Ülke genelindeki 3215 belediyenin Hazine'ye toplam borcu 11,5 katrilyona yaklaştı

Haber Giriş : 30 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel seçimlerden zaferle çıkan belediye başkanlarının sevinci koltuğa oturuncaya kadar sürecek. Çünkü belediyede onları trilyonlarca liralık borç bekliyor. Ülke genelindeki 3215 belediyenin Hazine'ye toplam borcu 11,5 katrilyona yaklaştı.

Önceki gün yapılan yerel seçimler sonrasında vatandaşlar Türkiye genelinde 3215 beledinin yeni başkanlarını seçti. Ancak seçimin galibi belediye başkanlarının büyük çoğunluğunu daha ilk günde tam takır birer kasa ve trilyonlarca borç bekliyor. Birçok belediyenin Hazine ve İller Bankası katrilyona varan borcu bulunması bir yana, birçok belediye çalışanının maaşını dahi ödeyemiyor.

16'sı büyükşehir olmak üzere 3 bin 215 il, ilçe, belde belediyesinin, geçen şubat ayı sonu itibariyle İller Bankası, SSK, vergi ve Hazine garantili dış borçlarının toplamı 11 katrilyon 215 trilyon lira düzeyinde bulunuyordu.

Memur-Sen'e bağlı Belediye ve Mahalli İdareler Çalışanları Birliği Sendikası'nın (Bem-Bir-Sen) İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya sunduğu belediyelerle ilgili rapor, personel maaşını ödeyemeyen belediyelerin olduğunu ortaya çıkardı.

Yarıya yakını maaşları ödeyemiyor
Bem-Bir-Sen'in belediyelerle ilgili hazırladığı rapora göre; belediyelerin neredeyse yarıya yakını maaş ödeyemez halde. Maaşını ödeyemeyen belediyeler arasında Sivas, Bitlis, Erzurum, Van, Malatya ve Adıyaman'ınn ilçe belediyeleri başı çekiyor. Rapora göre en büyük sıkıntıyı, geçmiş dönemlerde siyasi kaygılarla kurulan ve nüfusu 2 bin civarında olan belediyeler çekiyor. Personeline maaş ödeyebilmek için umudunu hükümete bağlayan belediye başkanlarının birçoğu vaktini Ankara'da ve Meclis'te geçiriyor.

3 yıldır telefonları kesik belediye
Hatta 90 bin nüfusu ile orta büyüklükteki iller arasında yer alan Kilis Belediyesi'nin borcu yüzünden telefonları bile yaklaşık 3 yıldır çalışmıyor. Kilis Belediyesi'nde kesik olan telefonlar nedeniyle görüşmeler cep telefonuyla yapılabiliyor. Ardahan'ın Çıldır Belediyesi de, 18 personelin aylık 150 milyar lira tutan maaşını ödeyemiyor. Belediye yetkilileri 4 yıl önce yapımına başladıkları inşaatın maliyetinin 100 milyardan, 475 milyara çıktığını, İller Bankası faizlerinin kendilerini perişan ettiğini söyledi.

İzmit Büyükşehir en borçlu belediye
Toplam 11 katrilyon liranın üzerindeki belediye borçlanmasında en yüksek borca sahip belediyeler arasında İzmit Büyükşehir Belediyesi başı çekiyor. İzmit'in 3 katrilyon 328 trilyon lira borcu bulunuyor. Belediyenin bu borcunun 3 katrilyon 177 trilyon lirasının vadesinin geçmiş olduğu belirtiliyor. İzmit'ten sonra en yüksek borçlanmaya sahip belediye ise Ankara Büyükşehir Belediyesi ve kayıtlarda 1 katrilyon 618 trilyon liralık borcu olduğu görülüyor.

En borçlu üçüncü belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bu belediye de 1 katrilyon 50 trilyon liralık borca sahip.

Toplam borçları 11 katrilyon liranın üzerine çıkmış olan belediyelerden 32 tanesinin durumu ise 'vahim' durumda. Sözkonusu 32 belediyenin gelecek 10 yıldaki toplam gelirlerinin mevcut borçlanmalarını karşılayamayacak düzeyde oldukları ifade ediliyor.

Tek umut borçların düzenlenmesinde
Yeni başkanların tek umudu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın geçtiğimiz günlerde üzerinde çalıştıklarını söylediği, kamu kurumlarının karşılıklı borçlarının yeniden düzenlenmesini içeren düzenleme. Bakan Babacan belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri başta olmak üzere tüm kurumları kapsayacak borç ve alacakların yeniden yapılanması çalışmalarına hız verildiğini söylemişti. Sözkonusu düzenleme hayata geçilirilse en büyük faydayı belediyelerin göreceği ve önemli oranda kaynak sağlayacakları belirtiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber