AK Parti'de 1 Mart tedirginliği

On üç yıl önce Türkiye'de yabancı askerlerin konuşlanmasına olanak sağlayacak 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesinin artçı depremleri halen devam ediyor. Bu kararın Türkiye'nin siyasi ve diplomatik hayatına etkileri analiz ediledursun, biz olaya başka bir açıdan bakacağız.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Şubat 2016 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'de 1 Mart tedirginliği

Bu konuya ilgi duyan herkes biliyor ki, 1 Mart Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilmemesi, tezkereyi Meclis'e gönderen AK Parti'nin milletvekillerinin ret oylarıyla sağlandı. O dönem, Abdullah Gül'ün isteksizliğine ek olarak, kendisinin o dönemde başdanışmanı olan Ahmet Davutoğlu ile dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi isimlerin yürüttükleri muhalefet sonuç verdi ve tezkere reddedildi.

ÇİLELERİ BİTMEDİ

İşte o tezkereye hayır diyen parmakların çilesi bitmedi. 13 yıl boyunca kimi zaman kahraman, kimi zaman ise hain ilan edildiler. Sayısal olarak bakıldığında tezkereye 264 kabul oyu çıktığı için 361 milletvekili olan AK Parti'de 99 kişinin ret veya çekimser oy kullandığı sonucu çıktı.

Gizli oylamaların doğası gereği, milletvekillerinin ne oy kullandıkları tek tek saptanamadı. Sadece sayı üzerinden analizler yapıldı. Ama o dönem, elektronik ortamda parmak basılarak yapılan oylama sonuçlarının gizli olmasına rağmen, TBMM'nin Bilgi İşlem Merkezi'nden temin edildiği ve dönemin AK Parti Grup Başkanvekilleri'nin elinde olduğu iddia edildi.

O dönem isimleri ortaya çıkacak diye korkulu günler geçiren o parmakların sahipleri, on üç yıl içerisinde farklı farklı ruh hali yaşadılar. Dış politika gelişmelerine bağlı olarak kimi zaman kendini kahraman gibi hisseden bu isimler kulislere çıkıp, "O tezkerenin reddedilmesini biz sağladık" diyerek cesurca açıklamalar yaptılar.

Ancak bu hafta ibre yine değişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmiş olmasının Türkiye'nin çıkarlarına ters düştüğünü söyleyip bu dosyayı yeniden açması, retçi AK Partililerin psikolojisini biraz etkiledi. Tam bu sırada CHP'lilerin 1 Mart Tezkeresi'nin görüşme tutanaklarının açıklanmasını talep etmesi de tuz-biber oldu.

REİS'İN HOŞUNA GİTMEZ

Zira, tutanaklar açıklanırsa kimin tezkereye karşı çıktığı ortaya çıkacaktı. Parlamento büro şefimiz Nuray Babacan, önerge görüşülürken bazı AK Partililerin, sadece tutanaklar değil, kimin ne oy kullandığının da açığa çıkacağı endişesi taşıdığını gözlemledi. Bazı AK Partililer, "Kimin ne oy verdiği de görülecek mi? Ortaya çıkması Reis'in pek hoşuna gitmez" sözleriyle endişelerini dile getirdi.

Sonuçta üzerinden 13 yıl geçse de 1 Mart Tezkeresi'nin reddine neden olan o milletvekillerinin sıkıntısı sürüyor ve daha uzun süre devam edecek gibi...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber