'Bizim tek rüyamız Türkiye'nin yükselmesi'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün bu çalkantılar içinde bizim tek rüyamız var, Türkiye'nin yükselmesinin devamı" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2016 21:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bizim tek rüyamız Türkiye'nin yükselmesi'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün bu çalkantılar içinde bizim tek rüyamız var, Türkiye'nin yükselmesinin devamı. Tek beklediğimiz, milletimizin 'Bizi iyi temsil ettiniz. Allah razı olsun. Allah emeğinizi zayi etmesin' diye dua etmesidir" dedi.

Davutoğlu, Dedeman Otel'de düzenlenen, Konya Ekonomi Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, ilim ve irfanın diyarı, ruhunun yoğrulduğu Konya'da iş dünyasının temsilcileriyle buluşmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Ülkenin her köşesine gittiğinde hep muhabbetle karşılaştığını ifade eden Davutoğlu, nereye gitse Konya'yı gördüğünü, Konya'nın kendisi için daima ana kucağı, ata diyarı, manevi feyz alma mekanı olduğunu ifade etti.

Ruhu daralsa Konya'ya sığındığını, güç almak istese Konya'ya başvurduğunu aktaran Davutoğlu, "Konya'ya teşekkür ziyareti için geldim. Konya 1 Kasım'da seçim neticelerinin geldiği anda bütün sokakları, meydanları doldurdu ve '7 Haziran'da arkanızdaydık, şimdi de arkanızdayız' sesini bize duyurdu" diye konuştu.

Ülke etrafındaki ateş çemberinin ve dünyadaki bütün krizlerin açıkça görüldüğünü vurgulayan Davutoğlu, "Bütün bu çalkantılar içinde bizim tek rüyamız var, Türkiye'nin yükselmesinin devamı. Tek beklediğimiz, milletimizin "Bizi iyi temsil ettiniz. Allah razı olsun. Allah emeğinizi zayi etmesin' diye dua etmesidir" ifadesini kullandı.

Son dönemde ziyaret edemediği şehit ailelerini de ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Emin olun bu mübarek şehit ailelerinin hepsi, şehitliğin anlamını öyle kavramışlar ki bir şehidimizin mübarek babası, İhsan Amca, oraya gidince 'Sizi bekliyorduk' dedi. Sarıldı ve gözleri doldu. 'Ben hep evlat acısı çekmeyeyim diye dua etmiştim ama Rabbim bana şehit babası olmayı nasip etmiş ve bugün ülkenin başbakanı benim ziyaretime geliyor. Bu ne büyük şeref. Ben sizi televizyonda dinlerken hürmeten ayağa kalkarım' dedi. Düşünün, ben şehit babasını teselliye gitmişim o bana güç veriyor. Ben de ona dedim ki, 'Amca! Şehit babası olmanın makamı başka hiçbir makamla karşılaştırılmaz. Hürmet bizden sizedir. Sizden daha büyük bir makam tanımıyorum'. Hiçbir makam -başbakanlık da dahil- bir şehit babasının ve anasının ulaştığı makamdan daha büyük, daha aziz değildir. Hepimiz son ahir anımız için dua ederiz. Allah son nefesimizde hayırla gitmemizi vesile olsun deriz ama hiçbirimiz son anımızdan emin değilizdir. Ama şehitlerimizin son anı bellidir. Şehit babaları ve anneleri de o son anın bereketi ile yaşarlar."

Davutoğlu, terör saldırılarında hayatını kaybeden güvenlik görevlilerine ve vatandaşlara Allah'tan rahmet, şehitlerin ailelerine ve yakınlarına sabır diledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu ülkenin ilk başkentinden, başkentler başkentinden ifade ediyorum tek birimiz kalana kadar bu ülkenin bölünmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Dedeman Otel'de düzenlenen Konya Ekonomi Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, şehit ailelerine yaptığı ziyaretteki gözlem ve hissiyatını aktardı.

Şehit ailelerinin gösterdiği direnç ve metanete dikkat çeken Davutoğlu, "Bilinsin ki bu şehit anneleri, şehit babaları bu dirençle ayaktaysa, bilinsin ki etraf ateş çemberindeyken bir ülkede o ateş çemberinin içinde insanlarımız böylesine toplantılarla ekonomiyi ayakta tutuyorlarsa, herkes karamsarlığa doğru dönüp Türkiye'yi bazı ajanlar, paralel yapılar, içeride ve dışarıda bir karanlık tablo takdim ederek, Türkiye'yi karamsarlığa döndürmek isterken sizler, bereketli iş dünyasının öncüleri, 'Hayır biz buradayız, biz buradaysak, biz çalışıyorsak, biz bu topraklarda üretiyorsak Türkiye'yi kimse karamsarlığa sokamaz' diyorsanız işte bu ülke her zaman bütün bu zorlukları aşacak kudrete ve güce de sahiptir" değerlendirmesinde bulundu.

Şehit anne ve babalarının acılarını yüreklerinde hissettiklerini aktaran Davutoğlu, bu acının, bu hürmetin gereğinin yas tutmak değil daha çok çalışmak olduğunu vurguladı.

- "Tek birimiz kalana kadar ülkenin bölünmesine izin vermeyeceğiz"

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu acının, bu hüznün gereği olan, birilerinin Türkiye'yi sanki savaşa giriyormuş gibi karamsar bir tabloya sürüklemesine inat hepimizin, 'Bu ülke barış ülkesidir, kardeşlik ülkesidir' diye haykırmasıdır. Birilerinin bu ülkeyi Kürt-Türk, Sünni-Alevi diye bölmesine inat Konya'da olduğu gibi Cihanbeyli'de, Kulu'da, Yunak'ta olduğu gibi 'Biz Türküz, Kürtüz ama her şeyden önce bu ülkenin evlatlarıyız' diye el ele verme bilinci ve şuurudur. Biz taziyelerimize yanıyoruz, bakıyorsunuz haince bir saldırıyı, haince masum insanlara dönük, kimi öldürdüğü bile belli olmayacak şekilde bir cinayeti işleyen bir katilin taziyesini de yapan milletvekili çıkabiliyor bu ülkede. Biz yüreğimizle bu ülke evlatlarının her birinin içimizde derinden acısını hissederken birileri Türkiye'nin üzerinde oyun oynayan dış mihrakların piyonu olarak bu ülkeyi karıştırmak istiyorlar. Bu ülkenin ilk başkentinden, başkentler başkentinden ifade ediyorum tek birimiz kalana kadar bu ülkenin bölünmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz."

Büyük milletlerin zor zamanlardaki birliktelikleriyle, zor zamanlardaki dirençleriyle tarihe geçtiğinin altını çizen Davutoğlu, çok zor zamanlar gördüklerini, kendilerinin de her türlü fedakarlığı yapabileceğini söyledi.

Davutoğlu, hangi şartta olursa olsun, hangi tehditle karşılaşıyor olunursa olunsun, bu ülkenin Başbakanı ve bakanları ve milletin sorumluluk verdiği kişiler olarak her an ülkenin her yerine gideceklerini, her yerde kardeşlik ilkesi, eşit vatandaşlık, tarihdaşlık temeli üzerinde birlik ve beraberliği haykıracaklarını belirterek, "Her yerde 'biriz' diyeceğiz, 'Beraberiz' diyeceğiz, 'Diriyiz' diyeceğiz, 'Ebediyete kadar kardeşiz' diyeceğiz" şeklinde konuştu.

- "Bereketinizi doğu ve güneydoğu ile paylaşın"

Ahmet Davutoğlu, ödül töreninde bulunanlara şu çağrıda bulundu:

"Bereketinizi Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizle paylaşın. Oralara çöktürülmek istenen kara bulutlara karşı omuz omuza verelim ve o kara bulutları birlikte dağıtalım. Bir Konya milletvekili olan Abdullah Ağralı Bey'e Şırnak'ta milletvekilimiz olmadığı için Şırnak milletvekili olma görevi verdim. Hakkari'ye, Tunceli'ye de fahri milletvekili olarak bazı milletvekillerimizi dağıttık. Her birimiz bütün Türkiye'yi temsil ediyoruz. İnşallah, Konya birliğin, beraberliğin adresi, 'Birlikte Konya'yız' diyerek haykıranların, 'Birlikte Türkiye'yiz' diye sesi olmaya azmetmiş Konyalıları ülkenin her yerinde görmek istiyorum. Her yerinde yardımlarla, kardeşlik ahitleşmeleriyle, bereketli ortaklıklarla, yatırımlarla da görmek istiyoruz."

Her şeyden daha fazla ihtiyaç duyulanın, birlik ve beraberliği yaşatma ve istikrarı koruma olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, ekonominin ancak istikrarla kaim olacağını kaydetti.

Her ne suretle olursa olsun öz güvenin kaybedilmemesine işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Kim hangi açıdan olursa olsun bir hüznü yüreğinde duysa bile hiç birimizin başı öne eğilmeyecek. Hiçbir kardeşimin, 78 milyon kardeşimin ve bunun içinde de hiçbir Konyalının başının önüne eğilmesini istemiyorum. Mademki şehidimizin babası İhsan Amca'nın başı diktir; dünyaya ibret olsun, hainlere ibret olsun diye başımızı her zaman dik, gönlümüzü her zaman ferah, zihnimizi her zaman millet sevgisiyle dolu tutacağız" ifadelerini kullandı.

Medeniyet şehri olan Konya'nın uzunca süre hak etmediği bir ilgisizlik yaşadığını aktaran Davutoğlu, hükümetleri döneminde bu ilin tarihteki ihtişamlı konumuna doğru yol almaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin her bir şehrinin yükselme trendi içinde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 57 İslam ülkesinin tamamının üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatının, 2016 yılı için Konya'yı "İslam Dünyası Turizm Başkenti" ilan ettiğini hatırlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de artık daha geniş imkanları olan, bu imkanları etkin kullanan, mali disiplini sağlam bir yönetim bulunduğunu belirterek, "Her bir kuruşu harcarken, kendi bütçemizden yaptığımız harcamalardan çok daha titiz, çok daha dikkatli kullanıyoruz" dedi.

Davutoğlu, Dedeman Otel'deki, Konya Ekonomi Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, 2014'te Konya Havalimanı terminal binasının tamamlandığını anımsattı.

İlde 2003'te toplam 76 bin olan yolcu sayısının, geçen yıl 1 milyon 67 bine yükseldiğine işaret eden Davutoğlu, geçen ay şehrin uçak yolcu sayısının 83 bin olduğunu ve 2003'ün tamamındaki yolcu sayısını geride bıraktığını bildirdi. Davutoğlu, "Bir şehrin büyüdüğünün, bir ülkenin yol aldığının bundan daha iyi göstergesi olur mu?" dedi.

Davutoğlu, şehre 14 yılda 27 milyar lira yatırım ve destek sağladıklarını, 5 bin 600 derslik yaptıklarını anlattı. İşadamlarından derslik desteklerinin devamını isteyen Davutoğlu, Konya'nın, en iyi derslikler ve en kaliteli eğitimin bulunduğu il olma niteliğini koruması gerektiğine işaret etti.

Konya'ya 72 sağlık, 49 spor, 19 atık su arıtma tesisi ile 15 bin konut inşa ettiklerini, 42 bin seyircilik stadyumu hizmete aldıklarını ve ildeki ilk milli maç heyecanının yaşandığına değinen Davutoğlu, "Fatih Terim Hoca 'Hep Konya'da maç yapalım' diyor. Çünkü Konya'da kaybetmek mümkün değil. Konya'yı sırtına alan kaybetmez. Konya'ya güvenenin kaybettiği görülmemiş. Konya'dan bir şekilde destek alanın boynunun öne eğildiği görülmemiştir" ifadesini kullandı.

İldeki yaklaşık 200 eseri restore ettiklerini aktaran Davutoğlu, en az bin yataklı şehir hastanesinin de arasında olduğu 25 sağlık tesisi ve 7 bin konut yapacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Böylece manevi bereketin bu velut şehri mamur bir şehir oldu. Daha da olacak. Bereketlendi, daha da bereketlenecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'den önce şehirde 3 olan organize sanayi bölgelerini 7'ye, buralarda çalışan sayısını 7 binden 36 bine çıkardıklarına dikkati çekti.

Konya'ya 4 üniversite daha açıldığını ve ilin 5 üniversiteyle en çok üniversiteye sahip 4. il haline geldiğini belirten Davutoğlu, "Konya'ya da bu yakışır. İlim diyarı dedik ya, en büyük bilim merkezini de yine ilk örnek olarak Konya'da açtık. Raporlarını alıyorum, çok büyük bir ilgi olduğunu biliyorum. Konya Bilim Merkezi, Türkiye'deki diğer bilim merkezlerine örnek olan prototip niteliğinde. Konya, tarihte nasıl ilim merkezi olmuşsa, bu dönemde de ilim merkezi, irfan merkezi olma diyarını koruyacak" diye konuştu.

-"Konya'nın ihracatı 10 kat arttı"

Davutoğlu, Konya'dan 2002'de 130 milyon dolar olan ihracatın, 2014'te 1 milyar 490 milyon dolara çıktığına işaret etti. Çevrede yaşanan krizler nedeniyle ihracat piyasalarındaki daralmaya rağmen, çalışkan Konyalının geçen yıl da 1 milyar 354 milyon dolar ihracat yaptığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Yani Konya'nın ihracatı 13 yılda 10 kart arttı ve bir aylık ihracat şimdi, 2003'teki bir yıllık ihracattan fazla hale geldi. 130 milyon dolar neresi, 1 buçuk milyar dolar neresi? Bu yetmez. İnşallah biz bir gün Konya'nın 5 milyar dolarını da göreceğiz, 10 milyar dolarını da göreceğiz. Ben size güveniyorum."

Davutoğlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002'de Konya için yüzde 80 olduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Yani, ihracat, ithalatın yüzde 80'ini karşılayabiliyordu. Yani her 100 dolarlık ithalata karşı, 80 dolarlık ihracatımız vardı Konya'dan. 2015'te, bu hepsiyle gurur duyduğum aziz hemşehrilerim, bereketli elleriyle, azimleriyle, kararlılıklarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 111'e çıkardı. Yani bu, şu demek, Konya ithal ettiğinden daha fazla ihracat eden, Türkiye'ye net ihraç fazlası sağlayan bir ilimiz. Teşekkür ediyorum. 2002'de her 100 dolarlık ithalata karşı 80 dolar ihracat yaparken, şimdi her 100 dolarlık ithalata karşı 111 dolar ihracat yapıyoruz. Konya, bereket diyarı dedik ya, Allah bereketlendirsin, emeklerimizin karşılığını versin. Rızkımız bol olsun.

Konya'nın geldiği seviyeyi, ihracat yapan firma sayılarında da görüyoruz. 2002'de Konya'da sadece 517 ihracatçı firma vardı. 2015'te bu sayı bin 543. 2002'de İSO ilk 500 Listesinde Konya'dan sadece 5 firma vardı, 2015'te Konyamızın 10 firması bu listenin içinde. Türkiye ekonomisi yükselişe geçer de Allah aşkına Türkiye'nin ilk başkenti Konya durur mu? Konya, Türkiye ortalamasından daha da hızlı koşarak Türkiye'nin çıtasını yukarıya çekmeye devam edecek. Konyalı, güçlenen Türkiye'nin gücüne güç katar, yatırım yapar, çalışır, üretir, bereketlendirir. Girişimcidir. 'Gelsin, hazırda para kazanayım', diye beklemez. Koşar, üretimin, ticaretin, kazanmanın yollarını bizzat arar. Hem çoluğunun çocuğunun nafakasını temin eder hem ülkesine katkı sağlar. Konyalı hemşehrilerim bilir ki milletin gücü de devletin gücü de çalışmaktan gelir."

-"Her kuruşu harcarken..."

Başbakan Davutoğlu, 2016 Bütçe görüşmelerinin 26 Şubat Cuma TBMM Genel Kurulunda başlayacağını belirtti.

Türkiye'de 2002'de 119.6 milyar lira merkezi yönetim bütçe gideri olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu yıl ise bunun 570.5 milyar lira olmasının öngörüldüğünü bildirdi. Şimdi neredeyse eğitime ayrılan kaynağın Türkiye'nin 2002 bütçesinin tümü kadar olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2002'de 79.4 milyar lira olan bütçe gelirlerinin bu yıl 540.8 milyar lira olmasının planlandığını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, 2016 bütçesinin, 2002 bütçesinin 4.7 katı büyüklüğünde olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Artık daha geniş imkanları olan, bu imkanları etkin kullanan, mali disiplini sağlam bir yönetim var. Çünkü biz bütün bu kaynakların bize değil, millete ait olduğunu biliyoruz. Bütün bu kaynakların şahsi mülkümüz, şahsi hesabımız değil, hem de sadece bugün yaşayan milletimizin değil, bu milletimizin çocuklarının, torunlarının mülkü ve sahibi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla her bir kuruşunu harcarken, kendi bütçemizden yaptığımız harcamalardan çok daha titiz, çok daha dikkatli kullanıyoruz. Bütün bu imkanları işte bugün, burada ödüllerini verdiklerimiz gibi çalışkan, ülkesini seven girişimcilerimiz ve kıymetli çalışanlarımızın vergileriyle mümkün oluyor. Bütün bu imkanları emeğinizle elde ettiğiniz, bize ödediğiniz vergilerle yapıyoruz. Onun için her bir verginizin en doğru yere gittiği konusunda sadece ve sadece size hesap veririz. Bizden başka kimse hesap soramaz. Allah hesap sorar, millet hesap sorar, tarih hesap sorar. Başka kimseye hesap vermeyiz."

Davutoğlu, alınterinin değerini, müteşebbisin aldığı riskleri, karşılaştıkları zorlukları iyi bildiklerini söyledi. Vergileri en ince hesapların ardından milletin hizmetine sunduklarını belirten Davutoğlu, vergileriyle ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan bütün çalışanlara ve işadamlarına teşekkür etti.

Konya'nın son 13 yıldaki atılımın pozitif etkilerinin iş gücü piyasasında da görüldüğünü vurgulayan Davutoğlu, ilde 2002'de yüzde 9.8 olan işsizliğin 2014'te yüzde 5.6'ya düştüğüne ve bu oranın, Türkiye ortalamasının çok gerisinde olduğuna işaret etti.

Davutoğlu, "Yatırımlarıyla bu istihdamı sağlayan Konyalı işverenlere, tüm Konyalılar adına teşekkürü borç biliyorum" dedi.

-"Hepimiz için gurur vesilesi"

İş adamlarının, çalışanların, çiftçilerin azmini gördükçe devlet olarak ellerinden gelen desteği sürdürdüklerini belirten Davutoğlu, 2002'de ile sadece 106 milyon lira kamu yatırımı yapıldığına değindi. Bunun, 2014'te ise 910 milyon lira olduğunu anımsatan Davutoğlu, 2004'te Konya'ya 149, geçen yıl 251 yatırım teşvik belgesi verildiğini anlattı.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Konya'nın bu yükselişinin bir göstergesi de bu geceki ödül töreni manzarasıdır. Hem Konya'nın hem Türkiye'nin ekonomisine büyük katkılar yapan işadamlarımız burada. Her birinizle gurur duyuyoruz. Onların ürettikleri değerler, o değerlerin maddi karşılıkları, artan istihdam, yükselen cirolar, hepimiz için gurur vesilesi. Ben bu vesileyle Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Konya Vergi Dairesi Başkanlığı ile SGK Konya İl Müdürlüğüne ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geleneksel hale getirilen bu ödüllerin, Konyalı girişimcileri teşvik ettiğini görüyorum. Siz böyle ürettikçe bilin ki bundan sonra her sene ödül törenlerine katılıp sizleri teşvik etmeye devam edeceğim. Marifet iltifata tabidir prensibince bu geceki ödüller bir sonraki ödüllerin adaylarını motive edecektir."

Davutoğlu, Konyalı işadamlarının başarılarının artmasını temenni ederek, hükümetinin yatırım yapan, üreten, ihracat yapan tüm işadamlarının yanında olduklarını vurguladı.

-"Emekleriyle buradalar"

"Ülkemizin değerine kim değer katarsa, hemen yanı başında hemen omuzlarının sağ ve sol tarafında bizi görecek" diyen Davutoğlu, ödül alan iş adamlarını, çalışanlarını ve ailelerini tebrik etti.

Davutoğlu, "Eğer sizler bu ödülleri alıyorsanız, bugün ödül vereceğimiz firmaların bütün emekçilerini, işçilerini toplasaydık herhalde Konya Stadı da almazdı. Onlar burada değillerse de emekleriyle buradalar. Ödülü aldıktan sonra aile fertlerinize benim adıma teşekkür edin. Çünkü sizin başarınız onların eseridir aynı zamanda. Ama, fabrikalarınıza girdiğinizde onlara topluca hitap etme imkanı varsa, selamımı iletiniz ve her bir işçimizin terli alınlarından öptüğümü kendilerine ifade edin" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, sözlerini, "Dedemin güzel bir duasıyla bitiriyorum. Allah bize öyle bir feyzi kanaat versin ki değil namerde, merde dahi bizi muhtaç eylemesin" diyerek tamamladı.

Konuşmaların ardından Davutoğlu, Konya Ekonomi Ödülleri'ni almaya hak kazanan bazı firmalara ödüllerini takdim etti.

Törene Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber