergi harcaması raporu yayınlanacak'

TBMM Genel Kurulu'nda, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına 2016 yılı Ocak ayından itibaren ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine devam ediliyor.

Ağbal, tasarının 4. maddesinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bir milletvekilinin vergi, resim istisna ve muafiyetlerine ilişkin zaman zaman olumsuz değerlendirmeler olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Ağbal, vergi sisteminde vergi, resim istisna ve muafiyeti konulurken mutlaka sosyal ve ekonomik amaçlar güdülerek konulması gerektiğini söyledi. Ağbal, "Beklenen, hedeflenen amaç ve hedeflere varılıp varılmayacağı konusunda titiz çalışmalar yapılması gerekir. Çünkü her vazgeçilen verginin mutlaka bir fırsat maliyeti var" dedi.

Bakanlık olarak bu konuda titiz çalışmalar yürüttüklerini aktaran Ağbal, "İnşallah gelecek sene Eylül ayında ilk vergi harcaması raporunu yayınlayacağız. Ondan sonra da her yıl bu vergi harcaması raporu yayınlanacak. Vergi harcaması raporu bize ne söyleyecek? Tüm mevzuatta sayılı olan vergi, resim, harç istisnasının kapsamını sosyal ve ekonomik amacını ve bu kapsamda vazgeçilen vergi miktarını ilgili kurumlardan da bilgi alarak raporlamış olacak. Bence kamu maliyesinin şeffaflığı açısından son derece yararlı bir yarar olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Vatanın bütün stratejik sektörleri elimizden çıkmıştır"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı tasarının 4. maddesi üzerindeki konuşmasında AK Parti hükümetlerinin ekonomi politikalarını eleştirerek, "Türk ekonomisi her geçen gün daha da derinleşen adı konulmamış bir kriz yaşamaktadır" dedi.

Toplumun büyük bölümünün geçim sıkıntısı çektiğini, işsizliğin ve ekonomik sorunların arttığını ileri süren Kalaycı, bunun sebebinin AK Parti iktidarı olduğunu söyledi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da konuşmasına, Hıristiyan aleminin Noel Bayramı'nı kutladığını belirterek başladı.

Ülkedeki ekonomik problemlerin sıralaması göz önüne alındığında tasarıda yer alan bireysel emeklilik ile ilgili maddenin ayrıntı bir gündem olarak kaldığını ifade eden Yıldırım, iktidarın yoksulların ekonomisini iyileştirmeden yana düzenlemeleri gündemine almadığını, yakın zamanda da böyle bir gündeminin olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Yıldırım, savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılan bütçeyi de eleştirerek, bir savaş ekonomisi yürütüldüğünü ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, grubu ve şahsı adına madde üzerinde yaptığı konuşmada, varlık satışlarını eleştirerek, Türkiye'nin üretim gücünü oluşturan şirketlerin, bankaların yabancıların eline geçtiğini, bunun ötesinde yabancılara toprak satışının da kolaylaştırıldığını söyledi. "Vatanın bütün stratejik sektörleri elimizden çıkmıştır" diyen Erdoğdu, hep beraber milli varlıkların savunulması gerektiğini söyledi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise konuşmasında, tasarıda yer alan denetimli serbestlikte düzenlemeye ilişkin maddeyi hatırlatarak, denetimli serbestlik uygulamasının AK Parti'nin imza attığı önemli çalışmalardan biri olduğunu ve tasarıdaki düzenleme ile bu kapsamda yeni imkanlar yaratılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber