İlaç tebliği çileye dönüştü

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Ekim 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur hastalarına yazılacak ilaçlarla ilgili yayınladığı 2005 Bütçe Uygulama Tebliği hastaları canından bezdirdi.

Hastaları doktor ve eczacılarla karşı karşıya getiren tebliğ nedeniyle uygulamada birçok sıkıntılar yaşanıyor. Tebliğle birlikte yürürlüğe giren "Eşdeğer ilaç" uygulaması ile hastalar, doktorun yazdığı ilaçları alamaz duruma geldiler. Reçetelerindeki ilacı almak için eczaneye giden hastalar, listedeki daha ucuz eşdeğer ilacı almak zorundalar. Doktorun verdiği ilaçta ısrar edenler ise yüklüce bir farkı nakit olarak ödemek durumunda kalıyorlar. Tebliğ konusunda ikinci sorun ise bazı hastalıklarla ilgili ilaçların reçetelenmesi oldu. Özellikle SSRI, SNRI, RIMA, NASSA gibi gruplara giren antidepresanların yazımı artık eskisi gibi kolay olmuyor. Küçük yerlerde uzman hekim bulmakta zorluk çeken hastalar pratisyen hekimlerin yazdığı bu ilaçları eczanelerden alamıyorlar. Tebliğin hastalara yansıyan bir olumsuz yönü de ilaç miktarlarında oldu. Doktorlar bir çok ilacı küçük miktarlarda yazabiliyorlar. Bir ya da iki kutu ilaç yazılmasını getiren uygulama nedeniyle hastalar her hafta yeniden hastanelerde doktor kuyruğuna giriyor, yeniden ilaç yazdırıyor.

DİĞER ŞİKÂYETLER

Yatarak tedavilerde ilaçlar hastane eczanelerinden alınıyor. Dışardan alınması gereken ilaçlar, sağlık karnelerine reçete yazılarak, "Eczanemizde yoktur. Yatan hasta" kaşesi vurularak başhekimlikçe onaylanıyor. Hastanelerde bu şekilde düzenlenen reçeteler beş günlük maksimal tedavi dozunu geçemiyor. vSağlık kurulu raporu olan hastalar, sevk kağıdı almadan doğrudan ikinci basamak sağlık kurumlarına gidebiliyorlar. Ancak reçetelere sağlık kurulu raporunda belirtilen ilaçlar dışında başka ilaç yazılamıyor.

İlaçlar en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılabiliyor. v"Bedeli Ödenecek ilaçlar" listesinde bulunmayan ilaçların bedelleri, reçeteye yazılsa dahi kurumlarca hiçbir şekilde ödenmiyor.

Çok yaygın kullanılan grip aşısı gibi bir çok aşı reçeteye yazılamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber