Anayasa mahkemesi başkanı Başbakan'a teşekkür etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 19:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

belirterek, bu sayıya, siyasi partilere ihtar istemleri, partilerin mali denetimleri ve parti kapatma davaları ile Yüce Divan davalarının dahil olmadığını bildirdi. Hukuk devleti ve Anayasa'nın üstünlüğü ilkelerini devlet yaşamında egemen kılmak için, insanlık tarihi boyunca verilen mücadelelerin bugün ulaştığı aşamada anayasa mahkemelerinin varlığı ve işlevlerinin yaşamsal önemde olduğunun belirten Tülay Tuğcu, bu nedenle hukuk devletinin simgesi olan Anayasa Mahkemesi'nin binalarının birçok ülkede prestij yapılar olduğunu, görkemli binaların hatta sarayların bu mahkemelere tahsis edildiğinin altını çizdi. Tuğcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa Mahkememiz, varoluş nedenine bağlı olarak Anayasa'nın 2. maddesinde sayılan 'Cumhuriyet'in temel niteliklerini' koruma görevini, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı yetkinlik ve kararlılıkla yerine getirecektir. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ilkelerine bağlı, insan haklarına dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak varlığını, Anayasa Mahkemesi de onu koruma görevini ilelebet sürdürecektir. Sonsuza kadar özgürlük içinde Cumhuriyet'i ve Atatürk ilkelerini devam ettirmeyi hedefleyecek Anayasa yargısı çalışmalarının bu mekanda devam etmesini temenni ediyorum. Cumhuriyetimiz'in 83. yılında da yeni binamızın vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Tuğcu, katkılarından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Hilmi Güler ve PTT Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarının ardından temel atma törenine geçildi. Daha sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu butona basarak inşaatın temeline ilk harcı koydu. Tören daha sonra verilen kokteylle sona erdi.

Anayasa Mahkemesi'nin yeni hizmet binası 26 milyon YTL'ye (26 trilyon TL) mal olacak. Anayasa Mahkemesi Binası Mimari Proje Yarışması'nda birinci olan projeye göre, Ahlatlıbel'de yaklaşık 63 dönüm arazi üzerine yapılacak yeni bina, 4 blok halinde dizayn edilecek.

''A'' blokta Başkan, Başkanvekili, üyeler ve raportörler, ''B'' blokta Yüce Divan, ''C'' blokta Uyuşmazlık Mahkemesi ve diğer idari personel, ''D'' blokta da sosyal alanlar yer alacak. Binada, Yüce Divan yargılamaları için bin 500 metrekarelik alan ayrılacak. Yeni binada, Anayasa Mahkemesi üyeleri ve raportörler için odalar bulunacak. Binanın 2008 yılında hizmete açılması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber