Borsa çalışanları sendikalı olabilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 yıldır zam alamayan borsa çalışanlarının sendikalı olmasının yolu açıldı. Yargıtay, çalışanların sendikaya üye olabileceği yönünde karar verdi

Başbakanlık tasarruf genelgesi uygulaması nedeniyle son 5 yıldır zam alamayan, sağlık sigortaları iptal edilen İMKB çalışanlarının sendikalı olmasının yolu açıldı. Borsa çalışanlarının sendikalı olma çabalarına sıcak bakmayan İMKB yönetimi İstanbul 2. İş Mahkemesi'nde konuya itiraz etmişti. Mahkeme'nin üç ay önce borsa çalışanlarının işçi sendikasına üye olabileceği yönünde verdiği kararın Yargıtay tarafından onaylandığı öğrenildi.

Toplu görüşme isteyebilecek Borsa çalışanları, 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin borsaya uygulanması nedeniyle son beş yıldır çok düşük zamlar alabiliyordu. Kararname uyarınca, borsa başkanının maaşı başbakanlık müsteşarının maaşına endekslendiği için personelde zam alamaz duruma gelmiş durumda. 420 çalışanı bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) personelinden 370'i Türk-İş'e bağlı Tezkop-İş'e üye olmak için başvurmuştu.

Hukuki prosedürün tamamlanması durumunda, Tezkop-İş borsada ilk kez örgütleneceği için sendikanın faaliyete geçmesinden bir ay sonra işveren konumundaki borsa yönetimini toplu görüşmeler için davet etmesi bekleniyor.

Sendikanın toplu görüşmelerde yönetimden ücret artışı talebi yanı sıra geriye yönelik ücret farklarının ve sosyal hakların da ödenmesini istemesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber