Irak'ta 4 bin 800 peşmerge eğittik

MSB Müsteşar Yardımcısı Kıdemli Albay İhsan Bülbül, 2014 yılından bu yana Türk askerilerinin IŞİD'e karşı savaşan 4 bin 800 peşmergeyi eğittiğini söyledi. Bülbül, bu adımların Irak Merkezi Hükümeti ile koordinasyon halinde atıldığını kaydetti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Aralık 2015 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Irak'ta 4 bin 800 peşmerge eğittik

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden brifing aldı. Komisyon, AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplandı. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kıdemli Albay İhsan Bülbül, komisyon üyelerine Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı ve Başika bölgesindeki Türk askeri unsurlarına ilişkin soruları yanıtladı.

IŞİD'E KARŞI EĞİTİM

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt'un sorusuna cevap veren Müsteşar Yardımcısı Kıdemli Albay İhsan Bülbül, TSK'nın Irak'ta yürütülen peşmerge eğitimi faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bölgede IŞİD'e karşı peşmerge eğitim faaliyetlerinin, 2014 yılında Kuzey Irak bölgesel yönetiminin talebi üzerine başladığını belirten Bülbül, ardından bölgede yürütülen eğit-donat faaliyetleri ve Başika'daki eğitim kampında peşmerge gücünün eğitildiğini anlattı.

SIKINTIYA GİRMİŞLER

2014 yılında Kuzey Irak'a gönderilen kuvvetle, IŞİD'le mücadele eden birliklerin eğitimine destek sağlandığını anlatan Bülbül "Burada takriben 2 bin 308 personele eğitim verildi. Bunlar da IŞİD ile mücadelede görev aldılar. Personelimiz daha sonra Irak'ta eğit-donat kapsamında görev aldı. Müteakiben de, Musul Valisi'nin kendi güvenlikleri yönünden sıkıntıya girdikleri gerekçesiyle bir talebi oldu. Bu talep doğrultusunda Başika'da 2 bin 500 personele eğitim verildi" diye konuştu.

VALİ İSTEĞİ YETERLİ Mİ?

Bunun üzerine CHP'li Bozkurt'tan "Türkiye Cumhuriyeti Devleti Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay kim yetkili ise bir egemen devletin valisinin isteği üzerine oraya nasıl girdi? Ülkenin hükümeti varken Musul valisinin talebine Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti nasıl cevap verebilir? Buna lütfen açıklık getirir misiniz?" itirazları geldi.

YÖNETİM HABERDAR

Bu itirazlar üzerine Bülbül, "Askerimiz oraya her dönem Irak hükümetiyle koordineli olarak gidiyor" dedi. Bülbül, bu bölgeye asker gönderirken karşılıklı Irak hükümeti ve Türkiye'nin görüşmeleri olduğunu vurguladı.

Bayır Bucak'a yoğun top atışı

Rus destekli rejim güçlerinin hedefinde olan Lazkiye kırsalındaki Bayır Bucak Türkmen bölgesinde yoğun saldırılar devam ediyor. Dün sabah erken saatlerde bölgeyi yoğun top atışına tutan rejim güçleri özellikle köyleri hedef aldı. Rus jetleri de Türkmendağı ve Cebel Ekrad'ı vurdu.

Bağdat PKK'yı silahlandırıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu İçişleri Komisyonu Yardımcısı Nazım Herki, Bağdat kendi çıkarları doğrultunda terör örgütü PKK'yı Irak'ta silahlandırıp, Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) bünyesine sokmaya çalıştığını iddia etti.

ÇIKARLARI İÇİN KULLANACAKLAR

Bağdat'ın böylesine büyük bir yanlış içerisine girmemesinin gerektiğine dikkati çeken Herki, "PKK'nın Bağdat tarafından silahlandırılması büyük bir yanlışlıktır. Aynı zamanda Irak'ın Türkiye'ye savaş ilanı anlamı taşıyor" değerlendirmesinde bulundu. Kürt bölgesinin elinin zayıflatılması için merkezi hükümetin PKK'ya silah vermek istediğine değinen Herki, "Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, PKK'yı elinde bir kart olarak Kürtlere karşı kullanmak istiyor. Bunu yapabilmek için PKK'yı Haşdi Şabi'ye bağlamayı planlıyorlar. Bağdat kendi özel çıkarları için PKK'yı Kürdistan bölgesine karşı kullandırmak istiyor. Daha öncede bu yollar denendi" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber