Öğretim üyesinin 219 bin dolarlık ameliyat faturasını kim ödeyecek?

Haber Giriş : 01 Kasım 2006 12:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yaklaşık 2 yıl önce bir programa katılmak üzere ABD'ye giden Muğla Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Koşar Hız, hastalanarak acil olarak kaldırıldığı hastanede ameliyat edildi. Öğretim üyesinin ameliyat edildiği hastane parayı tahsil edemeyince Houston'da bulunan Türk konsolosluğu ve Muğla Üniversitesinden yardım istedi.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, AA muhabirine yaşanan gelişmeleri doğrulayarak, "Göreve geldiği günden beri üniversitede görev yapan öğretim görevlileri ve öğretim üyelerinin yurtdışı toplantı, seminer ve konferanslara katılması için elimden geleni yapıyorum, isteyen kendi fakültesi ile ilgili işlerini hallederek yurtdışına gidiyor" dedi.

Oktik, bu çerçevede yurtdışına gidenlerden birisinin ise Muğla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koşar Hız olduğuna işaret ederek, "Arkadaşımız ABD'de seminere giderken bir kentten diğerine geçerken sağlık sıkıntısı yaşıyor. Sağlık sorunu nedeniyle acile kaldırılıyor. Bu gelişme üzerine orada bulunan Türkiye Büyükelçiliği ile irtibata geçiliyor. Büyükelçilikten olur alınarak ameliyat yapılıyor. Ondan sonra ameliyat parasının ödenmesi için konsolosluk bir yazı gönderdi ve bu konuda yardım istedi" diye konuştu.

Konsolosluktan gelen yazı sonrasında Maliye Bakanlığına yazı yazdıklarını hatırlatan Prof. Dr. Oktik, bu konuda bakanlıktan görüş istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz bu yazışmada ödemenin yapılması için bize talimat verilmesini de istedik. Maliye Bakanlığı ise bize yazdığı yazıda, ödeme yapılması için talimat veremeyeceklerini, ödeme yapılmasına engel olan bazı problemler var. Eğer siz sorumluluğu üzerinize alırsanız ödeyin, dediler. Ben böyle bir sorumluluğu üzerime alamam. Ben devlet memuruyum. Devletin bir memuru yurtdışına gitmiştir.

Devlet bunun sağlık giderini öder veya ödemez bu ülkeler arasında bir konu, dışişlerinin konusu dedim ve benim orada işim bitti" Oktik, bugüne kadar adı geçen hastaneye üniversite olarak bir ödeme yapmadıklarına da işaret ederek, "Ameliyatın yapıldığı hastaneden bana birkaç defa telefon açıldı. Ben de, onlara gerekli yazışmaları yaptığımı söyledim.

Onlara, gerekli izin çıkar ve bu para bütçemize aktarılırsa o parayı size öderiz, dedim. Maliye Bakanlığından bugüne kadar izin yazısı gelmedi ve para bütçemize aktarılmadı" diye konuştu.

ABD'de Kain Teksas Üniversitesi Austin Hukuk Fakültesi'nde "Visiting Scholor" programına 3 Ocak-1 Şubat 2005 tarihleri arasında (Yolluksuz), 3 günlük yevmiyeli olarak görevlendirilen ve 10 Ocak 2005 tarihinde Houston'da Kain Methodist Hastanesi'nde acilen "Aort Anevrizma" ameliyatına alınan Muğla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü (Ameliyat olduğu dönemde Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi) Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Koşar Hız ise yaşanan gelişmelerle ilgili olarak AA muhabirine şunları söyledi:

"Ameliyat olduğum hastane parayı Türkiye'den tahsil edebilmek amacıyla bir avukat tutmuş. Geçenlerde hastanenin avukatı bana olayla ilgili bilgi almak amacıyla telefon açtı. Bu avukatın söylediğine göre hastaneye ödenmesi gereken rakam 219 bin dolar. Bu parayı biz ödeyeceğiz diye herhangi bir imza atmadık.

Devletin garantisi altında olduğum için bu parayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti ödeyecek. Ben görevli olarak gittiğim Houston'da daha davete icabet edemeden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldım ve 2 gün içinde ameliyat edildim. Hastaneye kaldırıldığımda hayati tehlike söz konusuydu. Ameliyatım yapıldıktan sonra Houston'da bulunan konsolosla gidildi, görüşüldü. Daha sonra biz ülkemize döndük.

Bizi daha sonra hastaneden aradılar ve ödemeyi kimin yapacağını sordular. Ben de bu ödemeyi devletimizin ödeyeceğini söyledim.

Maliye Bakanlığı ödemeyi hangi kalemden ödeyeceğini yaklaşık 2 yıldır düşünüyor. Bu olayla ilgili olarak bizi hastaneden her hafta arıyorlar. Ödemesi gereken rakam şu anda bildiğim kadarı ile 230 bin doları bulmuş."

"YURTDIŞI GÖREV SÖZ KONUSU DEĞİL"

Muğla Üniversitesi Rektörlüğünün yazdığı yazıya cevaben Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nden gönderilen 25 Şubat 2005 tarihli yazının son bölümünde şu ifadeler yer alıyor:

"2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca, A.B.D' de Kain Teksas Üniversitesi Austin Hukuk Fakültesinde 'Visiting Scholar' Programına 03.01.2005-01.02.2005 tarihleri arasında yolluksuz (3) gün yevmiyeli olarak

gönderilen ve Houston Methodist Hastanesinde 10.01.2005 tarihinde tedaviye alınan üniversiteniz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Koşar Hız'ın kuruma ait bir görev nedeniyle yurt dışında bulunan bir personel olarak değerlendirilmesi mümkün görülmediğinden, bu ülkede yapılan tedavisine ait giderlerin tamamının ödenmesine imkan bulunmamakta, aynı tedavinin Türkiye'de yapılmış olması halinde tespit edilecek emsali kadarının Türk parası olarak ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Öte yandan, adı geçen ilgilinin Amerika'da yapılan tedavisine ait giderin Türk parası olarak tespiti için Sağlık Bakanlığı'na müracaat edilmesi gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber