Şüpheli Gümrük Müsteşarı kendi davasına yargıç oldu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Ekim 2006 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşar Vekili Şahin, kendisinin de şüpheli olduğu kaçakçılığı görüşen kurula başkanlık yapıp memurluktan çıkarılması istenen iki arkadaşı için karar alınmasını engelledi

GÜMRÜK Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, kendisinin de şüpheli olduğu Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığı dosyasında," kaçakçılara yardım ettikleri" gerekçesiyle memurluktan çıkartılmaları istenen iki bürokrat arkadaşı için şaşırtıcı bir operasyon yapü. 5 Ekim 2006'da iki bürokrat için Yüksek Disiplin Kurulu toplandı. Şüphelilerden olduğu halde, Şahin toplantıya başkanlık yapü. Kurul üyeleri Gümrük Teftiş Kurulu Başkan Vekili Adnan Üzer, Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Vekili Cemil Emre ve Hukuk Müşaviri Nevin Kan itiraz etti. Şahin'in şüphelisi olduğu bir dosyayla ilgili kurula başkanlık yapamayacağını bildirdiler.

Ancak Şahin itirazları dinlemedi, îki bürokratın savunmasını ve tanık ifadesini dinledi. Oylamaya geçildiğinde, toplantıyı bitirip karar alınmasına izin vermedi. Yasalara aykırı bu durum, Kurulun üç üyesi tarafından tutanak altına alındı. Tutanağa sadece Personel Daire Başkanı Mehmet Er-gun imza atmadı. îki hafta sonra, tutanağa imza atan kurul üyelerinden Gümrükler Genel Müdür Vekili Cemil Emre, görevden alındı, yerine Şahin'in danışmanı Ali Nural vekaleten atandı. Böylece 5 kişilik Disiplin Kurulu'ndaki oy dağılımı Şahin'in istediği gibi oldu.

SAHRA Kimya Sanayi Şirketi, boya yapımında kullanılan "white spirit" maddesi adı altında, Türkiye'ye bin 100 tonluk yüksek miktarda "benzin türevi" maddeyi sokmak istemiş ancak, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderilen bir ihbar mektubuyla kaçakçılık ortaya çıkmıştı. Firmanın benzin türevi maddeyi, vvhite spirit olarak Türkiye'ye soktuktan sonra akaryakıta dönüştüreceği ve bu yolla akaryakıt kaçakçılığı yapacağı iddia edildi.

Gümrük müfettişleri yaptıkları soruşturmada, üst düzey gümrük bürokratlarıyla ilgili suçlamalarda bulunmuştu. Bu bürokratlar arasında Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ve izmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Vekili Şükrü Keleş vardı. Gümrük Teftiş Kurulu raporunu, "gereğinin yapılması" için Bakan Kürşat Tüzmen'e göndermiş, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de bu raporu Şahin'e vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber