TBMM, 'vekile ayrıcalığı' yalanlarken doğruladı!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi, bütün vatandaşlar sağlık sistemi için katkı payı öderken milletvekillerinin bundan muaf tutulması ve harcamalarının Meclis bütçesine konulan ödenekle karşılanması yolunda yapılan düzenlemenin 'yasalara uygun' olduğunu açıkladı. TBMM, Radikal'in haberini yalanlarken, haberdeki temel unsurlarla kendini savundu.

Radikal'de dün 'Vekilin canı sağ olsun!' başlığıyla yayımlanan manşette, milletvekillerine tanınan ayrıcalık için, 3671 sayılı Kanun'un gerekçe yapıldığı belirtilmişti. TBMM'den dün yapılan açıklamada da bu kanun maddesine vurgu yapıldı ancak bunun bir ayrıcalık olmadığı ileri sürüldü. Milletvekillerinin 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası uyarınca genel sağlık sigortalısı olduğu kabul edilen açıklamada şöyle denildi:

"3671 sayılı TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun'da milletvekillerinin tedavilerinin TBMM'ce sağlanacağı hükmü yer almaktadır. Bu hüküm yürürlükte olup, kuvvetler ayrılığı ilkesi doğrultusunda, bu kanunun hükümleri TBMM Başkanı tarafından yürütülmektedir. 5510 sayılı kanunun 'yürürlükten kaldırılan hükümler' başlıklı 106. maddesinde 3671 sayılı kanun sayılmamıştır. Yasa koyucu tarafından 5510 sayılı Kanun ile 3671 sayılı Kanun arasında genel kanun-özel kanun ilişkisi kurulmuş ve genel sağlık sigortalısı olarak tanımlanan milletvekillerine yönelik uygulamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu ile işbirliği içinde TBMM Başkanı tarafından yürütülmesinin devamı öngörülmüştür. Bütçeye konulan rakam, bu yasanın zorunlu kıldığı bir uygulamadır. Milletvekillerimizin tüm vatandaşları kapsayan 5510 sayılı kanundan muaf tutulduğu, ayrıcalık yapıldığı ya da bu konuda yeni düzenleme yapıldığı iddiaları tamamen asılsızdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber