Gençler en çok askere güveniyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Ekim 2006 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençlerin en güvendiği kurumlar sıralamasında askerler ilk sırada yer alıyor. Gençlerin yüzde 74.4'ü askeri "oldukça ve çok" güvenilir buluyor. İkinci sırada öğretmenler geliyor. En güvenilmeyen kurumlar belediyeler ve polis.

Gelecek kaygısını Türk gençliğinin en büyük sorunu olarak gören gençlerin en güvendikleri kurum askerler. Askere "çok güvendiklerini" söyleyen gençlerin oranı yüzde 43.4, "oldukça güvenenlerin" oranı ise yüzde 31. Yani gençlerin yüzde 74.4'nün askere güveni var. Avrupa Birliği tartışmaları çerçevesinde askerin gücünün tartışıldığı dönemde gençliğin en çok askere güven duyduğu görülüyor. 18-22 yaş arası gençlerin yüzde 74.4'ünün güvenini kazanan asker, en güvenilen kurumlar arasında ilk sırayı alıyor. Genç erkeklerin askere güvenme oranı yüzde 75.1 iken bu oran genç kızlarda yüzde 73.8. Gençler ikinci sırada ise yüzde 74.1 oranı ile öğretmenlerine güven duyuyor. Kızlar erkeklere oranla öğretmenlere askerlerden daha çok güveniyor. Öğretmene duyulan güven kızlarda yüzde 76.4, erkeklerde yüzde 72. Üçüncü sıra doktorların. Yüzde 70.3'ü gençlerin doktorları "çok" ve "oldukça güvenilir" buluyor.

İDAMA DESTEK YÜZDE 31

En az güvenilen kurumlara gelince ilk sırada yüzde 46.4 oranı ile belediyeler, ikinci sırada yüzde 54.9 oranı ile polis, üçüncü sırada yüzde 56.7 oranı ile devlet geliyor. Gençlere göre Türkiye güven içinde yaşanan ülke değil. Yüzde 56.9'u "Her gün yeni ve sarsıcı olayların meydana geldiği, kendilerini güvenlik duygusundan yoksun hissettikleri bir ülkede yaşadıklarını dile getiriyor. Araştırmanın bir başka sonucu da gençlerin idam cezasına karşı olmamaları. İdam cezasının olması gerektiğini düşünen gençlerin oranı yüzde 31, karşı çıkanların ise yüzde 54.8. İdamı savunan kızların oranı yüzde 26, erkeklerin yüzde 36. Gençlerin yüzde 37'si "Türkün Türkten başka dostu yoktur" görüşünü taşıyor. Dost ülke sıralamasında ilk sırayı yüzde 14.1 oranı ile KKTC alıyor. Yaklaşık 2.5 milyon Türkün yaşadığı Almanya yüzde 7.9 oranı ile ikinci sırada. Üçüncü sıra ise 6.4 oranı ile Azerbaycan'ın. En az dost görünen ülkeler ise Lüksemburg, İsveç, Belçika, Libya, Portekiz. Gençler siyasi eğilimler söz konusu olduğunda zaman zaman dile getirilen "gençler a politik" görüşünü doğrular nitelikte. Çünkü araştırmaya katılan gençlerin üçte birlik bir kesimi siyasi eğilimlerinin ne olduğu sorusuna "fikrim yok" yanıtını veriyor. Ancak yüzde 51'i kendini "liberal" olarak tanımlıyor. Muhafazakar olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 18. Gençler, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ni yüzde 55.3 oranında destekliyor. Türkiye'de ve dünyadaki toplumsal olaylar ve bunların çözümleri konusunda kafa yoran gençlerin oranının yalnızca yüzde 34 olması gençlerin daha çok kendi sorunlarına odaklandıklarını gösteriyor.

GELECEKTEN KORKUYORLAR

Gençlerin yüzde 46'sı gelecek ile ilgili endişe taşıyor. Türkiye ve dünya ile ilgili endişelendikleri konuların başında ise işsizlik, ekonomik kriz, enflasyon gibi ekonomik problemler ile dünyada açlık ve yoksulluk geliyor. Gençlerin yüzde 59.3'ü "yenilikleri, yeni fikirleri oldukça cazip bulurum, biraz bilgi edindikten sonra benimserim" diyor. Araştırma gençlerin insanlara güven konusunda sorun yaşadıklarını ortaya çıkarıyor. Gençlerin yalnızca yüzde 23'ü insanları güvenilir bulurken, yüzde 65'lik bir kesim insanlara güvenmekte zorlandığını ifade ediyor. Bu yüksek oran da yeni yetişen bir nesil için güvenin önemli bir sorun olduğunu gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber