Unakıtan: 2007 bütçesi popülizm kokan bir bütçe değil

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2007 yılı bütçesinin bir seçim bütçesi olmadığını söyledi.

Unakıtan, merkezi yönetim bütçeyle ilgili yeni vergi getirilmesi veya vergilerde artışa gidilmesinin söz konusu olmadığını da vurguladı.

Ankara'da temaslarda bulunan Azerbaycan Vergiler Bakanı Fazıl Memmetoğlu ile makamında görüşen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, görüşme öncesinde gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Unakıtan, 2007 bütçe büyüklüklerinin bugün AK Parti grubunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının planlandığını, ancak Başbakanın rahatsızlığı nedeniyle bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.

Bütçe çalışmalarının bittiğine dikkati çeken Unakıtan, 2007 bütçesinde de yüzde 6,5'lik faiz dışı fazlanın hedeflendiğini vurguladı.

Mali disipline uyan Türkiye'nin kalkınması ve istikrarı için gerekli bir bütçe yaptıklarını kaydeden Unakıtan, ''Bu seçim bütçesi değil, popülizm kokan bir bütçe değil. Bu bütçe ülke gerçeklerine uygun, ülke insanının refah seviyesini artıracak şekilde hazırlandı. Bu bütçe mali disipline uyan ve yüzde 6,5'u tutturacak bir bütçedir'' diye konuştu.

Bakan Unakıtan, bir soru üzerine, 2007 bütçesi konusunda IMF ile de hiçbir problem bulunmadığını belitti ve IMF'nin de bu bütçeyi destekleyeceğini kaydetti.

''YENİ VERGİ YOK''

Maliye Bakanı Unakıtan, bir köşe yazarının ''yeni yılda vergilerde artış olacağı, aksi halde bu görüşe yer veren gazete kağıdını yiyeceği'' yönündeki değerlendirmelerini hatırlatan basın mensuplarına şunları söyledi:

''Kimin ne yiyip yiyemeyeceğine biz karışmayız. Herkesin kendi tercihidir. Biz vergi artışı düşünmüyoruz. Merkezi yönetim bütçesiyle ilgili olarak yeni vergi getirmiyoruz. Vergileri de arttırmıyoruz. Bütçemizde de onu öngörmüyoruz.''

ELEKTRİK ZAMMI

Unakıtan, elektrik zammına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de gerek vergilerin arttırılması, gerek azaltılması, gerekse bu tip artışların hepsinin hükümet politikalarıyla belirlendiğini dile getirdi.

Bu konuda karar verecek mercinin hükümet olduğunu dikkati çeken Unakıtan, ''Şu an bir karar yok, elektrik zammıyla ilgili herhangi bir karar yok. İleride hükümet ne karar alır, onu şu an söylemek mümkün değil'' açıklamasında bulundu.

Başta turizm sektörü olmak üzere çeşitli kesimlerin vergi indirim taleplerine 2007 yılında herhangi bir yanıt verilip verilmeyeceğine ilişkin sorular üzerine Unakıtan, Maliye Bakanlığı olarak bu konuda bazı çalışmaları bulunduğunu ifade etti.

O çalışmalar bitmeden bir şey söylenemeyeceğini vurgulayan Unakıtan, ''Turizmde KDV şu olacak diye haberler çıkartıyorsunuz, bunlar yanlış. Bu çalışmalar biter, hükümete sunulur, hükümet de karar verirse olur'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber