Marcamarca.com battı üreticiler alarmda

Denetimsiz çoğalan e-ticaret siteleri alarm veriyor. Son olarak Marcamarca'- nın batması birçok üreticinin ve tüketicinin mağdur olmasına yol açtı. Sadece ayakkabı sektöründe 20 milyon liralık batık olduğu belirtiliyor

Haber Giriş : 01 Şubat 2016 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Marcamarca.com battı üreticiler alarmda

Türkiye'de 11 bini aşan e-ticaret sitelerinde denetim eksikliği birçok sektöre de büyük zarar veriyor. Son olarak Kayserili iş adamı Murat Sütcü'nün Havana Group şirketi iştiraklerinden Marcamarca. com isimli e-ticaret şirketi battı ve sadece ayakkabı sektöründe 20 milyon liralık bir mağduriyete yol açtı. Site içinde tekstilden takıya kadar onlarca sektöre yönelik satış yapıldığı düşünüldüğünde mağduriyetin 50 milyon liraya ulaştığı belirtiliyor. Kendisi üretici olmayan marcamarca. com, fason üretim yaptırarak ucuz ayakkabı, giyim ve takı gibi yüzlerce ürün satan bir e-ticaret sitesi. Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, benzer olayların arttığını ve bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Marcamarca.com'un ucuz ayakkabı üretimi yaptırdığı için daha çok Sultançiftliği bölgesindeki üreticilerin zarar gördüğünü dile getiren Çetin, "Online satış yapan sitelerde denetim eksikliği nedeni ile söz konusu mağduriyetler artmaya başladı. İnternet satışı yapanların ciddi bir denetim mekanizmasından geçirilmesi lazım. Ve gerekirse firmaların kredibilitesinin çıkarılması ve varlığı kadar kredi alabilmesi konusunda düzenleme yapılması lazım. İhracat yapan firmalarda yapılıyor bu. Bunun haricindeki limitlerin risk yaratacağı ve batmalar ile ciddi sıkıntılar yaratacağını bilmemiz lazım. Bu sadece ayakkabıda değil diğer sektörlerde de yaşanıyor. Önümüzdeki dönemlerde TASD olarak bununla ilgili çalışmalar yapacağız" dedi.

Mağdurlar site açtı

Marcamarca.com adresine haftalardır ulaşılamıyor. Mağdur olan tüketiciler ise marcamarcamagdurları diye bir site ile seslerini duyurmaya çalışıyor. Öte yandan sitenin sahibi olan havana Group'un sitesinde yer alan telefon numaralarına da ulaşılamıyor. Havana Group bünyesinde 11 adet e-ticaret sitesi bulunuyor. İstanbul Ticaret Odası'nda yer alan firma bilgilerine göre, marcamarca.com'un sahibi Havana Doğal Ürünler, 2008'de 730 bin lira sermaye ile kurulmuş. Murat Sütcü adına kayıtlı şirket son olarak geçtiğimiz ay işyeri nakli yaptırmış. Şimdi hem söz konusu şirket için üretim yapan üreticiler, hem de siteden alışveriş yapanlar şirkete ulaşamıyor. Söz konusu şirket için sikayetvar. com'a ulaşan şikayet sayısı ise bin 400'ü aşmış. Havana Group bünyesinde 7'den fazla online satış sitesi var. Bunlar marcamarca.com, festivallia. com, cadde361.com, ecarsimiz.com, marwelles.com ile fitshoptv. Ancak bu sitelerin hiçbirine ulaşılamıyor.

Sektöre girişler arttı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, son yıllarda yüzde 40'a varan büyüme hızı gösteren sektöre girişlerin de çok arttığını söyledi. Orhun 10 yıl önce 100-200 olan e-ticaret sitesi sayısının binleri aştığını belirterek, "Artan sayı ile birlikte batmalar da görülüyor. Bu noktada mağduriyetlerin önüne geçmek için önce arkasında güçlü bir şirket yas da köklü bir geçmiş olup olmadığına bakmak lazım. Bu noktada sıkıntı yoksa sonra oradan yapılan alışveriş deneyimlerinin paylaşıldığı siteler var. Orada araştırma yapmak yorumları okumak lazım. Burada da bir sıkıntı olmamasına rağmen bir sorunla karşılaşırsanız önce site ile bağlantıya geçin. Oradan dönüş alamazsanız ödeme yaptığınız araç ile bu banka ya da başka bir şey olabilir orası ile bağlantıya geçip iadenizi alabilirsiniz" dedi.

Yener Karadeniz

Yeniyüzyıl Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber