'Bildiri örgütü övmüyor'

'BU Suça Ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye ilişkin birçok savcılık soruşturması açarken 'terör örgütü propagandası' suçlamasını da Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6. ve 7. maddelerine dayandırdı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Ocak 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bildiri örgütü övmüyor'

Ancak resen soruşturma başlatmayan Ankara Başsavcılığı'nda bildiriye ilişkin terör örgütü propagandası suçlamasının doğru olmayacağı yönünde görüş oluştu. Savcılık yetkilileri, TMK 6. ve 7. maddelerinin ikinci fıkralarında değişiklik yapıldığına dikkat çekti. 2013'te yapılan değişiklikle bu maddeler "Terör örgütlerinin; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamalarını basanlar veya yayınlayanlar 1-3 yıl hapisle cezalandırılır" ve "Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan, 1-5 yıl hapisle cezalandırılır" şeklinde düzenlenmişti. Savcılık yetkilileri, bildiride "örgütün eylemlerini övme" veya "meşru gösterme" olmadığını belirtti. Ankara Başsavcılığı'nda soruşturmaların ünlü TCK 301. madde kapsamında yapılması gerektiği görüşü öne çıktı.

'İFADE'YE DESTEK

OKAN Üniversitesi, 1128 akademisyenin imzaladığı 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' adlı bildiriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle: "Terörün bir insanlık suçu olduğunu, kaynağı, hedefi ve gerekçesi ne olursa olsun, her türlü terör eylemine ve şiddete karşı çıkmanın insan haklarına saygının gereği olduğunu düşünmekteyiz.

Demokratik toplumların vazgeçilmezi olan ifade özgürlüğünün de hassasiyetle korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bölücü terör eylemlerini ve şiddet olaylarını kınıyor ve bir an önce evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde toplumsal barışın tesisinin önemini vurguluyoruz."

Mesut Hasan BENLİ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber