Adalet'in bütçe açığını mahkûmlar kapatıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümlü ve tutukluların mesleklerinden istifade etmek için kurulan iş yurtları, Adalet'in yükünü de hafifletiyor. Üretilen malların satışından elde edilen gelirlerle bugüne dek çok sayıda adalet sarayı, cezaevi ve lojman yapıldı.

Bütçe yetersizliği nedeniyle yargının ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan Adalet Bakanlığı, açığı cezaevlerinde çalışan mahkumların sağladığı gelirle kapatmaya çalışıyor. Cezaevi ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan İş Yurtları Kurumu'nda çalışan hükümlü ve tutukluların ürettiği ürünlerin satışından elde edilen gelirlerle çok sayıda adalet sarayı, cezaevi ve lojman yapıldı. Ayrıca, inşaatı tamamlanan adliye ve cezaevlerinin tefrişatında, iş yurtlarında üretilen mobilya ve malzemeler kullanılıyor. Binaların onarım ve bakım harcamalarının da önemli bölümü bu gelirlerle karşılanıyor.

İş yurtları bütçesinden adliye cezaevlerinin yapımı, bakımı ve onarımı için 2004 yılında 30 milyon YTL'yi bulan harcama yapıldı. 2005 yılında ise yargının ihtiyaçları için iş yurtlarından aktarılan para miktarı 80 milyon yeni lirayı buldu. Çalışan mahkumların sağladığı maddi kaynakla şimdiye kadar 35 adalet sarayı, 11 F tipi cezaevi, 34 adliye lojmanı, 5 cezaevi lojmanı yapıldı. Halen devam eden 44 adliye binası ve 20 cezaevi inşaatının masrafları da iş yurdu gelirleriyle karşılanıyor.

Çok sayıda cezaevinin koğuş sisteminden oda sistemine dönüştürülmesi de hükümlü ve tutuklular tarafından gerçekleştirildi. 72 ceza infaz kurumunun oda sistemine dönüşümü, 670 lojman ve 6 cezaevi onarımı, 4 ceza infaz kurumuna ruhsal problemleri olan hükümlü ve tutuklu bölümü iş yurtlarının gelirleriyle tamamlandı. Ayrıca 6 cezaevine de spor kompleksi ve iş atölyesi yapıldı. 2001 yılından itibaren 162 adliye hizmet binası ve ceza infaz kurumu, cezaevlerinde üretilen mobilya ve diğer eşyalarla tefriş edildi. Cezaevi iş yurdu gelirleriyle, Adalet Bakanlığı'na araç alımı ve ulaşım giderleri gibi hizmetlere katkı sağlanıyor. Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya onlara bir meslek veya sanat öğretmek amacıyla 173 cezaevi bünyesinde iş yurdu faaliyet gösteriyor. Hayvancılık, mobilyacılık, matbaacılık, halı dokumacılığı, terzilik gibi birçok iş kolunda üretim yapılan cezaevi iş yurtlarında 8 binden fazla hükümlü ve tutuklu çalışıyor. İş yurtlarında çalışan görevli personel ile işçi ve hükümlülere, elde edilen gelirin yüzde 25'ini aşmamak üzere her yıl kâr payı ödemesi yapılıyor. Adalet Bakanlığı'nın basılı evrak ve yayınlarının tamamı, adliye ve ceza infaz kurumlarının inşaat, onarım, demirbaş ve döşeme ihtiyaçlarının önemli bir bölümü cezaevi iş yurtları tarafından karşılanıyor. Cezaevlerindeki tesis, atölye ve benzeri ünitelerde üretilen mal ve eşyalar özel sektöre de satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber