'Gizli zam' haberlerine EPDK'dan yalanlama

EPDK: - "Elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 gizli zam yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2016 18:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Gizli zam' haberlerine EPDK'dan yalanlama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca, (EPDK) elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 gizli zam yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

EPDK'dan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 gizli zam yapıldığı yönünde gerçek dışı haberlere yer verildiği belirtildi. Acıklamada, "Kurumumuzu yıpratmaya yönelik bu haberlerin baştan aşağı yalan ifadelerle dolu ve maksatlı olduğu kolayca anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Elektrik fiyatlarına yönelik herhangi bir gizli zammın söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, 2016 yılının başlangıcı itibari ile EPDK tarafından yapılan zammın kurumun internet sitesinde kamuoyu ile paylaşıldığı ve Resmi Gazete'de yayımlandığı kaydedildi.

EPDK açıklamasında, gizli bir zamdan söz edilmesinin, iyi niyetle yorumlanması mümkün olmayan açık bir çarpıtma olduğu bildirildi.

Öte yandan, dağıtım bedeli adı altında alınan herhangi bir verginin söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, "Dağıtım bedeli, elektriğin taşınması anlamına gelen dağıtım hizmetinin karşılığında alınmaktadır" ifadesi yer aldı.

- "Ulusal tarife uygulaması söz konusu"

İlgili haberlerde yer alan İstanbul ve Ankara için farklı tarifeler uygulandığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığı, tüm Türkiye'de tarifelerin aynı olduğu kaydedildi.

EPDK açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

"Önceki dönemlerde uygulanan tarifelerdeki dağıtım bedelleri ile yeni dönemdeki tarife bedelinin doğrudan karşılaştırılması yanlıştır. Çünkü daha önceki dönemde dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi ayrı ayrı belirlenen bedeller yeni dönemde dağıtım bedeli başlığı altında birleşmiştir. Ancak dağıtım bedeli enerji fiyatının sadece bir bileşenidir. Enerji bedellerindeki artışlar ile değerlendirildiğinde nihai fiyat artışı ortalama yüzde 6,8'dir."

Yüzde 250'lik bir fiyat artışının ve tüketiciye yansıyan gizli bir zammın da kesinlikle doğru olmadığı kaydedilen açıklamada, "Vatandaşlarımızın gerçek ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bu tip maksatlı haberlere itibar etmemesini istiyoruz" görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber