Kırmızı kitap tarih oldu: O şimdi lacivert

Haber Giriş : 19 Ekim 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir dönem adı bile gizliydi. Kökleri, 27 Mayıs 1960 darbesine kadar uzanıyordu ama kendisiyle 28 Şubat'ta tanıştık. Tanışma merasimini düzenleyen ise eski Başbakan Mesut Yılmaz'dı.

Yılmaz, 1997 yılında, kamuoyunda ?gizli anayasa' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni (MGSB), nam-ı diğer ?Kırmızı Kitap'ı şöyle tarif ediyordu: ?Bundan böyle hiçbir yasa, genelge ve yönetmelik bu belgeye aykırı olamaz.'

MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Doğan Beyazıt'ın da o günlerde gazetelere yansıyan benzer bir demeci vardı: ?Esas olan Kırmızı Kitap'tır. İktidara gelen parti, kitabı görünce politikalarını değiştirir.'

Bu kitap, her iktidara politika değiştirecek kadar etkili midir? Gerçekten, ?gizli anayasa' niteliğinde midir? Tartışılabilir...

Ama kesin olan bir şey, artık ?Kırmızı Kitap' tarih oldu! O şimdi lacivert. Yani, geçen yıl son şekli verilen MGSB, 45 yıl aradan sonra ?renk' değiştirdi. Lacivert basıldı. Bir nevi ?sivilleşti' diyebiliriz!

Kırmızı ile lacivert farkı

Denebilir ki, ha kırmızı, ha lacivert, ne fark eder? Şu kadarını söyleyeyim, bu renk değişikliği basit bir tercih farklılığı değil.

Verilmek istenen mesaj şu: Bu belge, önemli ama her şey değil. Bu ifadeyi karikatürize etmek gerekirse; kırmızı pasaport ile lacivert pasaport arasında ne kadar fark varsa, o kadar fark ortadan kaldırıldı. Malum, ?kırmızı pasaport' devlet erkanının, ?lacivert pasaport' sade vatandaşın uluslararası çıkış belgesidir.

Yani, ?kırmızı hat', ?kırmızı çizgi', ?kırmızı pasaport' gibi imtiyaz ve vazgeçilmezliği tarif eden bir sembol değil artık.

Cüssesi de küçüldü 50 sayfa oldu

Anlatmaya devam edelim. MGBS'deki değişiklik sadece renk tonunda olmadı. Yakından takip edenler hatırlayacaktır. ?Bu belge kaç sayfa?' diye sorulduğunda, belgeyi okuyanların verdiği yanıt hep şöyledir: ?100 sayfanın biraz üzerinde...'

Ne kadar üzerinde, belli değil. Tahminler, bu belgenin 110-120 sayfa arasında olduğu yönündedir.

Geçen yıl basılan ?Lacivert Kitap', öncekiler gibi aynı ebatlarda ama sayfa sayısı yarı yarıya azaltıldı. Bize söylenen, ?50 sayfanın az üzerinde' olduğu. Muhtemelen, 50-55 sayfa arasında.

Peki, bu kitap kimlere dağıtılır? Sayıları oldukça sınırlı. Mesela, bakanlar bu kitabı okurlar. Ama Ankara Valisi görmez. Çoğaltılması ve yayınlanması ?suç'tur.

4 yılda bir revize edilir. Son düzenleme geçen yıl yapıldı. Lacivert baskı kitabın üzerinde ?MGSB-2005' yazıyor. Geriye doğru gidersek, önceki iki değişiklik ise 2001 ve 1997'de yapılmış.

Tehdit numaraları kaldırıldı

Kitabın içeriğine gelince.

?Asimetrik tehdit' şeklinde yeni bir kavram var. Kısa yoldan tarif etmek gerekirse, terör, özellikle uluslararası terör kastediliyor. Buna ilişkin daha önce gazetelere yansıyan bilgiler olduğu için üzerinde pek durmayacağım.

Dikkatimi çeken başka noktalar oldu. Eskiden ?tehdit' sıralaması yapılırken, ?numara' verilirmiş. Mesela; 1. tehdit irtica, 2. tehdit PKK terörü gibi...

Yeni belgede, bu numaraların tamamı kaldırılmış. Belge, değişen şartlara göre revize edilirken, ?gereksiz' ayrıntılardan arındırılmış. Numaraların yerini, konu başlıkları almış. Hani, bazı yazarlar, ?AK Parti iktidarında da irtica 1. tehdit olarak Kırmızı Kitap'ta yazıldı' diyorlar ya, hatırlatayım istedim.

Özetle, tehdit unsurlarının da artık ?bir numarası' yok.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber