'Perakendeciler ağlamaya bayılır'

2016 için yüzde 11 büyüme hedefi olan perakende sektörünün kur, terör ve dış ilişkiler tedirginliğine TAMPF Başkanı Zafer Kurşun nokta koydu. "Perakendeciler ağlamaya bayılırız" diyen Kurşun, seçim atmosferinden çıkılmasını ve alternatif pazarlar gibi olumlu faktörlere odaklanılmasını işaret etti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 29 Ocak 2016 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Perakendeciler ağlamaya bayılır'

GAZETE HABERTÜRK

Yüksek kur, terör olayları, komşu ülkelerle ilişkiler ve ithalat vergisi perakendecilerin 2016'ya endişeli bakmasına neden oldu. 2015'te yüzde 9 büyüme ve 663 milyar TL ciroya ulaşan sektör 2016 için yüzde 11-12 civarı büyüme hedefi koysa da özellikle gıda dışı kanatta faaliyet gösterenler tedirgin. Sektör için 2018'e kadar yılda ortalama yüzde 9 büyüme öngören PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) hazırladığı raporu değerlendirmek için bir araya gelen Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) üyeleri verimliliğe odaklanmak gereken zor bir yıl beklediklerini dile getirdi.

"2015 itibarıyla 800 bin kişi istihdam eden organize perakende sektörü, 2016'da 50 bin kişiye daha iş sağlamayı planlıyor."

TAMPF Başkanı Zafer Kurşun da "Zorluklar karşısında sektörün stratejisi ne olacak?" sorusuna esprili bir dille çifte yanıt verdi: "İlk cevabım, perakendeciler ağlamaya bayılırız. İkinci cevabım, olumlu yanları da görmeliyiz. Büyüyen ve yüksek potansiyelli bir sektörümüz var. Her şeye rağmen hedefe odaklandık. Hükümetin yüzde 4 büyüme beklentisi, alternatif pazar imkanları, organize perakende oranının toplam pazarda hala düşük olması, seçim atmosferinden çıkılması iyimserliği artırıyor."

"YÜZDE 70 KAYIPTA OLAN VAR"

Komşu ülkelerle ilişkiler ve küresel ekonomik problemler nedeniyle yabancıların alışveriş miktarında düşüş olduğuna da dikkat çeken Kurşun, "Yalnız turistten beslenen taraf çok zor durumda. Mesela Antalya'da sadece turiste satış yapan mağazalar var ve yüzde 60-70 ekside olan, kayıp yazanlar biliyorum. Açıkçası bu durum henüz bize tam tesir etmedi" dedi.

"FİYAT-KALİTE DENGESİ TUTAN YAŞAYACAK"

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo, 2016'nın bir düzeltme yılı olacağını, fiyat-kalite dengesini tutturabilen markaların yaşamaya devam edeceğini söyledi. Mevcut mağazaları gözden geçirip gerekliyse konsolidasyona gitmek gerektiğini kaydeden Kariyo, hazır giyimin ciro kaybına ilişkin, "Geleneksel perakendedeki düşüş toplamda etkili oldu. Organize tarafta cirolar enflasyondan arınmış haliyle yüzde 7-8 arttı" dedi.

"GIDADA SORUN YOK, YEMEKTEN KISILMIYOR"

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, 2015'te yüzde 18 büyüme elde ettiklerini kaydederek, "Bizde sorun yok. Yemekten kısılmıyor. 2016'da yüzde 18 daha büyürüz inşallah" dedi. Karlılığa da dikkat çeken Özdemir, "Asıl önemli olan dibinde ne kaldığı ama kimse o rakamları vermiyor" ifadelerini kullandı. Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, verimliliğe odaklanacaklarını, 2016'nın zor geçeceğine dair kaygılandıklarını belirtti. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer de şöyle konuştu: "Markette çok harcayan dışarıda yemez. 2016'dan biz de çok umutlu değiliz. Özellikle bölgesel koşullardan ötürü, kendi kategorimiz için yıllık ortalama yüzde 9 büyümeyi hayal olarak görüyoruz." Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Cem Eriç ise beklenti ve endişelere katıldıklarını dile getirerek, 2015'te 20 açılış yapıldığını, 3 yıl içinde 40 yeni AVM planlandığını ifade etti.

"KÜRESEL REKABETTE GERİ GİDİYORUZ"

TAMPF BAŞKANVEKİLİ MEHMET NANE: "Türkiye'de organize perakende toplamdan yüzde 33 pay alıyor. Bu rakam yüzde 60-65'lere çıkacak. Ciro ve karlılık önemli parametreler olabilir fakat asıl problem ise küresel anlamda rekabet skalasında ülke olarak geri gidiyor olmamız."

"HAZIR GİYİMCİLERİN GELECEĞİ PARLAK DEĞİL"

KIĞILI BAŞKANI ABDULLAH KIĞILI: "Diğer kategorileri bilemem ama geleceği parlak olmayan alan hazır giyim. Ciddi daralma olacak. Marka güvenilirliği ve kalite geriye düştü. Fiyat her şeyin önünde. Alım gücü azalıp dolar yükseliyor. Tedirginiz. Giyimde yüzde 10 büyüme müthiş rakam."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber