Emniyeti ziyarete gelen nezarete

Haber Giriş : 26 Ekim 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayram ziyareti için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen'deki binasına gelen 20 müteahhit, GBT sorgusunda borçları nedeniyle arandıkları belirlenince gözaltına alındı. Tüm emniyet binalarında aynı uygulamaya geçildi

ÇEŞİTLİ nedenlerle ?arandığını' unutarak iş ya da ziyaret için emniyete gidenler yandı. Emniyet Genel Müdürlüğü, polise ait birimlerde ziyaretçilerle ilgili yeni bir uygulamaya geçti. Polis, ?ziyaretçi' kartı verdiği kişileri GBT'den (Genel Bilgi Toplama) geçirip aranıp-aranmadığını sorgulamaya başladı. Ziyaretçilerin verdikleri nüfus cüzdanları ve ehliyetler üzerinden bilgisayar sorgulamasının yapılması, çeşitli suçlardan aranan kişilerin yüksek güvenlikle örülen Genel Müdürlüğün Dikmen'deki binasına gelip-gittiği yönündeki iddialar üzerine başlatıldı.

Müteahhitlere kelepçe

GBT sorgulamasında ilk piyango müteahhitlere vurdu. Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal Daire Başkanlığı'nın açtığı çeşitli ihalelere girebilmek için ihale şartnamesi ya da bilgi almak amacıyla Dikmen'deki binaya gelen 20 müteahhitin ödenmeyen borçları yüzünden arandığı belirlendi. Kapı dedektöründen geçerek içeri alınan kişilere ?ziyaretçi' kimlik kartları verildikten sonra, polisler, bırakılan kimlikleri Genel Bilgi Toplama (GBT) kayıtlarından sorguladı. Arandığı tespit edilen 20 müteahhitin ellerine kelepçe vuruldu ve Kavaklıdere Polis Karakolu'ndan çağrılan ekibe teslim edildi.

Ciddi suçlar çıkmadı

Uygulamanın ilk 15 gününde cinayet, yaralama, gasp gibi önemli suçlar nedeniyle aranan kişilerle ilgili herhangi bir sonuç elde edilmedi. Yalnızca borcu nedeniyle aranan işadamları hakkında işlem yapıldı. Emniyet yetkilileri, ziyaretçilere başlatılan GBT sorgulaması uygulamasının önce 81 İl Emniyet Müdürlüğü, ardından da polisin görev yaptığı tüm kamu kuruluşlarına yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Mevcut uygulamada; pasaport çıkarmak, süresini uzatmak, ehliyet almak, araç devri yaptırmak ve silah ruhsatı almak için gelenler hakkında ilgili şubelerde GBT sorgulaması yapılıyordu. Artık, bir konuda bilgi almak ya da tanıdığı polisi ziyaret etmek için emniyete gelen kişilerin hepsi GBT sorgulamasından geçirilecek. Polis yetkililerine göre bu uygulama ile çeşitli suçlardan aranan kişilerin kamu hizmetlerinden faydalanması engellenmiş olacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber