Kürt halkı HDPKK'yı hendeğe gömdü

PKK'nın hendekleri üstünden siyaset yapınca bölgeyi cehenneme çeviren HDP'ye öfkelenen halk, göçle tepki veriyor. Bölge halkı, "Bizi bu pisliklerden kurtarın" diye feryat ediyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Aralık 2015 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kürt halkı HDPKK'yı hendeğe gömdü

Kemal Gümüş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Güneydoğu'daki Kürtlerin, Türk devletine karşı 'Duygusal kopuş' yaşadığını ileri sürüyor ancak bölgede yaşayan Kürtler ve onlara ilişkin araştırmalar yapan akademisyenler bunun tam tersini söylüyorlar. Akademisyenler, PKK'nın hendek kazarak cehenneme çevirdiği ilçeleri terk edena halkın, PKK ve HDP'ye çok net bir mesaj verdiğine dikkat çekerek, "Türkiye'nin batısına göç ederek net mesaj veren Kürtler, devletten değil PKK ve HDP'den kaçıyor" diyor. Sur'da yaşayan Kürtlerin, PKK hendeklerini kapatmak için gelen polis ve askere sarılarak, "Bizi bu pisliklerden kurtarın" dediğini hatırlatan akademisyenler, kopuşun Kürtler ve devlet arasında değil, Kürtler ve PKK- HDP arasında yaşandığının altını çizdi.

200 BİN KİŞİLİK GÖÇ

Diyarbakır'da Kürtlere ve siyasal hareketlerine dair araştırmalarıyla öne çıkan akademisyenlerden Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, "Kürtler duygusal kopuş yaşıyor" sözünün tehlikeli bir söylem olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Yaşanan tehlikeli süreçte bu cümle kalıplarını kullanmamak lazım. Dikkatli olunmalı. Bölgeden 200 bine yakın insan göç etti. Bunun anlamı çok açık ve net. Göç edenler hendek siyasetini onaylamıyorlar. Gösterebilecekleri en radikal tepkiyi gösterip yaşadıkları yeri terk ediyorlar. Çünkü onlar, toplumun en yoksul kesimi. 30 yıl çalışıp da edinebildikleri küçük evlerini, işyerlerini terk ediyorlar."

KÜRTLER TÜRKİYELİ

Coşkun şöyle devam etti: "Halk, hendek siyasetinin yanlış olduğunu bundan başka hangi tavırla ortaya koyabilir ki? Bu yanlış siyaset nedeniyle mağdur olan, sefalet çeken, evini, işini, çocuğunu kaybeden Kürtlerdir."

Türkiye'deki Kürtlerle, Suriye ve Irak'ta yaşayan Kürtleri aynı kefede değerlendirmenin yanlış olacağına dikkat çeken Coşkun, Türkiye'de Kürtlerin 'birlikte hareket ettiği' yönündeki algının da yanlış olduğunu, farklı toplumsal yapı ve fikirler bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:"Bölgedeki Kürtlerin önemli bölümü Türkiye ile birlikte yaşama iradesine sahip. Kürtler, bu olaylar sırasında aynı etnik yapının bulunduğu ve aynı dilin konuşulduğu Kuzey Irak ya da Suriye'ye değil, Mersin, Antalya veya İstanbul'a göç ediyor. Çünkü Güneydoğu'daki Kürtler, Türkiye'nin tamamını kendi vatanı görüyor. Kendi diliyle Türkiye'de yaşamak istiyor."

BİZİ BU PİSLİKLERDEN KURTARIN

Diyarbakır-Sur'da askere sığınan vatandaşlar, "Allah rızası için operasyonu sonuna kadar devam ettirin, bizi bu pislikten kurtarın" diyerek operasyonlara destek verdi. TSK personelinin güvenlikli bölgeye götürdüğü terör mağduru vatandaşlar, "yüzleri maskeli 14-15 yaşlarındaki çocuklardan tokat yiyorduk" diyerek askere yaşadıklarını anlatmıştı.

Sur'dan göç eden vatandaşlar: PKK'nın yaptığını gavur yapmaz

Diyarbakır Sur İlçesi'nde tahliye edilenler arasındaki yaşlı vatandaş, "Buna sebebiyet verenin Allah belasını versin. 1 aydır bu haldeyiz. Allah yardımcımız olsun. PKK'lılar gavura kurban olsunlar, gavur bile böyle yapmaz. 59 yıldır burada yaşıyorum. Bugünleri göreceğime keşke ölseydim. Bunlar, buraların çocukları olamaz" diyerek terör örgütüne ve uzantılarına isyan etti. Görevli bir asker ise yaşlı vatandaşa sarılarak, "Buradaki huzuru, güveni, barışı yeniden tesis edeceğiz. Bundan emin olun" diye konuştu.

Suriyeli mültecilere döndük

Savaş Mahallesinde yaşayan Bayhan ailesi de PKK'nın roketli saldırılarının ardından evlerini terk ederek yakınlarına sığınmak zorunda kaldı. Vatandaşlardan Vahibe Bayhan, 3 katlı evlerini terk ederek büyük oğlunun yanına sığındıklarını söyledi. Evden giysilerini dahi almadan çıktıklarını ifade eden Bayhan, "Sur'daki evimizden hiçbir şey çıkartmadık. Evimize roket attılar, cam ve kapılarımızın tümü kırıldı. Şimdi oğlumun evinde 4 aile 17 kişi kalıyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz. Para yok, ekmek ve erzak sıkıntısı yaşıyoruz. Suriyeliler geldiklerinde yemek pişirip, yatmaları için yorgan veriyorduk. Şimdi onların durumuna düştük" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber