'2015 yılında ihracatçılarımız başarılı bir performans sergilemiştir'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, olumsuz gelişmelere rağmen ihracatçıların, 2015 yılında başarılı bir performans sergilediğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2016 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'2015 yılında ihracatçılarımız başarılı bir performans sergilemiştir'

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Işık, bugün açıklanan enflasyon ve ihracat verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,21, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 8,81 artış gerçekleştiğini hatırlatan Işık, bu dönemde tüketici fiyatlarının yükselmesinde işlenmemiş gıda fiyatları ve döviz kurundaki artışların etkili olduğunu ifade etti.

Döviz kurundaki birikimli etkinin, yeni yılın ilk aylarında da etkili olacağını ancak daha sonra döviz kurunun fiyatlar üzerindeki etkisinin azalacağını belirten Işık, bunun sonucunda da fiyatların istikrara kavuşacağını bildirdi.

Bakan Işık, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ise söz konusu ayda, bir önceki aya göre yüzde 0,33 düştüğünü, 2014'ün aynı ayına göre ise yüzde 5,71 artış gösterdiğini anımsattı. Mal grupları itibarıyla en yüksek artışın dayanıklı tüketim malı ve sermaye malı gruplarında yaşandığına işaret eden Işık, bu yükselişin de ana nedeninin döviz kurundaki artış olduğunu kaydetti.

- İhracat rakamları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre açıklanan ihracat rakamlarını da değerlendiren Işık, 2015'in tamamında 2014'e göre yüzde 8,7 kayıpla 143 milyar 730 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Dolar kurunda geçen yıl yaşanan yüksek artışların, özellikle ihracat rakamlarının düşük görünmesine neden olduğunu aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Yine TİM verilerine göre, Amerikan doları cinsinden ihracatımız yüzde 8,7 düşerken, avro cininden ihracatımız yüzde 9,3, TL cinsinden ihracatımız yüzde 13,5 artmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde benzer nedenle dolar cinsinden ihracatın düştüğünü görüyoruz. Ayrıca düşen emtia fiyatları maliyetleri baskılamış, bu durum da ihracat fiyatlarını aşağıya çekmiş, böylelikle ihracatın düşük görünmesine neden olmuştur. Bunların yanında komşu ülkelerimizde yaşanan gelişmeler ve Avrupa Birliği ekonomilerinin toparlanmaya geç başlamış olması da ihracatımızı olumsuz etkilemiştir.

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, 2015 yılında ihracatçılarımız başarılı bir performans sergilemiştir. 2016 yılında Avrupa piyasalarındaki gelişmeler nedeniyle ihracatçılarımız daha iyi bir performans sergileyecektir. Bu da ihracatımızın yüzde 93'ünü gerçekleştiren imalat sanayimiz için olumlu olacaktır. Böylelikle net dış ticaret 2016 yılında büyümemize de olumlu katkı yapacaktır."

Recep Demir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber