ODTÜ yerleşkesindeki gerginlik Genel Kurul'da

AK Parti'li Atalay: - "Türkiye'de ne yazık ki bazı üniversiteler belli kalıpların, dar ideolojik, sekter yapıların yuvası haline gelmiştir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2015 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ODTÜ yerleşkesindeki gerginlik Genel Kurul'da

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yerleşkesinde yaşanan gerginlik, TBMM Genel Kurul gündemine de geldi.

MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için üniversitelerdeki PKK yapılanması ve terör eylemlerinin araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, üniversitelerdeki terörist yapılanma nedeniyle, pek çok öğrencinin öğretim hakkı ve can güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirtti.

Yönter, PKK'nın, öğrencilerin üniversite yönetimlerine başvurusuna rağmen baskı, dayatma, şantajını tüm şiddetiyle sürdürdüğünü ifade ederek, "Üniversite yönetimlerinin ve emniyet birimlerinin gerekli tedbirleri almaması, üniversitelerimizde öğrencilerin PKK terör örgütü militanlarınca şehit edilmesine de sebep olmaktadır" dedi.

PKK'nın eylemlerini üniversiteler hatta öğrenci yurtlarına kadar yaygınlaştırarak niyetini gösterdiğini ifade eden Yönter, üniversitelerde eğitim hakkının, PKK tarafından gasp edildiğini, emniyet güçleri, üniversite yönetimi, hükümetin buna seyirci kaldığını öne sürdü.

PKK ve yandaşlarının, Güneydoğu'dan sonra üniversitelerde de kalkışma propagandası yaptığını, bunun hükümetin eseri olduğunu savunan Yönter, "AKP'nin Çözüm Süreci adını verdiği dönemde, 'Üniversite yıllarında namaz da kılardı' denilerek parlatılmak istenen bebek katilinin üniversitelerdeki yandaşları, ODTÜ'de, namaz kılan öğrencileri darbetmeye kalkışmıştır. Biz Cumhurbaşkanı'nın ODTÜ'de müessif olaylara göstermiş olduğu tepkinin aynısını PKK'lı teröristlerin saldırısına uğrayan milliyetçi, vatansever öğrencilere de göstermesini bekler, bunu dilerdik" diye konuştu.

- "Daha objektif önerge verseydi"

Öneri aleyhinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, öğrenci disiplin yönetmeliğinin, solcu, demokrat, Kürt öğrencileri sindirmek, baskı altında tutmak için uygulandığını ileri sürdü.

Sancar, hükümetin ülkeyi yönettiği 13 yıl içinde, bu yönetmeliklerin değişmesi için taleplerin iletildiğini ifade etti.

"Keşke MHP Grubu, üniversitelerde oynanan oyunun açığa çıkarılması için daha objektif önerge verseydi" diyen Sancar, MHP'nin tabanına, kendisine yakın öğrencilere "Bir tezgah kuruluyor, buna gelmeyin. Sizi Kürt öğrencilerin üzerine saldırtıyorlar, provokasyon var. Bu oyunlara gelmeyin" demesi gerektiğini bildirdi.

Yıllardır ODTÜ'ye saldırıldığını öne süren Sancar, "Orada namaz kılması engellenmiş bir araştırma görevlisinin ve bu haber üzerine başlayan bir linç kampanyası. Cumhurbaşkanı bile ODTÜ'yü hedef gösterdi" dedi.

Bir kişinin ibadet hakkına en ufak bir saldırı olursa buna ilk kendilerinin karşı çıkacağını belirten Sancar, "Eğer öğrenciler arasında bu minvalde bir tartışmayı ODTÜ'yü linç etmek için kullanırsanız ODTÜ'yü savunuruz, sonuna kadar ODTÜ'nün yanında oluruz, sonuna kadar ODTÜ'yü size yedirmemek için her şeyi yaparız" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, sataşma gerekçesiyle söz alarak öğrencilerin siyasi faaliyet yürütmesinin ayrı, üniversitelerdeki terör faaliyetlerinin ayrı olduğunu belirtti.

MHP'nin, "eller kalem değil, silah tutmalı" sloganıyla hareket ettiğini ifade eden Akçay, Sancar'ın, objektiflik tavsiyesini, "MHP'nin çağrılarını, Genel Başkanımızın binlerce kez bu konudaki telkinlerini, parti olarak gösterdiğimiz dirayeti dikkate alacak olursak bu konuda son derece objektifiz. Oynanan oyunun, provokasyonların farkında olan bir partiyiz" değerlendirmesinde bulundu.

- "ODTÜ ile hesaplaşma"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, gençlere, "Sizler yarının mimarısınız" denildiğini, bunun, "Bugünler bizim, bugünleri vermem, hele yarın olsun" anlamına geldiğini belirtti.

Gençlerin, bugünün de yarının da mimarı olduğunu vurgulayan ve kendisinin de ODTÜ mezunu olduğunu anlatan Nazlıaka, şunları söyledi:

"ODTÜ ile hesaplaşmanız bitmedi gitti. Sizler konuyu inanç özgürlükleri meselesine getirdiniz. Bizler inanç özgürlüğünü en fazla savunanlarız. Asıl mesele inanç özgürlüğü değil. Asıl mesele ODTÜ'ye girme, talan etme hırsı, ODTÜ ile hesaplaşma, hedef gösterme. ODTÜ'ye tankla, tüfekle girilmez, akılla girilir. Önce sınav kazanmamız gerekir."

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay,grup önerisi aleyhindeki konuşmasında üniversite, gençlik, bilim denilince sicili en utanç verici partinin CHP olduğunu ifade ederek, 1933'de Darülfünun'un kapatıldığını, CHP'nin, üniversite kapatan parti olarak tarihe geçtiğini kaydetti.

CHP'nin 25 yıl tek başına iktidar olduğunu anımsatan Atalay, bu süre içinde sadece Ankara Üniversitesi'nin açıldığını, 13 yıllık AK Parti iktidarında ise 100'ün üzerinde üniversite açıldığını anlattı.

Şanlıurfa, Ardahan, Denizli, Kırklareli'nde geleceğin Oxford'larını kurduklarını ifade eden Atalay, AK Parti'nin hiçbir üniversiteyle davasının olmadığını bildirdi.

Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ODTÜ bu ülkenin yüz akıdır, uluslararası sıralamada bu ülkenin yüzünü ağartacak üniversitelerimizden biridir. Ama ne yazık ki ODTÜ'nün şanına yakışmayan, despot, dayatmacı, sizin zihniyetinizi paylaşan gençler, oradaki öğrencilerin ibadetine dahil tahammül etmemiş. Farklılık, özgürlük, hürriyet sadece sizin lehinize olursa değer taşır. Sizin lehinize değilse, sizden farklı düşünüyor, sizden farklı inanıyorsa o yok edilmesi gereken düşman gibi kabul görür. Nitekim ODTÜ'deki öğrencilerin uğradığı saldırı bunun açık kanıtıdır. O çocukların namaz kılmak zorunda kaldıkları mezbelelik yeri de gördük. Türkiye'de ne yazık ki bazı üniversiteler belli kalıpların, dar ideolojik, sekter yapıların yuvası haline gelmiştir. Orada çoğulculuk, farklılık, özgürlük yaşatılmıyor, yaşatılmasına izin verilmiyor. ODTÜ'de bir grup kendinden sol, PKK, DAEŞ adı ne olursa olsun kendi inancını, ideolojisini ötekine zorla dayatan, şiddeti kendi düşüncesini benimsetme aracı olarak tercih etmiştir. Bu yapıya biz izin vermeyiz."

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da Atalay'a sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

Atıcı, "Cumhuriyet olmasaydı ben de aramızdaki birçok insan da halen padişahın kapıkulu olacaktık. Bugün Cumhuriyetin bütün kazanımlarına rağmen içimizde sarayın, padişahın kapıkulu olmaya özenenler var. Bize asla namaz edebiyatı yapmayın. Namaz kılanlarla sorunumuz yok. Namaz kılarken nasıl ihale kaparım diyenlerle, acaba 5 vakit daha fazla kılsam da milletvekili olsam diyen zihniyetle sorunumuz var. Dindarla değil, sizinle sorunumuz var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber