YÖK Kanunu, talihsiz bir dönemin ürünü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, YÖK'ün kuruluş yıldönümü 6 Kasım'larda öğrencilerin 'Kahrolsun YÖK' sloganları eşliğinde eylem yaptığını hatırlatarak, "Kimse kahrolsun demesin, kahretmeyecek bir şey olsun diye çalışıyoruz." dedi.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç "YÖK'ün kuruluş yıldönümünde hiç pasta kesmeyi düşündünüz mü?" sorusuna ise Teziç, "Öğrencilerin bütünüyle mutlu olduğu bir gün inşallah bu pastayı keseriz." cevabını verdi. Zaman'a konuşan Teziç, hükümetin 2007 programında yer alan ve YÖK'ün 'koordinasyondan sorumlu bir kurul olarak' değiştirilmesini öngören hedefleri ise, "Bunları 3 yıldır dinliyorum." diyerek geçiştirdi. 6 Kasım 1981'de yayımlanan 2547 sayılı yasayla kurulan, başta öğrenciler olmak üzere 'hemen herkesin' karşı olduğu YÖK'ün bugün 25. doğum günü. Kuruluş yıldönümü sadece eylemlerle 'kutlanan' YÖK'ü değiştirmeye hiçbir hükümetin gücü yetmezken, YÖK şimdi kendini değiştirmek için Yükseköğretim Strateji Taslağı üzerinde çalışıyor.

YÖK başkanlığında 3. yılını dolduran Erdoğan Teziç, YÖK'ün kuruluş yıldönümlerindeki eleştirileri olgunlukla karşılıyor. YÖK'e yönelik eleştirileri 'yerleşik bir durum', YÖK Kanunu'nu ise "Geçmişte hakikaten talihsiz bir ortamda doğmuş bir kanun" olarak niteleyen Teziç, "Gençler o izleri, o tepkileri unutmuyorlar. Onu unutturabilmenin yolu da suni olmaz. Öğrenci, üniversitelerdeki yaşayışının, kendi içinde bulunduğu koşulların daha elverişli olmasını arar, bunlar değişmediği ölçüde de tepkiler hep devam edecektir." diyor. 'Bir süre sonra bu tepkilerin kesileceğini' düşünen Teziç, bunda yürüttükleri çalışmaların da etkisinin olacağına inanıyor. "Hiçbir zaman kötümser olmadım, olmam da. Buna da iyimser bakıyorum. Türkiye bu üniversite sorununu aşabilecek güçtedir, er geç bunu da aşacaktır, ülkenin bu bilgi birikimi var." diye konuşuyor. Üzerinde bir yıldır çalıştıkları 'Türkiye'nin Yükseköğretim Strateji Rapor Taslağı'na önümüzdeki günlerde son noktayı koyacaklarını açıklayan YÖK Başkanı, aralık ayında da raporu bir kitap halinde 'kamuoyuna sunacaklarını' ifade ediyor. Gelen değerlendirmeleri dikkate alarak taslakta rötuşlar yapacaklarını belirten Teziç, 'Kitabı hükümete gönderecek misiniz?' sorusuna şu cevabı veriyor: "Herkese göndereceğiz. Ondan sonra düşünsünler, amacımız düşündürmek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber