İflasın faturası halka kesildi: Dogalgaza yüzde 5.8 oranında zam

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve belediyelerden yaklaşık 9 milyar YTL'lik alacağını tahsil edemeyen BOTAŞ'ın zararını yine vatandaş ödeyecek. Bir süredir nakıt sıkıntısı yaşayan BOTAŞ Genel Müdürlüğü, doğalgaza beklenen zammı yaptı. Sanayi doğalgazına yüzde 5.4, konutta kullanılan doğalgaza ise yüzde 5.8 oranında zam yapıldı. Doğalgazda uzun süredir beklenen ve konuşulan zam süreci şöyle gelişti.

SORUN NAKİT AKIŞI

BOTAŞ, nakit darboğazını gerekçe göstererek, doğalgaza yüzde 6 ila 8 arasında zam talebinde bulundu. Zam talebi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in masasında beklemeye başladı. Doğalgaza zam yapmamak için BOTAŞ'ın diğer kurumlardan alacaklarını tahsil edilmesi yönünde girişimlerde bulunan Enerji Bakanlığı, girişimlerinden sonuç alamayınca zam kararına yeşil ışık yakmak zorunda kaldı. Bakan Hilmi Güler, zam kararını vermeden önce Başbakan Tayyip Erdoğan'ı da bilgilendirdi. Zam oranları BOTAŞ'ın talep ettiği oranların altında kaldı. Gelecek günlerde zam ihtiyacının yeniden ortaya çıkacağı belirtildi.

AÇIĞIN ÇARESİ: ZAM

BOTAŞ, 6 Ekim tarihinde Enerji Bakanlığı'na bir uyarı yazısı göndererek, bakanlıktan kamu kurumlarının BOTAŞ'a olan borçlarının ödenmesini istemişti. Yazıda, alacakların tahsil edilememesi halinde, şirketin İran ve Rusya'dan aldığı doğalgaz bedellerini ödeyemez hale geleceği vurgulanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber