Davutoğlu 'ülkenize dönün' çağrısı yaptı

Yurtdışında çalışan Türk bilim adamları ile buluşan Başbakan Davutoğlu 'ülkenize dönün' çağrısı yaptı: Bilgi ve tecrübe birikimlerinizi Türkiye'ye aktarın. Getireceğiniz bilgi ve tecrübe için ne istiyorsanız yaparız, imkanlarımızı sonuna kadar zorlarız. Yeter ki ufkunuzu yansıtın.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Aralık 2015 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu 'ülkenize dönün' çağrısı yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı"na katılan Türk bilim insanlarıyla Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde yemekte bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Başbakan, bilimin ve bilim isanlarının önemine vurgu yaparak bilim adamlarına 'ülkenize dönün' çağrısı yaptı. Başbakan satır başları ile şunları kaydetti:

NE İSTİYORSANIZ YAPARIZ

Eğer Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecekse, bunun olmazsa olmaz şartı bilim insanlarının yönlerini Türkiye'ye dönmesi. Bizim görevimiz sizlere bu imkanı sağlamak. Size bir çağrıda bulunmak için buradayım. Sizin bilginizi, tecrübenizi Türkiye'ye aktaracağınız her faaliyette yanınızdayız. Ne istiyorsanız, imkanlarımızı sonuna kadar zorlayacağız.

YETER Kİ BİLGİ AKTARIN

Bilgi ve tecrübe birikimlerinizi Türkiye'ye aktarın. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, YÖK Başkanımıza, ilgili bütün arkadaşlara da önünüzde siyasal anlamda perspektifimizi ve talimatımızı veriyorum. Sizlerin getireceği her bilgi ve tecrübe için ne masraf gerekiyorsa yaparız. Fatih Sultan Mehmet'in 'Bir bilim adamı taşıyan atın attığı her adıma altın veririm' demesi gibi ne olursa olsun yapmaya hazırız. Yeter ki yurtdışında ürettiğiniz her bilgiyi bize aktarın, oradaki ufku yansıtın.

BANA DOĞRUDAN ULAŞIN

Yanlış gördüğünüz şeyleri hiç düşünmeden söyleyin. Bir fikir varsa doğrudan bana yazın. Bunun için herhangi bir randevu almaya, herhangi bir özel kalemden geçmeye gerek yok. Muhatabınız doğrudan benim. Sizlerden gelen mesaj itibariyle muhatabınız olarak, bir meslektaşınız olarak muhatap olacağım sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak değil. Kendi meslektaşınıza nasıl ulaşıyorsanız bana da ulaşacaksınız.

GÖNLÜMÜZÜ AÇTIK BEKLİYORUZ

Yetiştireceğiniz her öğrencim için şimdiden minnetlerimi ifade ediyorum. Eğer dönmeniz gereken bir şart oluşursa da sadece laboratuvarlarımızı, kütüphanelerimizi, kapılarımızı açıp beklemiyoruz, gönlümüzü ve yüreğimizi de açıp hepinizi Türkiye'ye bekliyoruz. Fikir özgürlüğünün olmadığı hiçbir yerde bilimsel gelişme olmaz. Bizim dönemde büyük ölçüde geçirildi ama fikir özgürlüğü anlamında karşılaşacağınız herhangi bir zorluk olursa, bunun siyasi sorumluluğu bizim üzerimizdedir.

TÜRKİYE GÜCÜNÜN FARKINDA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Türkiye Markası" tanıtım toplantısına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ferdi hayatta olduğu gibi ülkelerin hayatında da öz güvenin her şeyden önemli olduğunu söyledi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi: 13 yılda gerçekleştirdiğimiz birçok büyük devrimlerin arkasındaki en büyük devrim öz güven devrimidir. Başarılar arttıkça, öz güvenimiz tazelendikçe aktör haline geldik.

BİR ÜZÜNTÜM VE SİTEMİM VAR

Toplantının ruhuna uymasa da üzüntümü paylaşmak istiyorum. Biz Türkiye'yi daha ileriye götürme, tanıtma çabaları sergilerken, birileri ülke ülke gezip Türkiye'yi şikayet etmek, Türkiye'nin tezlerini çürütmekle meşgul. HDP, uçak krizinden sonra vakit kaybetmeksizin Rusya'yla dayanışmaya gitti ve Moskova'dan bizi eleştirme cüretine kalkıştı. Rusya'nın tezlerini haklı bulduğunu, Türkiye'nin yanlış yaptığını söyledi. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, hava-kara sınırlarımızı korumak en tabii hakkımız ve asli görevimiz. Hiçbir taviz vermeden yapmakta kararlıyız.

İTİBARIMIZA İTİBAR KATIYORUZ

Türkiye böyle küçüklüklerle sarsılamayacak kadar büyük. Çevremizdeki bütün zorluklara, jeopolitik depremlere rağmen Türkiye emniyet ve cesaret içinde itibarına itibar katmaktadır. İçeride ve dışarıda Türkiye'nin gücünü kırmak isteyenler muvaffak olamayacak. Bütün zorlukların üstesinden gelecek güce ve siyasi iradeye sahibiz. Türkiye gücünün farkındadır.

Turizme destek müjdesi

Konuşmasında Rusya'yla yaşanan arızi sorun nedeniyle ortaya çıkan gelişmelerden turizm sektörünün ve üreticilerin olumsuz etkilenmemesi için bazı tedbirler alındığını hatırlatan Davutoğlu, "Seyahat acentelerinin kredi garantilendirme fonu teminatıyla kredi kullanmalarına yönelik uygulamayı genişlettik. Bu çerçevede turist getirilen ülke sayısını 27'ye çıkardık. Yani sadece Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki 8 ülkeye verilen özel teşvikler 27 ülkeye yaygınlaştırılıyor" dedi.

52 bilim adamı katıldı

Dolmabahçe'deki yemeğe Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Recep Akdağ, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve TÜBİTAK Başkanı Ahmet Arif Ergin'in yanı sıra yurt dışında akademik çalışmalarına devam eden 52 bilim insanı katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber