Elektrik dağıtım özelleştirmelerine dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2006 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TES-İŞ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde yüz oranındaki hissenin blok satış yöntemi ile özelleştirilmesine dair ihale ilanı ile bu ilanın dayanağı olan idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açtı.

TES-İŞ'ten yapılan yazılı açıklamada, Danıştaya verilen dava dilekçesinde, söz konusu şirketlerin, Türkiye'nin en verimli, kayıp kaçak oranı en düşük ve kar oranı en fazla üç şirketi olduğu belirtildi.

4046 sayılı yasada özelleştirme yapılmasının amacının "ekonomide verimlilik artışı sağlamak ve kamu giderlerini azaltmak" olarak belirtildiğinin hatırlatıldığı dilekçede, verimliliği ve karlılığı yüksek söz konusu üç şirketin özelleştirilmesinin yasada yer alan özelleştirme amaçları ve gerekçeleri ile örtüşmediği vurgulandı.

Özelleştirme işlemlerinin, son yıllarda yasanın ön gördüğü amaçlardan saptırıldığı ve siyasi iktidarın sıcak para sağlama amacının bir aracı haline getirildiği savunulan dilekçede, söz konusu özelleştirmelerin işsizleştirme ve sendikasızlaştırmaya yol açacağı ifade edildi.

Teklif veren şirketlerin yapısı göz önüne alındığında enerji dağıtımının yabancı ortaklı ya da yabancı şirketlerin eline geçeceği belirtilen dilekçede, elektrik dağıtımının tümüyle özel sektörün eline geçmesinin ülke açısından yaratabileceği sorunlara değinildi.

Dilekçede, Özelleştirme Yüksek Kurulunun sadece TEDAŞ'ı özelleştirme kapsam ve programına aldığı, söz konusu üç anonim şirketin ise TEDAŞ'a bağlı birer ortak niteliğine sahip olması nedeniyle bu şirketlerin özelleştirilmesinin mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

Dilekçede, dağıtım hatları için yapılacak yatırım maliyetinin, faturalar yoluyla tüketiciden tahsilinin ön görüldüğü ve getirilen "gelir tavanı garantisi" ile ekonomik bir krize karşı şirketlerin çıkarlarının koruma altına alındığı kaydedildi. Bu durumun, tüketici tarifelerini ucuzlatmak bir yana pahalılaştıracağına dikkat çekilerek, söz konusu özelleştirmelerde kamu yararının gözetilmediği savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber