Unilever tesisleri artık çöplüğe katı atık göndermiyor

Unilever'in dünya genelindeki 600'ü aşkın tesisi artık katı atık alanlarına atık göndermiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2016 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Unilever tesisleri artık çöplüğe katı atık göndermiyor

Şirket açıklamasına göre, Sürdürülebilir Yaşam Planı doğrultusunda önemli çalışmalara imza atan Unilever, bu kapsamda yeni bir başarıya daha ulaştı. Unilever, fabrikaları, depoları, dağıtım merkezleri ve ofisleri de dahil olmak üzere 70 ülkede 600'den fazla tesiste katı atık alanlarına tehlikesiz atık göndermemeye başladı.

Faaliyetlerinde ortaya çıkan çeşitli tehlikesiz atıkları tanımlayan Unilever, bu tesislerden çıkan atıkların geri kazanımı için alternatif yöntemler buldu. Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı hedefleri kapsamında 4R (Reducing, Reusing, Recycling, Recovering-Azaltma, Tekrar kullanma, Geri dönüştürme, Geri kazanım) stratejisini uyguluyor.

Unilever'in bu stratejisi, fabrika atıklarının inşaat malzemelerine, personel kafeteryalarındaki gıda atıklarının komposta dönüştürülmesi gibi pek çok alternatif kullanımla yeni bir kaynak yaratılmasına dayanıyor. 4R Stratejisine göre, öncelikle tehlikeli olmayan atıkların azaltılması, daha sonra ise geri dönüşümü veya geri kazanılması sağlanıyor.

-"Unilever, sıfır atık için tüm dünyada öncü bir rol üstleniyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Unilever Türkiye, İsrail, Orta Asya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nihal Temur, şunları kaydetti:

"Giderek artan dünya nüfusunun kısıtlı kaynaklarla idare etmek zorunda olduğu küresel bir güçlükle karşı karşıyayız. Bunun bilincinde olan Unilever, iş dünyasının önündeki kaynak verimliliği ve sürdürülebilirlik gibi en önemli sorunlarla mücadele etmek için, global çapta liderlik sergilemeye devam ediyor. Dünyada her yıl toplanan 1,3 milyar tonluk katı atığın yüzde 80'i katı atık alanlarına gönderiliyor. Bu miktar neredeyse 1,5 milyon futbol sahasını kaplamaya eşdeğer.

Sıfır atık hedefimiz, Unilever olarak sürdürülebilir büyüme iddialarımızın yanı sıra kaynak açısından dayanıklılığımızı korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek konusundaki kararlılığımızın da altını çiziyor. Ancak daha geniş bir kitle hareketine ilham verebilmek için yapılacak daha çok iş var. Tüm dünyada sıfır atığa geçilmesi çalışmalarını hızlandırmak için Unilever ortaklarıyla bir ağ kurarak ve onlarla birlikte çalışarak, tüm dünyada öncü bir rol üstleniyor."

-Türkiye'deki fabrikalar, 2013'ten bu yana 'Sıfır tehlikesiz katı atık' statüsünde

Unilever'in Türkiye'de son olarak üretime başlayan Konya Algida Fabrikası da dahil olmak üzere tüm fabrikalarının 2013 yılından bu yana "sıfır tehlikesiz katı atık" statüsünde üretim yaptığını belirten Temur, 2015 itibarıyla bu fabrikalara depolar, dağıtım merkezleri ve ofislerin de eklendiğini ifade etti.

Temur, Konya'da 2016 yılı içinde faaliyete geçmesi planlanan Ev ve Kişisel Bakım Ürünleri Fabrikası'nın da "sıfır tehlikesiz katı atık" statüsüne sahip olacak şekilde tasarlandığını dile getirdi.

-Tüm değer zincirinde "sıfır tehlikesiz atık" için 2degress platformu ile iş birliği

Unilever, nihai olarak tüm değer zincirinde sıfır atığa ulaşmayı hedefliyor. Sıfır atığa ulaşmak için devam eden çalışmalar aynı zamanda sürdürülebilirlik için sağlam bir iş gerekçesi de sunuyor. Çünkü atıkların bu şekilde bertaraf edilmesi, 200 milyon avroluk bir maliyet tasarrufu ve yüzlerce kişiye iş imkanı sağlıyor.

Hedeflerinin ve diğer işletme ve sektörleri de sıfır atığa yöneltmenin ancak tedarikçiler, ortaklar ve diğer organizasyonlarla birlikte ve onlardan bir şeyler öğrenerek gerçekleşebileceğine inanan Unilever, sıfır atık modelini daha da ileriye taşımak amacıyla çeşitli organizasyonları bir araya getirmeye yardımcı olacak lider bir değer zinciri platformu olan 2degrees ile yeni bir iş birliğine girdi. Bu iş birliği, 2016 yaz döneminde hayata geçirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber