'Enerjide tasarruf için diyet şart'

İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, elektronik cihazları doğru kullanmak için "enerji diyetinin" şart olduğunu, böylece ciddi tasarruf yapılabileceğini ifade etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Enerjide tasarruf için diyet şart'

Karaosmanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada evdeki elektrikli cihazların kullanımıyla ilgili hem ev bütçesinin korunması hem de enerjiden tasarruf edilmesini sağlayacak ipuçları verdi. Elektrikli cihazları "enerji obezleri" olarak niteleyen ve doğru kullanmak için "enerji diyetinin" şart olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, böylece ciddi tasarruf yapılabileceğini kaydetti.

Enerji Verimliliği Haftası'nda enerjiden tasarruf edebilmek için kadınlara çok büyük bir görev düştüğüne dikkati çeken Karaosmanoğlu, açıklamasında kaynakların verimli, tasarruflu kullanılabilmesi için şu önerilerde bulundu:

- "Elektronik bir cihaz alırken enerji verimliliği yüksek A, A+, A++, A+++ sınıflarındakileri tercih edin. Verimliliği A sınıfı olan bir buzdolabı D sınıfı bir buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı bir buzdolabına göre ise yüzde 56 daha az enerji harcar.

- Evde gereksiz, dekoratif amaçlı aydınlatmadan kaçının. Bu lambalar, diğerlerine göre 5 kat daha az enerji harcarlar ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler.

- Çamaşırlarınızı yıkarken makinenin tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olmalısınız. Az kirli çamaşırlarda ekonomik programı uygulamalısınız.

- Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın. Bulaşıklarınızı 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede de yıkayabilir ve böylelikle yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz.

- Ütü yapmanızı hem kolaylaştıracak hem de enerji tasarrufu sağlayacak en önemli tüyo, çamaşırlarınızı nemli olarak ütülemek. Böylelikle hem siz hem de ütünüz daha az enerji harcar.

Gülşen Çağatay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber