Davutoğlu 'insani eylem planı'nı bugün açıklıyor

İş dünyasının 'insani eylem planı' dediği; Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı bugün Mardin'de Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanıyor. Pakette kapalı kepenklerden yeni teşviklere, sigorta borçlarından kredilere ve gençlere iş, ailelere aş konularına kadar onlarca başlıkta destekler var.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Şubat 2016 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu 'insani eylem planı'nı bugün açıklıyor

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İş dünyası, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bugün Mardin'de açıklayacağı Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı'na odaklandı. Yeni eylem planının gerçek anlamda 'seferberlik' olduğu belirtilirken, ana başlıkların kentsel dönüşüm, bölgedeki istihdamın artırılmasına yönelik destekler ve aylardır kepenk açamayan bölge esnafına destekleri de içerdiği belirtiliyor.

GÜNEYDOĞU'DA HUZUR VE REFAH SEFERBERLİĞİ

ÖNEMLİ ADIM DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm anlamında tüm görevin TOKİ'ye düştüğüne dikkat çekilirken, İçişleri, Çevre ve Kültür Bakanlıkları, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de seferberlikte aktif olacağı vurgulanıyor.

HER AİLEDEN GENÇLERE İŞ

Bir diğer kalem olan istihdam konusunda da bütün ekonomi bakanlıklarının görev üstlenmesi. Bu kapsamda özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Aile Sosyal Destek Programı'yla her aileden gençlere iş imkanı yaratacak sosyal politikaları koordine etmesi hedefleniyor.

'KEPENKLERE' DESTEK

Terör mağduru bölgelerde en büyük sıkıntıyı ise bölge ekonomisinin bel kemiği olan küçük esnaf çekiyor. Aylardır açılamayan kepenkler ve durmuş vaziyetteki ticaretin önünü açmak için gerekli tedbirler de planlanmış durumda. Bu noktada; Başbakan Davutoğlu'nun bölge esnafına yönelik geniş bir destek paketi açıklaması da bekleniyor. Pakette borç affından prim ve teşvik desteklerine ve yeni kredi imkanlarına kadar geniş yelpazede bir yardım adımı da yer alıyor. Bölgedeki işadamlarını rahatlatacak bir diğer adım da Organize Sanayi Bölgeleri'ye (OSB) alakalı olacak. Bu noktada Gaziantep'ten yola çıkılarak, 'Gaziantep Modeli'nin diğer şehirlere de yayılması için girişimler hızlandırılacak. OSB'lere yönelik vergi, kredi ve prim teşvikleri genişletilerek çeşitlendirilecek. Öte yandan mağdur esnafa yönelik sigorta borçlarında da kolaylıklar sağlanacak.

İŞ VE AŞ İMKANI ARTACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bölgesel ekonomik kalkınma için Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda teşvikleri görüşen bölgenin topyekun ayağa kalkışı için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylemiş ve eklemişti: "Bölgeye yönelik pozitif ayrımcılık her zaman olacak. İhtiyaç duyulan yatırımları yapacağız. İş ve aş imkanlarının artması için makro anlamda ne gerekiyorsa yapacağız."

Bir diğer başlık lojistik olacak

Terörün ekonomi üzerindeki etkilerinden biri de lojistikle ilgili. Lojistiğin bölge ticareti için hayati önemde olduğuna dikkat çeken iş dünyası uzun süredir "terör nedeniyle, petroldeki düşüşün getirdiği avantajı kullanamıyoruz. Mal taşıma ve pazara sunulması konusunda adımlar bekliyoruz" diyordu.

Norveçliler yatırımı askıya aldı

Terör örgütünün hain saldırıları bölgede yatırımı bulunan yabancıları da etkiliyor. Norveçli Statkraft, Siirt'te bulunan Çetin HES projesinin güvenlik endişeleri nedeniyle askıya alındığını bildirdi. Şirket'in konuyla ilgili açıklamasında, bölgedeki gelişmeler nedeniyle projeye ilişkin risklerin arttığı belirtildi. HES inşaatında yaklaşık 1.500 kişi çalışıyor.

Kapasite kullanımı % 30'a indi

TERÖRDEN mağdur olan illerin ekonomilerinde ciddi kayıplar yaşandı. Terör örgütü en çok bölgede yaşayan vatandaşları vurdu. Bu şehirlerde kapasite kullanımı yüzde 30'lara kadar düştü. Yüzlerce firma faaliyetlerini durdurma yoluna gitti. Pek çok firmanın çek ve kredi ödemelerinde ciddi sıkıntılar çektiği belirtilirken, bugün açıklanacak eylem planında bu noktalara da ciddi bir neşter vurulacağı belirtiliyor.

Sur'da toplu konut yok mimariyi koruyacağız

Bölgeye yönelik kentsel dönüşüm tartışmaları sürerken, dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'dan çok önemli bir açıklama geldi. Bakan Sarı, Diyarbakır'daki Suriçi Bölgesi'ne özel bir çalışma yapılacak, kesinlikle kentsel dönüşüm söz konusu değil" dedi. Sur'a yönelik 2012'de onaylanan koruma amaçlı imar uygulama planının uygulanacağını söyleyen Bakan Sarı, "Bu planı 2012 tarihinde Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi onayladı. Toplu konutların Sur içerisinde hiçbir şekilde yeri yoktur. Toplu konutlar ve TOKİ başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir" diye konuştu.

İş dünyası ne dedi?

Olumlu adımların atılması umut verici

Diyarbakır Ticaret ve San. Odası Başkanı Ahmet Sayar

Diyarbakır'daki 22 iş örgütü olarak ekonomik ve sosyal taleplerimizi Başbakan Davutoğlu ile paylaşmıştık. O raporda SSK, Bağkur ve vergilerin 1 yıl ertelenmesi gibi talepler vardı. Bu yönde adımların atıldığını görmek umut veriyor.

Başbakan'la 6.5 saat süren toplantı yaptık

Batman Ticaret ve San. Odası Başkanı Abdulkadir Demir

Pazartesi günü Başbakanımızla toplantısı yaptık. Akşam 20.00'den gece 02.30'a kadar sorunlar konuşuldu. 7 Haziran'dan bugüne kadar bölgede çok ciddi sıkıntılar var. Bu sıkıntılara yönelik eyleme geçilmesi güzel ama uygulama önemli.

Esnaf siftah bile yapamaz hale geldi

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Ali Tutaşı

İş hacmimizde yüzde 70-80'lere varan oranlarda düştü. Turizm bitti. Esnaf siftah yapamaz oldu. Esnaf olarak beklentimiz vergi barışının sağlanması ve borçlarımızın taksite bağlanmasıydı. Bu yönde adımların atıldığını görmek mutluluk verici.

Borç ertelemesi barışa katkı yapar

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık: Seferberliğe iş dünyası olarak desteğe hazırız. Bölgenin bir an önce toparlanması gerek. Vakit kaybetmeye kimsenin tahammülü yok. Yatırımlar, güvenli yerde gerçekleşir. Biz rehberlik yapmaya hazırız. Esnafın borçlarının ertelenmesi toplumsal barışa katkı sağlar.

Her adımın bir karşılığı olur

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva

Bölgenin hızlı bir şekilde entegrasyonunun sağlanmasına yönelik adımlar atılması gerekiyor. Atılacak en ufak bir adım bile bölge için katkıdır. En küçük destek bile karşılık bulacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber